12 januari 2018

De auto zal ongetwijfeld belangrijk blijven, maar wat wordt de brandstof van de toekomst? Dat is nog altijd onduidelijk. Fossiele brandstof is verleden tijd, maar wat kan dan wel?

Wat wordt de brandstof van de toekomst?

De auto zal ongetwijfeld belangrijk blijven, maar wat wordt de brandstof van de toekomst? Dat is nog altijd onduidelijk. Fossiele brandstof is verleden tijd, maar wat kan dan wel? Er zijn veel interessante ontwikkelingen gaande op het gebied van nieuwe, schonere brandstoffen. Alles om een einde te maken aan milieuvervuilende mobiliteit.

Natuurlijk is elektrisch rijden helemaal van deze tijd. Het maakt een stevige opmars. Logisch, want met name voor ritten van woon- naar werkplek is een elektrische auto ideaal. Zeker als op de werkplek ook nog eens oplaadpalen beschikbaar zijn. Bovendien zorgen verbeteringen in de technologie dat de actieradius steeds groter wordt.

It runs on water, man

Ook wordt er al jaren – sterker nog, decennia – gepraat over auto’s die rijden op waterstof. In de eerste aflevering van televisieserie That ’70s Show op 23 augustus 1998 (!) gaat het al over een auto die op water rijdt: “There’s this guy who invented this car that runs on water, man.” En nu is het dan eindelijk zo ver. Op het gebied van waterstof wordt nog altijd flink aan de weg getimmerd. De eerste auto’s die rijden op waterstof komen langzaam maar zeker in de showrooms.

Ook groengas wordt steeds populairder. Deze vorm van brandstof biedt meerdere voordelen. Ten eerste is de CO2-uitstoot vaak lager. Daarnaast zijn de uitlaatgassen schoner, bijna roetvrij en bevatten ze veel minder fijnstof.

Rijden op zonne-energie

In oktober 2017 werd de tweejaarlijkse World Solar Challenge weer gehouden. In de “challenger”-klasse werd deze voor de derde keer op rij gewonnen door het Nuon Solar Team van de TU Delft. De zonnewagens worden steeds beter. En ook voor ‘gewoon’ gebruik is zonne-energie wellicht de brandstof van de toekomst. Er komt namelijk een zonnecel aan die direct waterstof levert. Daarmee komt de auto die op zonne-energie rijdt weer een stapje dichterbij.

Experimenteren met alternatieven

Maar naast deze bekende alternatieven wordt er ook nog altijd veel geëxperimenteerd. En de resultaten worden steeds beter. Bijvoorbeeld met frituurvet, dat wordt omgezet in biodiesel. Ook dierlijke vetten, slachtafval en raapzaadolie kunnen gebruikt worden om biodiesel te maken. Het resultaat is 90% minder CO2-uitstoot. Kortom, schonere lucht door frituurvet.

Op de TU Eindhoven werd in 2016 geëxperimenteerd met rijden op mierenzuur. Deze stof wordt door mieren, wespen en bijen gebruikt om zichzelf te verdedigen. Maar wij gebruiken het voornamelijk in schoonmaakmiddelen. Het mierenzuur kan in de tank van de auto worden opgeslagen. Pas als men het tot 90 graden verwarmt, wordt het waterstof. En daar kan een auto op rijden. De uitstoot is dan ook enkel waterdruppels.

De brandstof van de toekomst in scheepvaart

Met name voor de scheepvaart kan zelfs ammoniak (NH3) de brandstof van de toekomst zijn. Daarnaast zijn ook elektrisch varen en – uiteraard – waterstof populaire alternatieven. Ammoniak stoot geen koolstof uit en is makkelijk te produceren. In de kunstmestindustrie wordt bovendien al jaren met het middel gewerkt, dus ervaring is er. Maar het grootste voordeel is misschien wel dat ammoniak makkelijker op te slaan is in energiecentrales, onder andere.

Al met al is er dus nog veel onduidelijkheid over de brandstof van de toekomst. Maar één ding is zeker: rijden op fossiele brandstof kan echt niet meer.

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.