23 juli 2019

Op vakantie naar Zuid-Frankrijk met een volledig elektrische auto? Natuurlijk! Zeker met de Tesla Model 3. Onlangs is Gilbert Hageman met zijn gezin op vakantie geweest naar Zuid-Frankrijk.

Op vakantie naar Zuid-Frankrijk met een volledig elektrische auto? Natuurlijk! Zeker met de Tesla Model 3. Onlangs is Gilbert Hageman met zijn gezin op vakantie geweest naar Zuid-Frankrijk. De Tesla niet alleen volgeladen met spullen maar ook met het hele gezin. Gilbert vertelt in deze blog hoe hij dit heeft ervaren en hoe het laden is gegaan. 

Heenreis

We reisden in mei met 4 personen voor 10 dagen naar de Provence, vlakbij L’Isle-sur-la-Sorgue. Wij hebben ruim 1250 km in één dag gereden. Om 04.30 uur vertrokken wij vanuit Drachten voor de eerste etappe. Omdat het rustig was op de weg maakten we snelheid en arriveren we na 310 km tegen 07.00 uur in Urmond. In Urmond hebben wij voor de eerste keer de auto aan de supercharger gezet en zijn wij ondertussen gaan ontbijten bij Van der Valk Stein-Urmond. Na het laden hebben wij onze rit voortgezet en zijn wij door België en Luxemburg heen gereden om vervolgens in Hauconcourt koffie te drinken bij een boulangerie en gelijk weer te superchargen. De volgende stop is al na 177 km bij Val-de-Meuse, daar veel laadpalen, maar geen faciliteiten, zelfs het toilet leek onbruikbaar. Daarna hebben we ongeveer 176 km gereden naar Hotel La Vieillle Ferme voor een kopje thee bij de supercharger gevolgd door een 190 km naar Novotel Valence voor een veel te dure borrel en jawel: superchargen. De laatste 150 km gingen daarna prima en we arriveerden na 16,5 uur in ons huis. Verbruik viel met 20,7kW/100km (1:4,8) wat tegen, maar we hadden in Frankrijk volle windkracht 4-5 tegen. Op de péage lag de snelheid op 130 km/uur en dat is goed te doen, maar verbruikt het nodige.

Onderweg richting Côte d’Azur en Marseille zijn er genoeg Superchargers te vinden! 

In Frankrijk

Tijdens ons verblijf hebben we veel kilometers gemaakt naar de Côte d’Azur, de Okermijnen, Mont Ventoux en vele andere bezienswaardigheden. Opladen in Frankrijk bij een niet Supercharge station is een uitdaging, want de stekkers zijn anders dan we in Nederland gewend zijn (dit vraag dus wel wat voorbereiding). Voordeel is wel dat je altijd plek hebt voor een elektrische auto (al ga je niet laden). Ik reed dan ook enkele keren ’s ochtends vroeg naar Orange voor de Supercharger. Ondertussen boodschappen doen en wat mailtjes wegwerken. Binnen 1,5 uur was ik weer terug met een redelijk volle accu voor de dag.

 

Wat ook helpt, als je toch lekker een middag en avond in het huis of zwembad bent, is de auto aan het stopcontact leggen. Gaat langzaam, maar als je toch geen haast hebt!

Terugreis

De terugreis ging iets vlotter, maar de wind was gedraaid. Weer volle tegenwind in Frankrijk. We vertrokken om 13.00 uur uit L’Isle-sur-la-Sorgue en hebben stops in Valence, Beaune en weer Val-de-Meuse gemaakt. Toiletten daar nog steeds op slot, maar als ik op de heenreis beter had gekeken……..de code van de toiletdeur staat bij de informatie van de Supercharger op het scherm van de auto! Daarna Luxemburg laden en uiteindelijk weer bij Van der Valk Stein-Urmond. Het was al diep in de nacht toen we daar aankwamen, maar de alleraardigste receptionist bood ons een drankje aan. Toen de auto vol genoeg was namen we de laatste etappe en kwamen om 4.50 uur thuis aan en werden verwelkomt door de opkomende zon en zingende vogels. Verbruik met  22,9 kW/100 km (1:4,4) hoger, gemiddelde snelheid ook hoger en 40 minuten minder reistijd. Prima reis en uitgerust aangekomen, zowel heen als terug. Totaal in 10 dagen 3400 km gereden.

Nog een voordeel van het reizen per Tesla: de kinderen weten exact wanneer je gaat stoppen, want dat staat op het scherm.

Conclusie

Is een reis met je gezin naar en in Zuid Frankrijk met een Tesla Model 3 te doen? Zeker! Want zeg nou eerlijk, de vakantie begint als je weggaat en eindigt als je thuiskomt (voor mij een nieuwe mindset) en de reis is veel ontspannender als je even rust pakt. Als je allerlei adapters, pasjes en andere hulpmiddelen mee wilt nemen, kun je minder bagage meenemen, maar kun je wel op heel veel plekken laden. Wil je meer bagage meenemen? Pak dan altijd de Superchargers, er staan er echt genoeg door heel Frankrijk en met de softwareupdate voor nog sneller laden, ben je ook zo weer op weg. Onderweg is er altijd wel een restaurantje, toilet of ander vertier bij de laadpalen, anders kun je altijd even voetballen of tennissen, want er is ruimte genoeg op de Supercharge plek. Zouden we het zo nog een keer doen? Zeker! En dat gaan we doen ook.

Contact

Heeft u na het lezen van deze blog een vraag aan Gilbert of bent u benieuwd waar Gilbert u mee kan helpen? Neem dan contact op en Gilbert helpt u verder!

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.