22 december 2017

We houden van auto’s, dat blijkt wel. Maar waarom eigenlijk? En kunnen we ook houden van auto’s die niet vervuilend zijn? De Tesla, bijvoorbeeld?

Waarom we zo houden van de auto? Nou, gewoon!

We houden van de auto, we zijn er gek op. Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) werd de auto in 2016 gebruikt voor 49% van al het personenvervoer in Nederland. Daarbij zorgt het voor 74% van alle afgelegde kilometers. Dan zal dat wel voor lange afstanden zijn… Maar nee, de helft van de autoritjes zijn korter dan 7,5 kilometer. Kortom, afstanden die ook prima met de fiets (of zeker met de e-bike) af te leggen zijn. Rationeel gezien is het dus niet erg logisch. Dan moet er wel een emotioneel argument zijn. Maar waar is die liefde voor auto’s op gebaseerd?

Autorijden is leuk

Ten eerste is autorijden leuk. Het geeft een fijn gevoel. Een auto biedt ook meer veiligheid dan de fiets. Een dak boven het hoofd onderweg. En wat te denken van leuke uitjes? Met familie of vrienden in de auto, muziek aan, vals en hard meezingen. Bovendien is het een ideaal moment om elkaar beter te leren kennen.

Vrijheid

Ten tweede staat een auto voor vrijheid en onafhankelijkheid. Met een rijbewijs en een auto kunt u overal heen. U hoeft nooit mensen te vragen om u ergens heen te brengen. Niet langer afhankelijk van het openbaar vervoer. Weet u nog hoe het voelde toen u voor het eerst een auto kocht en de sleutels overhandigd kreeg? Onvergetelijk.

Tijd

Ook speelt tijdgebrek een grote rol. We houden van de auto omdat het ons overal heen brengt binnen zo kort mogelijke tijd. Openbaar vervoer dat ideaal op elkaar aansluit of een razendsnelle e-bike zullen het niet winnen van de auto, qua reistijd van deur tot deur – als je tenminste de files buiten beschouwing laat.

Gewoontedier

Daarnaast is het zo dat we gewend zijn geraakt aan het gebruik van de auto. De leaserijder is een gewoontedier. Hij is vaak verknocht aan een bepaald merk en zal ook bij een nieuw leasecontract voor dit merk kiezen. Langzamerhand is hij gaan houden van auto’s van een bepaald merk.

Status

Tot slot is de auto ook een soort statussymbool. Het rijden van een auto laat zien dat het (financieel) goed met u gaat. Ook etaleert een auto hoe u over uzelf denkt. Het is hoe u gezien wilt worden. Bent u begaan met het milieu, dan kiest u natuurlijk een milieuvriendelijke auto. Een Tesla, bijvoorbeeld.

Tesla-rijders lijken namelijk ontzettend blij met hun keuze. Volgens hun werken alle snufjes en software in de auto perfect en heeft het een prachtig interieur en uiterlijk. Maar bovendien is Tesla helemaal van deze tijd. Het schreeuwt toekomst van elektrisch rijden. Het is anders; goed anders. Het onderscheidt zich positief van de concurrenten.

Houden van de auto kan ook schoon

We houden van de auto en zijn verliefd op rijden. Zelfs als het vervuilend is. Dan kunnen we toch zeker ook verliefd worden op rijden op schone brandstof? Elektrische auto’s kunnen immers alles wat andere auto’s ook kunnen. Behalve vervuilen, dat kunnen ze niet.

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.