Leasen

Ik moet mijn leaseauto inleveren, hoe gaat dit in zijn werk (wat moet ik meenemen)?

U dient alle accesoires welke behoren bij de auto zoals kenteken pasje en reserve sleutels alsmede bijgeleverde en mee geleasede accessoires in te leveren met de auto. Inleveren kan bij een schadenet herstel vestiging tenzij anders met uw mobiliteitsadviseur of wagenparkbeheerder afgesproken.

Wie mogen er in mijn leaseauto rijden?

Van Friesland Lease mag iedereen met een geldig rijbewijs in de leaseauto rijden. Echter heeft u ook toestemming nodig van uw werkgever. Vraag dit na bij uw wagenparkbeheerder.

Ik wil mijn auto graag overnemen, hoe gaat dit in zijn werk?

Neem daarvoor contact op met uw mobiliteitsadviseur. Hij kan u de overname prijs verstrekken. Zodra akkoord dient het voertuig afgerekend te worden en op uw naam te worden overgeschreven.

Kan ik in de periode vanaf bestelling tot aflevering van de leaseauto gebruik maken van een voorloopauto?

Ja, dat kan. Uw mobiliteitsadviseur kan u hiermee helpen. Friesland Lease heeft een ruim wagenpark met eigen voorloopauto's.

Kan ik ook privé een auto leasen?

Ja, dat kan! Voor een vast aantrekkelijk maandbedrag en transparante voorwaarden kunt u bij Friesland Lease onbezorgd een nieuwe of jong gebruikte auto rijden. Zie voor meer informatie: Privé Lease auto.

Wat gebeurt er aan het einde van het contract?

U kunt aan het eind van de leaseovereenkomst de auto overnemen voor een aantrekkelijke koopprijs. U heeft dan een prima auto, waarvan u nog jaren plezier kunt hebben. U weet zelf het beste wat er in de leaseperiode mee gebeurd is. Overname van de auto hoeft uiteraard niet. U kunt dan de auto inleveren op een door Friesland Lease aan te geven locatie waar men bekend is met de innameprocedure van Friesland Lease. Wij adviseren u om bij de inname van de auto zelf aanwezig te zijn. 

Waar kan ik mijn auto inleveren bij einde contract?

De auto mag worden ingeleverd bij een vestiging van Schadenet. Wij vragen u om te bellen met de betreffende vestiging van Schadenet voor het maken van een afspraak, of dit te doen via uw wagenparkbeheerder. De auto wordt bij het inleveren gezamenlijk geschouwd met de medewerker van Schadenet. U ontvangt een kopie van het schouwingsformulier.

Is mijn leaseauto ook verzekerd?

Uw leaseauto is bij Friesland lease verzekerd met een ruime dekking in vele landen. Het eigen risico is laag. Zo heeft u bij ons geen eigen risico voor WA schade en een laag eigen risico voor casco schade. Is uw schade op de tegenpartij verhaalbaar, dan regelt Friesland Lease het verhalen voor u. De Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) en Casco verzekering zijn standaard uitgebreid met een Ongevallen Inzittenden Verzekering (OIV) en Verhaalsrechtsbijstand verzekering. Indien gewenst kan de OIV uitgebreid worden met een Schadeverzekering Inzittenden (SVI).

Occasions

Kan ik ook een kortere periode een occasion leaseauto leasen?

Natuurlijk is dit mogelijk met een minimum van 12 maanden.

Is een hoger of een lager jaarkilometrage mogelijk?

Ja, in principe zijn alle jaarkilometrages mogelijk.

Kan ik een auto reserveren?

Dit is door de hogere omloopsnelheid helaas niet mogelijk.

Ik ben op zoek naar iets anders dan op occasionlease staat?

Neem contact met ons op dan gaan wij kijken wat de mogelijkheden zijn.

Kan ik een trekhaak onder een occasionleaseauto laten plaatsen?

Natuurlijk is dit mogelijk, dit nemen we dan op in de leaseprijs.

Administratie

Ik mis een factuur in mijn administratie. Wat moet ik doen?

Hiervoor kunt u een mail sturen met het factuurnummer naar administratie@frieslandlease.nl. De factuur wordt dan naar u gemaild.

Ik heb een bekeuring gekregen, wat nu?

