Wat moet ik meenemen op vakantie

Ga je naar Frankrijk op vakantie? Sinds 1 april is het verplicht om een ecovignet bij je te hebben als je in bijvoorbeeld Parijs met de auto wilt rijden.

De meeste verkeersregels en eisen aan je auto zijn in alle Europese landen hetzelfde. Toch zijn er enkele verschillen. De BOVAG heeft de belangrijkste verschillen uitgezocht voor de grote vakantielanden.

<h2>Tips voor bijna alle landen</h2>

Gevarendriehoek

In vrijwel alle Europese vakantielanden is een gevarendriehoek verplicht.

Verbanddoos en brandblusser

Een verbanddoos is in veel Europese vakantielanden verplicht. Formeel gelden deze verplichtingen vaak niet voor buitenlandse automobilisten, maar niet elke agent is daarvan op de hoogte.

Radardetectie

Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in alle Europese landen verboden.

Namen benzine en diesel

De benaming van brandstoffen kan verschillen van land tot land. In Tsjechië heet Euro95 bijvoorbeeld Natural95, diesel kan als ‘Mazot’ op de pomp worden weergegeven en in Oostenrijk heet Euro95 juist ‘Super’. Bekijk daarom de Brandstofwijzer voor je op reis gaat.

LPG

Vrijwel elk land heeft een eigen systeem voor LPG-stations, waardoor het vulpistool niet past op een ‘Nederlandse’ auto. Neem dan ook verschillende opzetstukken mee op reis, aangezien die ter plekke vaak niet verkrijgbaar zijn.

Bril

In onder andere Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht voor bril- of contactlensdragers om een reservebril in de auto te hebben.

<h2>Frankrijk</h2>

Ecovignet

Vanaf 1 juli is het ecovignet verplicht in steden als Parijs, Lyon en Grenoble. Per 1 september wordt die lijst uitgebreid, met onder meer Bordeaux en Lille. Zo’n vignet kun je online aanschaffen.

Alcoholblaastest

Vanaf 1 juli 2012 is een alcoholblaastest verplicht in Frankrijk. Je moet per voertuig twee testen hebben liggen, die voorzien zijn van het keurmerk NF (Norm Françaide). De test is in Nederland voor gemiddeld 3 tot 3,50 euro te koop hij onder meer de ANWB, de KNAC en de Bovag. In Frankrijk zijn ze verkrijgbaar bij drogisterijen en de grotere tankstations voor gemiddeld 1,50.

Veiligheidsvest

Een reflecterend veiligheidsvest is verplicht om in de auto te hebben. Als je met pech langs de weg staat, moet de bestuurder verplicht het vest aan.

Navigatie met flitsmeldingen

In Frankrijk moet de functie voor flitsmeldingen zijn uitgeschakeld! Dit geldt zowel voor losse als geïntegreerde navigatiesystemen, maar ook voor navigatiesoftware op de mobiele telefoon of tablet.

Motorrijders

Net als automobilisten moeten motorrijders tegenwoordig ook een alcoholtest bij zich hebben. Ook zijn ze verplicht handschoenen met een CE-markering te dragen en een veiligheidshesje bij zich te dragen.

Voor andere Europese landen bekijk de website.