15 september 2015

Vandaag is het Prinsjesdag en heeft het kabinet-Rutte II zijn fiscale plannen voor het komend jaar voorgesteld. Het Belastingplan 2016 bevat zoals verwacht weinig verrassingen voor de autoleasebranche. Vorig jaar is 2016 al bestempeld als tussenjaar en zijn de belastingplannen reeds gepresenteerd door staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Belastingplan 2016: niet verrassend, wel belangrijk

Belastingplan 2016 tussenstap naar Autobrief II
In 2017 moeten de plannen van Autobrief II ingaan. Daarmee is 2016 echter geen onbelangrijk fiscaal jaar, want het wordt gebruikt om een stevige stap te zetten naar minder fiscale (over)stimulering van vooral de PHEV’s. Dit wil overigens niet zeggen dat het huidige kabinet geen heil meer ziet in PHEV’s. Maar door de enorme fiscale stimulering op PHEV’s  in een aantal jaren af te bouwen, gaan we in Nederland meer en beter aansluiten op het Europese bronbeleid, waarin de Europees milieudoelstellingen strenge CO2-eisen aan autofabrikanten stellen. Daarmee stappen we in Nederland af van het principe dat we ‘het beste jongetje van de klas’ willen zijn en zullen dingen weer wat normaliseren.

Samenvatting downloaden
Klik hier om de samenvatting van de belangrijkste autogerelateerde onderwerpen van het Belastingplan 2016 te lezen. In de week van 22 september ontvangt u ook de samenvatting van de overige Belastingplannen.

VNA Auto & Fiscus 2016
Alle plannen in het Belastingplan en de begrotingen 2016 worden vanaf eind oktober door de Tweede en zo spoedig mogelijk daarop ook door de Eerste Kamer behandeld. De definitieve afspraken met betrekking tot het Belastingplan 2016 verwerkt de VNA vervolgens in ‘VNA Auto & Fiscus’ die u zoals gebruikelijk begin januari tegemoet kunt zien.

Bron: VNA

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.