29 maart 2018

Een bedrijf met 10 medewerkers zorgt in één week voor meer dan 100 kg CO2-uitstoot. Ter compensatie moeten ruim 5 bomen een jaar lang groeien. Het kan anders. We moeten de CO2-uitstoot verminderen. Lees hier meer!

CO2 uitstoot verminderen

CO2-uitstoot verminderen en elektrisch rijden worden vaak in één adem genoemd. En dat is een goede ontwikkeling. Zo komen we steeds meer in de buurt van de klimaatdoelen van 2020. Maar elektrisch rijden hoeft niet per se met eenauto. De trein en e-bike rijden immers ook elektrisch. Waarmee kunnen we winst behalen op het gebied van CO2-uitstoot? En hoeveel is die winst eigenlijk?

Zuinig rijden is goed, maar qua CO2-uitstoot stijgt één oplossing boven alle anderen uit: de auto gewoon thuislaten. Een auto die in de garage staat produceert geen CO2. Het probleem is dat de auto gewoon te handig is. Voor relatief korte afstanden blijft het de snelste manier om van A naar B te komen. Toch?

Alternatieven voor de auto

co2-uitstoot verminderen friesland lease

Een voor de hand liggend alternatief is de trein. Nederlandse treinen rijden volledig op elektriciteit uit windenergie. En dat maakt hun CO2-uistoot nihil. Voor het klimaat is dat een geweldig alternatief. Maar er is ook een tussenweg. In plaats van een uur rijden, kunt u ook de auto bij het station laten om vanaf daar met de trein te reizen. Bovendien voorkomt u zo dat de parkeerplaats van uw bedrijf overvol raakt.

Een andere optie van openbaar vervoer is de bus. Door de bus te pakken, stoot u 0,14 kg CO2 per kilometer uit, in plaats van 0,21 kg als u de auto neemt. Maar de bus rijdt sowieso. Als er 10 mensen in de bus zitten, blijft de uitstoot ongeveer 0,14 kg. En als 10 mensen met 10 verschillende auto’s gaan…

Het ov is ook niet alles

Maar het ov is een keer vol. Er zijn immers steeds meer mensen die voor groene mobiliteit kiezen. Bovendien raakt het ov nog voller door een groeiend aantal studenten – zeker in de spits. En daarom kiezen toch veel mensen voor de auto. En de standaard benzineauto die 1 op 13 rijdt is niet bepaald schoon. Een voorbeeld ter illustratie.

Een bedrijf met 10 medewerkers die allemaal 5 dagen per week werken en iedere werkdag 5 kilometer rijden van huis naar werk (en terug), verbruikt 38,5 liter benzine per week. Dit klinkt nog redelijk laag. Maar dat betekent een wekelijkse CO2-uitstoot van 105,49 kg. Om alleen die week te compenseren moeten 5,27 bomen één jaar lang groeien.

De pijnlijke conclusie is dat er niet genoeg bomen op de wereld zijn om ons rijgedrag te compenseren. Kortom, het moet anders.

Onze cultuur biedt de oplossing

Nederland is fietsland nummer één. Het hoort bij onze cultuur. Het is daarom ook logisch dat wij het beter doen dan veel andere landen. Met name in Zuidoost-Azië gebruikt men massaal de motorfiets. Natuurlijk gaat dat sneller dan gewoon fietsen, maar wij hebben de e-bike.

CO2-uitstoot verminderen

We kunnen CO2-uitstoot verminderen door met een e-bike naar werk te gaan in plaats van met de auto. Of met een high-speed e-bike. Met 45 kilometer per uur naar kantoor fietsen gaat in veel gevallen nog sneller dan de auto. Misschien is het niet altijd de beste optie in de koudste maanden, maar van maart tot en met november is het de ideale oplossing.

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.