01 juli 2019

In een 4- delige blogserie zal ik, Gijs Esders, jullie meenemen in mijn schaatsseizoen. Dit is de eerste van de vier blogs. Ik heb inmiddels mijn rustperiode er alweer op zitten en ben sinds half april weer in training. Het begin van het schaatsseizoen staat in teken van veel uren maken op de racefiets.

In een 4- delige blogserie zal ik, Gijs Esders, jullie meenemen in mijn schaatsseizoen. Dit is de eerste van de vier blogs. Ik heb inmiddels mijn rustperiode er alweer op zitten en ben sinds half april weer in training. Het begin van het schaatsseizoen staat in teken van veel uren maken op de racefiets. In de rustige duurzones, in sporttermen D1 en D2. Hoe sterker deze zones zijn, hoe langer je topvorm kan behouden gedurende het schaatsseizoen. Daarnaast herstel je beter van je inspanningen.

Deze eerst blog staat in het teken van een introductie en mijn functie bij Friesland Lease. Tevens zal ik u meenemen in de wereld van de voorbereidingen op het schaatsseizoen. Dus wat voor testen doe ik in de voorbereiding naar het schaatsseizoen toe en waarom zijn juist deze testen interessant.

Gijs Esders en Friesland Lease

Eind maart 2016 is Gijs bij Friesland Lease gekomen om zijn afstudeerproject uit te voeren in combinatie met topsport. Gijs: ‘Naast het schaatsen, waar wij vaak rond de 11 a 12 keer per week trainen, was het voor mij fijn om twee keer per week mij in een andere omgeving te bevinden waar het niet ging over hoe je het best een bocht kan aansnijden. Begrijp mij niet verkeerd vervolgt Gijs, ‘er is niks mooiers dan de schaatssport, maar je gedachten zo nu en dan op iets anders kunnen richten en kunnen participeren bij een bedrijf zoals Friesland Lease is zeker een voordeel’.

Naast de werkzaamheden van Gijs, heeft hij invulling gegeven aan de vitaliteit binnen Friesland Lease. ‘Afgelopen jaar is er geëxperimenteerd met gezamenlijk sporten/bewegen vanuit Friesland Lease. Een aantal enthousiaste werknemers sloten aan bij het sporten en ik gaf de begeleiding die er nodig was. Super leuk om te doen,’ aldus Gijs. 

Sporttesten

Terug naar het schaatsen en de voorbereiding. Rond eind april / begin mei worden de schaatsers getest door middel van twee testen. De zogenaamde wingate- en VO2max test. In de loop der jaren zijn de sporttesten, het meten van de staat van fitheid van de sporter, standaard geworden in de schaatssport.

Wingate test

Bij de wingate test is het simpel gezegd zoveel mogelijk kracht leveren in 30 seconden, deze ziet u in de video. Hierbij wordt er gekeken naar het ‘piekvermogen’, het gemiddelde vermogen en de vermoeidheid factor. De vermoeidheid factor geeft het verval van de piekwaarde naar de laagste waarde weer in een co-efficiënt.

VO2-max test

De VO2-max test is bedoeld om je anaërobe drempel te bepalen. Je lichaam produceert bij elke inspanning melkzuur (lactaat) als bijproduct van de anaërobe glycolyse (verbranding van suikers. De anaerobe drempel (AD), ook wel omslagpunt genoemd, is het punt waarop het lichaam de hoeveelheid lactaat die je opbouwt niet meer snel genoeg kan afbreken. Wanneer je boven de anaerobe drempel komt gaat het melkzuur zich ophopen in de spieren. ‘Verzuring’ van de spieren maakt het steeds moeilijker om te blijven trappen. Tot het moment dat de spieren zo verzuurd zijn dat de sporter de pijn niet meer kan verdragen. Op basis van deze VO2-max test worden de trainingszones van de sporter bepaald. Zo kan de sporter specifieke zones trainen en versterken.

Vergelijking

Een test op zichzelf zegt vrij weinig. Pas op het moment dat de sporter meerdere testen in voorgaande jaren heeft afgenomen valt er een vergelijking te maken. Daarom worden er zoveel mogelijk variabelen gecontroleerd: om sporters onderling met elkaar te kunnen vergelijkingen worden de waardes berekend naar Wattage per kilogram. Dit helpt ook om een sporter met zichzelf te vergelijken als deze bijvoorbeeld flink gegroeid is.

Een goede test biedt geen garanties voor goede prestaties op het ijs, echter kan de test wel aangeven of de sporter fit is of niet. En of deze in de zomer zijn kracht en uithouding heeft weten te verbeteren. Het blijven momentopnames, die afhankelijk blijven van vele factoren. Doordat de schaatssport op zichzelf vrij complex is, zijn de fietstesten alles behalve bepalend voor goede resultaten.

Mijn eigen testen gingen begin dit seizoen erg goed. Mijn VO2-max test was de beter dan ooit. De aerobe capaciteit die ik tijdens mijn trainingsjaren heb opgebouwd zorgt ervoor dat ik elk jaar meer belast kan worden tijdens trainingen.

Vervolg blog

Benieuwd naar de volgende blog van Gijs Esders? Hou dan de website van Friesland Lease in de gaten of onze social media kanalen. U kunt ook altijd een kijkje nemen op mijn eigen website voor extra informatie. Tot de volgende!

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.