29 oktober 2018

Weet u eigenlijk wat voor banden er onder uw auto zitten? Dat is wel handig om te weten voor de winter echt begint. Zomerbanden reageren namelijk heel anders dan winterbanden en all season banden op koud weer en gladheid.

Weet u eigenlijk wat voor banden er onder uw auto zitten? Dat is wel handig om te weten voor de winter echt begint. Zomerbanden reageren namelijk heel anders dan winterbanden en all season banden op koud weer en gladheid. Wij leggen in deze blog in samenwerking met Euromaster – specialist in banden en auto-onderhoud – uit wat nu het verschil is tussen winter, zomer en all season banden. Wat is voor u de beste keuze?

Zomer- en winterbanden

Laten we beginnen met zomerbanden. De ‘gewone’ band, die uitstekend presteert bij warme temperaturen en regen. Komt de temperatuur onder de 7°C, wordt het rubber van de zomerband harder en verliest de band grip. In dat geval komen winterbanden en all season banden om de hoek zeilen, waarbij de winterband specifiek is gemaakt voor goede prestaties bij lagere temperaturen: meer grip op sneeuw en ijs en een kortere remweg. Dit komt doordat het rubber van de winterband zacht genoeg blijft onder de 7°C en de vele lamellen in het profiel die zich als het ware vastgrijpen op het wegoppervlak. Een winterband is dus veiliger in de winter dan een zomerband, wat dit filmpje ook duidelijk uitlegt. Wanneer u meer dan 12.000 kilometer per jaar rijdt, is het veiliger om een set winter- én zomerbanden aan te schaffen.

All season banden

Dan blijft er nog één soort over: de all season band, een combinatie van de zomer- en de winterband. Onder winterse omstandigheden biedt hij betere grip dan een zomerband, maar presteert ook prima als de temperatuur hoger is. Houd er wel rekening mee dat een all season band altijd een compromis blijft. Het voordeel is wel dat het een bezoekje aan de autogarage scheelt voor de bandenwissel en u te allen tijde voorbereid bent op plotseling veranderende weersomstandigheden. In dit filmpje kun u duidelijk het verschil zien tussen de drie verschillende banden. All season banden zijn een prima keuze wanneer u minder dan 12.000 kilometer per jaar rijdt en dan vooral in ons Nederlandse klimaat.

 

 

 

 

 

Wintersport

Wat is de beste keuze wanneer u op wintersport wilt gaan? Een winterband is in dat geval de veiligste keuze volgens Euromaster en is in veel Europese landen verplicht. Met een all season band voldoe u ook aan die regelgeving, maar alleen als het sneeuwvloksymbool en het bergje op de band staat.

Elektrische auto

Voor elektrische en hybride auto’s geldt dat deze vaak veel zwaarder zijn dan reguliere auto’s. Normale banden slijten daardoor vele malen sneller en de rolweerstand heeft veel invloed op de actieradius. Door het groeiende aantal elektrische auto’s is het voor bandenfabrikanten interessant om banden te produceren geschikt voor dit soort voertuigen. Deze banden verlengen de actieradius, produceren minder geluid en gaan langer mee, wat het comfort zeker bij elektrische voertuigen vergroot.

Uiteindelijk bestaat er niet één perfecte band. De perfecte band voor u is afhankelijk van hoeveel kilometers u rijdt, of u vaak naar winterse gebieden afreist en wat uw eisen zijn qua rijcomfort.

Interesse?

Vraag dan snel een vrijblijvende offerte aan bij Friesland Lease of neem contact op met één van onze medewerkers.

 

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.