Heeft u een factuur Friesland Lease ontvangen betreffende een beschikking via het CJIB? Dan kunt u de originele beschikking downloaden op de website van Friesland Lease. Wij vragen u hierbij om de factuur over te maken aan Friesland Lease. Heeft u een aankondigingsbrief ontvangen van Friesland Lease betreffende een beschikking van het CJIB? Dan kunt u de originele beschikking downloaden op de website van Friesland Lease. Hierbij vragen wij u om de beschikking over te maken aan het CJIB. Gemeentelijke belastingen zijn (nog) niet te downloaden. U ontvangt een kopie van de parkeerbelasting bij de factuur of aankondigingsbrief.

Hoe kan ik in beroep gaan tegen mijn bekeuring?

Om in beroep te gaan tegen een bekeuring heeft u een machtiging nodig. U kunt deze machtiging bij Friesland Lease aanvragen via hellenvanderveen@frieslandlease.nl o.v.v. kenteken en beschikking-/aanslagnummer. Bij het CJIB kunt u zowel schriftelijk als online in beroep te gaan. Bij Gemeentelijke Belastingen verschilt het per gemeente. Alle informatie betreffende bezwaarschriften staan vermeld op de beschikking. Als u uw boetes in wilt zien, kunt u dit doen via de Friesland Lease app.

Wat zijn de voordelen van sale & lease back?

Bij deze vorm koopt Friesland Lease de auto’s van de klant en de klant least vervolgens de auto’s weer terug conform de gekozen leasevorm. De klant versterkt hiermee de liquiditeitspositie. De klant kan kapitaal vrijmaken voor investeringen en heeft de auto’s niet meer op de balans.

Brandstof

Hoe kan ik mijn brandstofuitgaven declareren?

De bon kunt u via de website van Multitankcard of Travelcard declareren.

Ik heb de pincode van mijn tankpas driemaal verkeerd ingetoetst, wat nu?

Drie keer na intoetsing van de verkeerde pincode is uw tankpas voor 24 uur geblokkeerd. Daarna is de pas weer bruikbaar.

Mijn brandstofpas doet het niet meer. Wat moet ik doen?

U kunt hiervoor een mail sturen naar binnendienst@frieslandlease.nl. Friesland Lease zal dan een nieuwe tankpas aanvragen.

Wat is groen leasen?

Groen leasen is leasen van op basis van uitsluitend alternatieve brandstoffen, zoals: groengas, waterstof en elektrisch.

Wat zijn de voordelen van groen leasen?

 • Nagenoeg CO2-neutraal rijden;
 • Besparing op brandstofkosten;
 • MVO-uitstraling naar uw klanten;
 • Steeds meer merken rijden op Groengas en elektrisch, ook waterstof komt steeds meer aan bod;
 • Landelijk denkend netwerk van Groengas-vulpunten en laadpalen;
 • Lage bijtelling voor elektrische modellen;
 • Verschillende regionale subsidiemogelijkheden, die meegerekend kunnen worden voor een scherp leasetarief.

Leasefiets

Is een leasefiets een financiering?

Nee, een leasefiets is geen financieringsvorm. Wij bieden operationele fullservice lease! Of beter gezegd: u betaalt een vast bedrag per maand, wij zorgen voor de rest: onderhoud, reparaties en meerdere verzekeringen. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Wat zit er allemaal in het leasebedrag?

Met Leasefiets kiest u voor een compleet leasepakket. Hierdoor heeft u geen omkijken naar onderhoud, wordt u bij pech snel geholpen en bent u uitstekend verzekerd tegen schade en diefstal. Het leasetarief dat u of uw werknemers maandelijks betaalt bevat:

 • Onderhoud van de leasefiets
 • Afschrijving van de leasefiets
 • Rente - ENRA-verzekering optimaal
 • Een opzittende verzekering
 • 24-uurs pechhulp (ook internationaal)

Kan ik de fiets overnemen?

Ja, dat kan. U heeft eerste recht op koop. Wanneer u hiervan gebruik wilt maken kunt u bij een van onze leaseadviseurs de prijs van de fiets opvragen waartegen u het kunt overnemen.

Wat te doen bij pech onderweg bij een Leasefiets?

Pech onderweg? Met onze 24-uurs pechhulp zorgen we ervoor dat u snel verder kunt. In binnen- en buitenland. Een kwestie van bellen en wij regelen de rest. Elke leasefiets krijgt een servicepas met servicenummer die u kunt bellen als u bijvoorbeeld een lekke band heeft of accuproblemen.

Is mijn leasefiets ook verzekerd?

