Wat maakt schone brandstof ‘schoon’?
Benzine, diesel en lpg worden vaak bekritiseerd, maar toch worden ze nog door bijna iedereen gebruikt – zelfs door de mensen die de kritiek uiten. Ondertussen komt elektrisch rijden steeds vaker positief in het nieuws, maar toch blijven mensen sceptisch. Dat is toch een rare tegenstelling. Hoewel rijden op fossiele brandstof enkele voordelen heeft, is elektrisch rijden of rijden op schone brandstof natuurlijk voor veel mensen (en zeker voor de aarde) de beste optie.
Fossiele brandstof
Het is alom bekend dat de verbranding van fossiele brandstoffen schadelijk is voor het milieu. Maar waarom gaan we er dan mee door? Waarschijnlijk omdat we houden van auto’s. En vanwege het feit dat benzine makkelijk overal verkrijgbaar is en we er nu eenmaal bekend mee zijn. Maar de infrastructuur rondom elektrisch rijden verbetert in rap tempo. Er zijn steeds meer laadpunten in Nederland en Europa. Vooral Duitsland staat inmiddels vol met laadpalen.
Op dit moment rijdt het merendeel van de auto’s op de markt nog op fossiele brandstof, maar dat gaat snel veranderen. Andere brandstoffen hebben duidelijk de toekomst. Het is zelfs zo dat verschillende politieke partijen zich inzetten om de verkoop van benzine- en dieselauto’s te verbieden. De verwachting is dat dit vanaf 2025 daadwerkelijk van kracht wordt in Nederland.
Logisch dus dat vrijwel alle autofabrikanten investeren in auto’s die rijden op andere brandstoffen. Zij zien ook wel in dat het rijden op fossiele brandstof geen toekomst heeft. Er komen daarom steeds meer nieuwe auto’s op de markt, die rijden op elektriciteit, waterstof of blauwe diesel. Deze brandstoffen worden ‘schoon’ genoemd, maar wat maakt dat ze als ‘schoon’ worden bestempeld?
Elektrisch rijden
Elektrisch rijden kan op verschillende manieren: volledig elektrisch of deels elektrisch (hybride). Het is schone brandstof, simpelweg omdat er bij volledig elektrische auto’s geen CO2 wordt uitgestoten door de auto. Verder is het ook nog eens goedkoper wat betreft verbruik en aanschaf. Tot slot zijn elektrische auto’s vaak stiller. Het biedt dus zo z’n voordelen.
Veel mensen zien de toekomst van elektrisch rijden graag tegemoet. Maar waar veel mensen een probleem zien met elektrisch rijden is het opladen. Op dit moment zijn er echter al 27.000 laadpalen in Nederland, tegenover 3.500 tankstations. Bovendien maakt de infrastructuur voor elektrisch rijden een stormachtige ontwikkeling door. Ook is thuis tanken met een eigen laadpaal de gewoonste zaak van de wereld geworden. Bovendien zijn er handige, uitgebreide apps voor smartphones om beschikbare laadpalen in de buurt te vinden. Zelfs op het gebied van apps lijkt rijden op fossiele brandstof te worden ingehaald door elektrisch rijden.
Waterstof als schone brandstof
Auto’s die rijden op waterstof zijn eigenlijk elektrische auto’s die rijden op waterstof in plaats van de batterij. In een brandstofcel wordt het waterstof met behulp van zuurstof uit de lucht omgezet in elektriciteit. Uit de uitlaat komen enkel waterdamp en warmte, dus geen CO2.
Hierdoor is het rijden op waterstof veel minder schadelijk voor het milieu. Bovendien is tanken erg simpel en is de actieradius bijna gelijk aan die van een benzineauto. U bent dus niet meer gelimiteerd in afstand. Ook kan de brandstofcel als energiecentrale voor uw huis fungeren, als u de auto niet gebruikt.
Blauwe diesel
Zogenaamde Hydrotreated vegetable oil (HVO), ook wel ‘blauwe diesel’ genoemd, is nog zo’n milieuvriendelijke brandstof. Dit is synthetische diesel, gemaakt van afval- en reststromen uit de voedselindustrie. Het is de directe vervanger van de diesel die we kennen, maar dan met een vermindering van CO2-uitstoot tot wel 80%. Er is nog geen distributienetwerk in Nederland, maar dit is een kwestie van tijd.
In grote lijnen is het dus zo dat een brandstof pas ‘schoon’ is, wanneer er geen CO2-uitstoot plaatsvindt bij de verbranding. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die graag elektrisch willen rijden. Daar moet dan natuurlijk wel een leasemaatschappij bij passen. Friesland Lease is vooruitstrevend op het gebied van schone mobiliteit.