04 juli 2018

Friesland Lease staat voor duurzaamheid en dat willen we graag uitstralen naar onze klanten, maar wat speelt er eigenlijk binnen de muren van Friesland Lease? Hoe zorgen wij ervoor dat […]

Friesland Lease staat voor duurzaamheid en dat willen we graag uitstralen naar onze klanten, maar wat speelt er eigenlijk binnen de muren van Friesland Lease? Hoe zorgen wij ervoor dat al onze medewerkers bewust zijn van duurzaamheid en vitaliteit? Wij vroegen Esther de Vries (kwaliteitsmanager bij Friesland Lease) en die kwam met veel voorbeelden.

Wat is de MVO prestatieladder

De MVO prestatieladder is een Managementsysteem en certificatienorm voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het certificaat maakt de duurzame ontwikkeling concreet en objectief aantoonbaar.

De MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) Prestatieladder wordt sinds 2010 in Nederland toegepast en is sinds 2015 ook internationaal erkend. MVO en duurzaamheid wordt door grote opdrachtgevers en de overheid gewaardeerd in aanbestedingen. Zo sluit de MVO Prestatieladder prima aan bij de CO2 Prestatieladder, waarbij beide normen elkaar ondersteunen. De drie P’s, People, Planet en Profit, staan bij maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal.

“Wij zijn nu een jaartje bezig met de MVO prestatieladder. Naast de voorbereiding, die toch wel een half jaar heeft geduurd, zijn we sinds november echt begonnen met het doorvoeren van de MVO prestatieladder bij onze medewerkers”, aldus Esther de Vries.

Verschillende niveau’s

Er zijn verschillende niveaus binnen de MVO prestatieladder. Niveau 1 en 2 zijn de basis niveaus en voor een jaar geldig. “Wij willen er graag een langer traject van maken en er niet alleen binnen Friesland Lease mee bezig zijn maar ook de omgeving erbij betrekken. Zo zijn wij veel met onze stakeholders in gesprek hoe we samen kunnen werken aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarbij doelstelling te stellen waar we allebei baat bij hebben”.

People

Maar wat doen we nu eigenlijk precies als het gaat om de MVO prestatieladder? Zoals eerder genoemd wordt er onderscheid gemaakt doormiddel van 3 pijlers. De eerste P staat voor people en heeft te maken met het bieden van een prettige, gezonde en veilige werkomgeving aan medewerkers.Dit doen we bij Friesland Lease door iedere medewerker een ARBO-check te laten doen en iedereen ontvangt daarbij een ergonomiepaspoort. We hebben ook een een vitaliteitsproject, waarbij we een vitaliteitscheck aanbieden aan onze medewerkers, daarnaast heeft men ook de mogelijkheid om 2x per week samen te gaan sporten en is er dagelijks vers fruit voor alle medewerkers” aldus Esther de Vries.

Planet

De tweede P staat voor Planet en die vergt een hele andere aanpak. Planet staat voor: een actieve bijdrage leveren aan en het tegengaan van klimaatverandering door het reduceren van eigen CO2 emissies. Hier zegt Esther het volgende over: “Wij hebben een concept rapportage voor de CO2-Prestatieladder opgesteld. Wij verwachten ons hier in het najaar van 2018 voor te certificeren. Daarnaast hebben we inmiddels de Gold Fleet Member van Stichting Natuur & Milieu behaald. Hierbij hebben wij een CO2-uitstoot onder de 95 gr. in 2020 per nieuw ingezette auto”. Naast deze ontwikkelingen biedt Friesland Lease allerlei andere groene oplossingen aan in het assortiment onder andere: elektrisch rijden, Rij Groen Plan, Dikke Zunigerd Award, groene bandenprogramma, Leasefiets, vakantieauto en Free to Go.

Profit

De laatste P staat voor Profit: Succesvol implementeren van duurzame verdienmodellen. “We zetten ons 2 keer per jaar in voor Stichting Present. We zetten ons dan 1 dag met een groep collega’s in voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement door uiteenlopende klussen in en rondom huis te doen. We proberen daarnaast waar het kan een verbindende rol te spelen zodat onze klanten elkaar ook leren kennen en wellicht ook iets voor elkaar kunnen betekenen. Dit kan b.v. tijdens klantevenementen”.

Feedback

Wij vinden de feedback van onze klanten erg belangrijk en het helpt ons om onze service en dienstverlening te blijven verbeteren. Tijdens het VZR (Vereniging Zakelijk Rijden) Lease Event 2017 is Friesland Lease uitgeroepen tot beste leasemaatschappij van Nederland in de categorie middelgroot! En daar zijn we natuurlijk erg trots op.

 

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.