Het full operational leasecontract is inclusief verzekering, onderhoud en pechhulp. U bent dus uitgebreid verzekerd tegen diefstal en schade. De fietsverzekering is afgesloten via ENRA, een klantvriendelijke verzekeringsmaatschappij met goede 24-uurs pechhulp. U heeft een cascoverzekering met werelddekking en een laag eigen risico. Aanvullende verzekering Ongevallen Opzittenden is ook inbegrepen. Voor elk type fiets bieden wij een passende verzekering. Voor high-speed fietsen sluiten wij een extra WA-verzekering en verhaalsrechtbijstand af.

Zit er een aanbetaling in het leasetarief?

We hebben standaard geen aanbetaling in het leasetarief. Het is wel mogelijk om alvast maximaal 25% van de catalogusprijs aan te betalen. Hiermee verlaagt u het leasetarief. Houd er wel rekening mee dat u die aanbetaling niet terugkrijgt bij opzegging of ontbinding van de leaseovereenkomst of bij diefstal van de fiets.

Schade/onderhoud

Ik heb schade gereden met een tegenpartij, wat nu?

Denk in het eerste geval om uw eigen veiligheid en die van uw tegenpartij. U vult samen met de tegenpartij een Europees schadeformulier in en ondertekent dit beide. Na deling van het formulier neemt ieders zijn of haar deel mee. Stuur het formulier graag zo spoedig mogelijk naar Friesland Lease per post of gescand via de mail naar schade@frieslandlease.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op over het repareren van de schade. Als u niet meer verder kunt rijden neemt u contact op met Friesland Lease te bereiken op 0512 – 384060. Buiten kantoortijden wordt u  door onze alarmcentrale Eurocross geholpen.

Ik heb een eenzijdige schade gereden, wat nu?

Denk in het eerste geval aan uw eigen veiligheid. Mocht de auto niet meer verder kunnen rijden of u twijfelt hierover dan kunt u contact opnemen met Friesland Lease 0512 – 384060. Wij ontvangen graag zo spoedig mogelijk uw schademelding. Eenzijdige schade kunt u het beste via onze berijdersapp of via onze website melden.

Kan ik mijn schade zonder overleg met Friesland Lease laten repareren bij een schadeherstelbedrijf?

Zodra wij uw schademelding hebben ontvangen, informeren wij u over waar u de auto kunt laten herstellen.

Wat moet ik doen bij pech onderweg?

Bij pech onderweg kunt u 24/7 contact opnemen met Friesland Lease op 0512-384060. Buiten kantooruren wordt u doorverbonden met onze alarmcentrale Eurocross. Zij zullen er voor zorgen dat u zo snel mogelijk weer op weg bent met uw eigen auto of met passend vervangend vervoer.

Waar moet ik met mijn auto naar toe voor onderhoud?

Voor onderhoud aan uw leaseauto kunt u terecht bij de merk-dealer. U kunt zelf bij de dealer een afspraak maken. De dealer regelt vervolgens alles met ons.

Waar moet ik met mijn auto naar toe voor schadereparatie?

Voor het schadeherstel werkt Friesland Lease samen met een aantal landelijk dekkende schadeherstellers. U kunt naar de gewenste locatie bij u in de buurt zoeken via de pagina Schadeherstel.

Ik heb ruitschade. Wat moet ik doen?

Voor ruitschade mag u een afspraak maken met Autotaalglas of Carglass. Bij deze twee partijen kunt u terecht voor herstel en vervanging van uw ruit. Herstel van de ruit wordt voor u kosteloos uitgevoerd, maar indien vervanging noodzakelijk is, wordt er eigen risico bij onze contractant in rekening gebracht.

Hoe werkt de winterbandenregeling?

Gedurende de looptijd van een leasecontract kunt u gebruik maken van de winterbandenregeling als deze is opgenomen in de leaseovereenkomst. Er zit geen limiet aan het aantal winterbanden.

Hoe kan ik een schadevrijverklaring ontvangen?

U kunt een schadevrijverklaring ontvangen d.m.v. het sturen van een mail naar binnendienst@frieslandlease.nl. Hierbij vragen wij u het kenteken/de kentekens en uw adresgegevens door te geven.

Buitenland

In welke landen mag ik met mijn leaseauto rijden?

U mag met uw auto in de landen komen die op de groene kaart vermeld staan.

Is mijn caravan of aanhanger verzekerd?

Een caravan of aanhanger is niet door Friesland Lease verzekerd!Als de caravan of aanhanger gekoppeld is aan de auto van Friesland Lease en er wordt schade veroorzaakt aan een ander, dan is de schade van de auto wel verzekerd maar de schade aan de caravan/aanhanger niet. 

Waarvoor dient de Groene Kaart?

