De groene kaart wel of niet verplicht?

Een groene kaart was tot 1972 het internationale verzekeringsbewijs. U moest de groene kaart dan ook altijd bij u hebben. Tegenwoordig bent u niet meer verplicht om de Groene Kaart altijd bij u te hebben wanneer u binnen de EU rijdt. U ontvangt nog wel een Groene Kaart op het moment dat u een verzekering heeft afgesloten. Op de Groene Kaart staan de landen waarin u verzekerd bent, maar ook u polisnummer en de verzekeringsperiode. Verder vindt u er ook praktische informatie, zoals op welk hulp u recht bij pech en de noodnummers die u kunt bellen. Ondanks dat het geen verplichting is de Groene Kaart bij u te hebben, is het dus wel handig. U heeft zo, indien nodig, alle gegevens bij de hand.

Rijdt u met een caravan door Duitsland, Spanje of Polen? En is uw caravan zwaarder dan 750 kilo? Dan bent u ook verplicht een Groene Kaart voor de caravan bij u te hebben. De Groene Kaart voor de caravan wordt ook wel tweede Groene Kaart genoemd. In deze situatie is het raadzaam twee kaarten bij u te hebben, één voor de auto en één voor de caravan. De Groene Kaart voor uw caravan vraagt u aan bij de verzekeraar van het trekkende voertuig.

In Tunesië, Turkije, Marokko, Iran, Albanië. Bosnië en Herzegovina, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Israël, Oekraïne, Montenegro en Wit- Rusland is een Groene Kaart wel verplicht.