Veranderingen in de mobiliteit
Veranderingen in mobiliteit. De meeste mensen staan er niet bij stil. Laat staan groene mobiliteit. We pakken vijf dagen per week de auto en nemen de file op de koop toe. We zijn nu eenmaal gewoontedieren en houden dus niet van verandering. En we houden er zeker niet van als we gedwongen worden te veranderen. Terwijl er toch echt betere alternatieven zijn!
Als er een leeuw in uw keuken zit, zijn er twee manieren om deze weg te jagen. U kunt een stuk vlees in de woonkamer leggen, of de keuken in de brand steken.
Stimuleren van onbewust veranderen
Het stimuleren van (onbewust) veranderen kan dus op twee manieren. Namelijk door iets anders aantrekkelijker te maken of door de huidige situatie onleefbaar te maken. Het is dus een kwestie van aantrekken of wegjagen. Of natuurlijk een combinatie van beide. Maar gewoontedieren laten zich niet zomaar wegjagen…
Bewust veranderen
Soms is een harde confrontatie nodig om mensen te doen veranderen. Dit is dan een bewuste verandering. Ter illustratie: veel pubers doen de moeite niet om het licht aan te zetten op de fiets. Totdat ze zelf een rijbewijs halen en een keer vol op de rem moeten om een aanrijding met een fietser zonder licht te voorkomen. Elke keer dat ze zelf in het donker op de fiets stappen, denken ze in een flits terug aan dat moment.
Veranderen naar groene mobiliteit
En zo is het ook met groene mobiliteit. We staan iedere dag met z’n allen in dezelfde file, maar we doen er niets aan. We blijven maar in de brandende keuken zitten. Terwijl er genoeg alternatieven zijn die ook nog eens beter zijn voor het milieu. Is het echt nodig om vijf dagen in de week een uur te rijden om 20 kilometer af te leggen? Of is het ook mogelijk een kwartier in de trein te zitten en vervolgens nog 5 minuten op de e-bike?