De Groene Kaart was tot 1972 het internationale verzekeringsbewijs. U moest deze dan ook altijd bij u hebben. Tegenwoordig bent u niet meer verplicht om de Groene Kaart altijd bij u te hebben wanneer u binnen de EU rijdt.

Via de berijdersapp kunt u uw Groene Kaart overigens altijd inzien en dus ook gebruiken. Ook kunt u inzien in welke landen u verzekerd bent, maar ook u polisnummer en de verzekeringsperiode.

Ik ben mijn Groene Kaart kwijt. Wat nu?

U kunt de groene kaart ook raadplegen en gebruiken via onze berijderapp. Heeft u de app nog niet - check hier alle informatie omtrent de app.Heeft u toch een fysieke groene kaart nodig stuur dan een mail naar binnendienst@frieslandlease.nl met vermelding van uw kenteken. Friesland Lease zal dan contact zoeken met de verzekeringsmaatschappij van Friesland Lease.

Fiscale regelingen

Wat is de fiscale waarde van mijn auto?

De waarde van de auto vormt de grondslag voor de verrekening van het privégebruik. De waarde van de auto is:

 • de oorspronkelijke cataloguswaarde,
 • inclusief btw en bpm,
 • en inclusief de accessoires die door of namens de fabrikant of de importeur zijn aangebracht vóór het toekennen van het kenteken aan de auto.
Klik hier voor meer informatie.

Wat houdt de fiscale bijtelling van mijn auto in?

Het voordeel van het privégebruik van een auto van de werkgever is meestal 25% van de catalogusprijs van de auto. Uw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als u uw loon per maand krijgt) een evenredig deel van het voordeel bij uw loon. Dit is de bijtelling.

Voorbeeld

U hebt een auto van uw werkgever met een catalogusprijs van € 24.000. De bijtelling bij het loon per kalenderjaar is 25% van € 24.000 = € 6.000. Per maand is dat € 6.000 : 12 = € 500.

Hoeveel bedraagt de fiscale bijtelling van mijn auto?

Het voordeel van het privégebruik van een auto van de werkgever is meestal 25% van de catalogusprijs van deze auto. Uw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als u uw loon per maand krijgt) een evenredig deel van het voordeel op bij uw loon. Dit is de bijtelling.

Voorbeeld

U hebt een auto van uw werkgever met een catalogusprijs van € 24.000. De bijtelling op het loon per kalenderjaar is dan 25% van € 24.000 = € 6.000. Per maand is dat € 6.000 : 12 = € 500.

Kan ik de BTW over de maandelijkse leasetermijnen terugvorderen?

Ja mits het betreffende bedrijf BTW kan verrekenen.

NS Business Card

Kan Friesland Lease ook een NS Business card aanleveren?

Ja dat is mogelijk. We kunnen dit combineren met de MTC pas , maar we kunnen de NS Business Card ook los leveren.

Wat kan ik met de MTC-OV kaart?

Deze kaart stelt u in staat om zonder voorschot alle openbaar vervoer kosten te betalen en daarvan achteraf een overzichtelijke factuur te ontvangen.

Is de MTC-OV alleen voor de trein?

De Oude NS Business Card is veranderde naar de MTC-OV kaart. De kaart is bedoeld voor een deur tot deur service: Dus niet alleen de trein, ook de taxi, de OV fiets of de bus naar de eindbestemming kunnen ermee worden afgerekend.

Reis ik met een NS Business Card goedkoper?

Dat kan, maar is afhankelijk van de abonnementsvorm welke u kunt koppelen aan uw NS Business Card: Dal, Traject vrij, Trein vrij of OV vrij abonnement. Kijk daarvoor op de abonnementwijzer op de website van de NS.

Moet ik altijd een abonnement afsluiten voor de NS Business Card?

Nee, wanneer u maar af en toe reist volstaat een NS Business Card zonder abonnement.

Zijn er ook kosten verbonden aan de NS Business Card?

De kosten van de NS Business Card bedragen €0.75ct per maand naast de kosten voor de brandstofpas.

Hoe kom ik aan een NS Business Card?

Deze kunt u via uw adviseur bij Friesland Lease aanvragen.

Kan ik de NS Business Card ook koppelen aan mijn brandstof pas?

Ja dat kan, Friesland lease kan een gecombineerde MTC/NS Business pas aanbieden, 1 pas voor alle mobiliteitsdiensten.

Heeft u een andere vraag?

Staat uw vraag er niet bij? Wij bellen u binnen 24 uur terug. Of bel ons op: 0512 384 060.