20 december 2019

Mijn naam is Anice Das, professioneel schaatsster en voor dit schaatsseizoen heb ik een eigen route uitgestippeld. Dit betekent van A tot Z het volledige beheer over mijn schaatsleven als topsporter, waarbij ik alles zelf regel; van sponsoring, trainingen tot faciliteiten. Door een sponsoring van Friesland Lease ben ik verbonden met deze organisatie en deel ik graag met jullie mijn schaatservaringen van de afgelopen periode.

Een nieuwe route met Friesland Lease

Mijn naam is Anice Das, professioneel schaatsster, en voor dit schaatsseizoen heb ik een eigen route uitgestippeld. Dit betekent van A tot Z het volledige beheer over mijn schaatsleven als topsporter, waarbij ik alles zelf regel; van sponsoring, trainingen tot faciliteiten. Door een sponsoring van Friesland Lease ben ik verbonden met deze organisatie en deel ik graag met jullie mijn schaatservaringen van de afgelopen periode.

Eigen visie

Het schaatsseizoen is in volle gang! Dit jaar heb ik gekozen voor een nieuwe route: trainen volgens eigen schema. Door de jaren heen heb ik veel schaatservaringen opgedaan bij verschillende teams. Deze kennis en ervaring wil ik kunnen bundelen, om zo het maximale uit mijn trainingen te halen. Dus kies ik voor mijn eigen route, maar dit doe ik natuurlijk niet alleen! Sponsoren zoals Friesland Lease maken het voor mij mogelijk om mij te kunnen focussen op de schaatssport. Door Friesland Lease en hun zakenpartner AutoFAcets uit Zoetermeer kan ik gebruik maken van een auto, waarmee ik mij gemakkelijk kan verplaatsen. Daar ben ik erg blij mee!

Vertrouwen

Het voordeel van een eigen route is de mogelijkheid om veel beslissingen te kunnen maken, anderzijds betekent het ook veel regelen en organiseren. Zo besteed ik naast de uren op de schaatsbaan, ook veel tijd aan het regelen van faciliteiten (voor de (kracht)training), fysiotherapie, trainingsschema’s en natuurlijk het contact met de sponsoren.
Alle trainers- en managementtaken die een sporter dus eigenlijk niet zelf doet wanneer hij/zij bij een ploeg schaatst, neem ik voor eigen rekening. Dat is een hele leuke uitdaging, maar ook best wel pittig! Het belangrijkste is blijven knokken en vertrouwen houden in eigen kunnen.

Allround & sprint

Het blijft leuk om deel uit te maken van een schaatsteam, ook al train ik grotendeels zelfstandig. Leeyen Harteveld en ik zijn beide onafhankelijke rijders en trainen veel samen. Dit schaatsseizoen schaatsen we in dezelfde kleding en hebben wij af en toe samen getraind met het juniorenteam van Groningen/Drenthe. Ook trainen wij samen op het zomerijs in Thialf en kunnen we ook buiten de baan, op de fiets en hardlopend het beste in elkaar naar boven halen. Dat is goed bevallen!

Een eigen bedrijf

Je gelooft ergens in, daar handel je naar en dan is het afwachten of het goed uitpakt! Afgelopen zomer ben ik gestart met een schema met veel fietsen, kracht, springen en sprinten. Daarna ben ik steeds intensiever gaan trainen. Dit hele proces wordt nauwlettend in de gaten gehouden door onder andere conditietests, meetmomenten tijdens fiets- en krachttrainingen en bloedwaardetests. Dit alles om mijn fysieke gesteldheid bij te houden en hier continue op te kunnen verbeteren.

Alles zo zelf regelen en zelf bepalen is heel leuk, maar ook spannend. Het is belangrijk om het hele proces in de gaten te houden en waar nodig stuur ik bij. Ik merk dat dit een hele verantwoordelijkheid is. De hele organisatie er om heen vind ik soms niet zo leuk, maar het hoort erbij! Voor mijn gevoel is het vergelijkbaar met het opstarten van een eigen bedrijf. Je hebt een bepaalde visie waar je in gelooft en dat ga je doen. Ik ben erg benieuwd wat dit schaatsseizoen mij gaat brengen!

Persoonlijk record

Begin november was het World Cup Kwalificatietoernooi; de eerste belangrijke schaatswedstrijd van het seizoen. De beste vijf schaatsers kunnen tickets verdienen voor de World Cups. Dat weekend moest ik dus in topvorm zijn! Op de 500m heb ik door de zenuwen er niet uit kunnen halen wat er in zit. Ik was behoorlijk teleurgesteld! Maar tijd om er te lang bij stil te staan was er niet, want zondag stond de 1000m nog op het programma. En… met een persoonlijk record ben ik over de finish gekomen. Niet kunnen kwalificeren voor de World Cups, maar het persoonlijk record voelt als een fijne prestatie. Iets om trots op te zijn.

Kerstdieet

In de periode van Kerst en Oud & Nieuw staat het NK afstanden op het programma. Bij deze wedstrijd staan plaatsingen voor het Europees- en Wereldkampioenschap op het spel. Een belangrijk piekmoment dus! Daarom ben ik nu hard aan het trainen, rusten, focussen én heel belangrijk: gezond eten. Dus ook tijdens het kerstdiner houd ik mij strak aan het sport- en eetschema!

Ik wens u alvast fijne feestdagen toe. Tot na kerst!

Wij helpen u graag op weg

Bij Friesland Lease bieden wij zakelijke rijders en particulieren altijd een passende mobiliteitsoplossing. Zo helpen wij u van een duurzaam, innovatief en ondernemend A naar B. Heeft u vragen of kunnen wij u verder helpen met een mobiliteitsoplossing? Neem dan contact met ons op of bekijk de mobiliteitsoplossingen van Friesland Lease.

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.