10 januari 2019

De levensduur van een autoband is afhankelijk van verschillende factoren. Op veel van die factoren, onder andere een juiste bandenspanning, heeft u zelf invloed.

De levensduur van een autoband is afhankelijk van verschillende factoren. Op veel van die factoren, onder andere een juiste bandenspanning, heeft u zelf invloed. Wist u bijvoorbeeld dat een band ongeveer 0.1 bar spanning per maand verliest, en dat 60% van de Nederlandse automobilisten met te zachte banden rijden? In deze blog lichten wij graag toe hoe u zelf invloed kunt hebben op de levensduur van de band en bij kunt dragen aan de duurzaamheid van uw banden.

Bandenspanning

Een handeling die u zelf makkelijk en snel uit kunt voeren is het controleren van uw bandenspanning. Banden zijn nooit helemaal lucht- en gasdicht, dus het is aan te raden om de bandenspanning minimaal één keer in de twee maanden te controleren en zo nodig bij te vullen. Een juiste bandenspanning draagt bij aan de duurzaamheid van de band, want deze zal langer meegaan en uw auto verbruikt minder brandstof. Veiligheid is ook één van de redenen om uw banden op spanning te houden. Onderspanning van de banden zorgt namelijk juist voor een onnodig langere remweg en minder grip op de weg. De juiste bandenspanning is afhankelijk van de bandenmaat en staat meestal in de deurpost van de bestuurdersportier vermeldt of op de binnenkant van de tankklep.

Wielstand

Hoe lang uw banden meegaan heeft ook te maken met de stand van de wielen. Uw banden kunnen namelijk ook “scheef” onder uw auto staan; de auto is dan niet goed uitgelijnd. Dit kan ontstaan doordat u per ongeluk een stoeprand heeft geraakt of wanneer u over een grote steen dan wel door een gat in de weg rijdt. Door een afwijkende wielstand heeft de auto geen optimale wegligging meer en slijten de banden en andere onderdelen onregelmatiger en sneller. Banden en andere onderdelen zijn dus eerder aan vervanging toe. Hoe merkt u dat uw auto aan een uitlijning toe is? Hoogstwaarschijnlijk stuurt de auto naar één bepaalde kant als u het stuur loslaat, staat uw stuur scheef bij rechtdoor rijden of stuurt de auto zwaarder dan normaal bij lagere snelheden. Laat in dat geval een uitlijncontrole uitvoeren. De experts van Euromaster kunnen vervolgens afwijkingen in de wielstand oplossen door de auto correct uit te lijnen. Een goed uitgelijnde auto zorgt voor een langere levensduur van de banden, bespaart op brandstof, zorgt voor een verminderde CO2-uitstoot en draagt bij aan het rijcomfort!

Levensduur

De levensduur van een autoband hangt ook samen met de buitentemperatuur. Afhankelijk van de buitentemperatuur kiest u voor zomer- of winterbanden. Een compromis tussen de zomer- en winterband is de all season band. Wij hebben hier onlangs in samenwerking met Euromaster een blog over geschreven. Lees de blog hier.

Interesse?

Vraag dan snel een vrijblijvende offerte aan bij Friesland Lease of neem contact op met één van onze medewerkers.

 

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.