08 december 2017

De leaserijder is gek op de auto. Met name als deze op fossiele brandstof rijdt. Maar de mens, een gewoontedier, weet dat elektrisch rijden de toekomst is.

De leaserijder: gewoontedier of loyaliteit?

Het besef dat elektrisch rijden de toekomst is, groeit wereldwijd – ook onder de leaserijder. En dus ook in Nederland. Maar toch waren er in 2016 slechts 112.008 van de ruim 8 miljoen personenauto’s in Nederland (deels) elektrisch, blijkt uit cijfers van de RVO. Dat betekent dat minder dan 1,5% van de personenauto’s volledig elektrisch of hybride is.

Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren. We houden van auto’s, maar niet van verandering. We nemen er niet de tijd voor om iedere dag te kijken wat de beste optie is om naar het werk te gaan. De ene keer zal de auto prima zijn, maar een andere keer staat alles zo vast dat het openbaar vervoer sneller is. Toch blijven we maar vasthouden aan het gewoontegedrag en kiezen veel mensen iedere dag voor de auto. Veranderen is nou eenmaal niet gemakkelijk…

 

Veranderen is niet makkelijk

Mensen houden graag vast aan het bekende. Blijven graag binnen de comfort zone. Maar waarom eigenlijk?

Angst voor het onbekende

Ten eerste omdat mensen het onbekende vrezen. Daarom stappen maar weinig mensen over van fossiele brandstof naar alternatieven zoals frituurvet. En daarom blijven leaserijders ook met een nieuwe leaseauto vaak bij hetzelfde merk. En misschien is het ook wel de reden dat leaserijders liever iedere dag in de file staan dan dat ze met het openbaar vervoer gaan. Ze betalen natuurlijk niet voor niets iedere maand.

Wantrouwen

Ook is veranderen lastig omdat mensen vaak wantrouwend zijn tegenover nieuwe dingen. Biedt het wel voordelen? Levert het inderdaad wel zo veel op? Is overstappen niet te veel gedoe? We denken vaak in problemen, niet in oplossingen.

Geen middenweg

Daarnaast lijkt het bij verandering vaak een kwestie van het een of het ander. Maar dat is vaak niet het geval. Bij overstappen naar elektrisch rijden, bijvoorbeeld, komen er steeds meer opties qua auto’s en merken. Bovendien zijn er met hybride auto’s en het openbaar vervoer meerdere tussenwegen. Mensen geloven pas in de voordelen als ze het eenmaal geprobeerd hebben. En het liefst meerdere keren. Daarom kunnen dergelijke middenwegen uitkomst bieden.

 

De leaserijder is loyaal

Maar misschien is het wel een kwestie van loyaliteit van de leaserijder. Misschien heeft het niets te maken met angst voor verandering. Hij is gewoon loyaal aan een bepaald merk – of een bepaalde brandstof. Als de leaserijder nou net zo loyaal zou worden aan elektrisch rijden, dan zou dat fantastisch zijn…

Maar er zijn nog legio andere mogelijkheden. Mobiliteit heeft de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Zo is 30 kilometer niet meer een afstand waarvoor u per se met de auto moet: met een e-bike is het een klein uurtje fietsen.

 

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.