22 mei 2023

Een heel weekend lang mocht onze collega Gilbert Hageman de machtige Kia EV6 GT van Friesland Lease rijden. Dit indrukwekkende voertuig biedt een ongeëvenaarde rijervaring dankzij zijn 4 verschillende rijstanden, waarmee je jouw rijbeleving volledig kunt afstemmen op je eigen gevoel en emoties. Van moeiteloos meekomen in het dagelijkse verkeer met de Eco-stand tot het transformeren in een snelheidsduivel in de Sport-stand, deze auto past zich aan jouw wensen aan.

Een weekend lang rijden in de Kia EV6 GT Performance

Ik kreeg de kans om een heel weekend lang de Kia EV6 GT Performance van Friesland Lease te rijden. Wat een indrukwekkende machine! Met de 4 verschillende rijstanden kun je je rijervaring volledig aanpassen aan je eigen gevoel en emotie. In de Eco-stand kun je probleemloos meekomen in het normale verkeer. Als het wat rustiger is op de weg en je je goed voelt, kun je overschakelen naar de Normaal-stand. Hierbij reageert het gaspedaal iets sneller en kun je gemakkelijker inhalen. De Sport-stand maakt de auto strakker, de tellerranden kleuren rood en hij verandert in een echte snelheidsduivel. Het gaspedaal reageert nerveus, maar het is nog goed te beheersen. Zorg ervoor dat de kinderen niet te veel eten op de achterbank, anders worden ze misselijk. Als je de ultieme GT-stand wilt beleven, is het beter om geen passagiers op de achterbank te hebben. Onder het gaspedaal komt het volledige vermogen van 585 pk vrij en de auto versnelt dan razendsnel. Het is zelfs gevaarlijk snel, omdat verschillende veiligheidsvoorzieningen worden uitgeschakeld, de auto stugger wordt en vooral bij gebruik van de launch control (linkervoet op de rem, rechtervoet op het gaspedaal en dan de rem in één keer loslaten) de auto grip zoekt en rechtuit gaat. Dit moet je niet doen op natte, hobbelige of bochtige wegen! Maar het is wel gaaf om een paar keer te proberen, want in slechts 3,5 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren is een ware sensatie!

Het interieur van de Kia EV6

Het interieur van de auto is prachtig uitgerust met een groot scherm, een duidelijke navigatie en een uitstekend audiosysteem van Meridian. De kuipstoelen zitten comfortabel en hebben mooie groene fluorescerende stiksels en aluminium accenten. Ze zijn niet in hoogte verstelbaar en hebben geen stoelverwarming. Waarom? je zit lager en je hebt een sportievere zitpositie. Er is ook een uniek kenmerk aan het schuifdak: Zelfs met het dak open op de snelweg kon ik probleemloos rijden zonder hinderlijk windgeruis en zonder dat de achterpassagiers wegwaaiden. In de gekantelde stand kun je zelfs tijdens het rijden probleemloos telefoneren zonder last te hebben van storend windgeruis.

Inmiddels heb ik al honderdduizenden kilometers elektrisch gereden, waarvan de afgelopen vier jaar en ruim 200.000 km met een Tesla Model 3. De navigatie-, audio-, airco- en andere functies zijn even wennen. Ook het aan- en uitzetten van de auto is even wennen. Gelukkig kreeg ik waarschuwingspiepjes als ik de auto verliet zonder hem uit te zetten. Het is een beetje wennen als je een Tesla gewend bent, maar het uiteindelijk raak je er gewend aan. Alle functies zijn aanwezig en werken goed!

Ingetogen uiterlijk

De buitenkant van de auto is eigenlijk heel ingetogen. Geen opvallende spoilers, diffusers, striping of grote letters. Slechts een bescheiden GT-logo op de achterkant. Als je niet beter zou weten, zou je het aan de voor- en achterkant niet direct opmerken. Maar de zijkant verraadt wel zijn speciale karakter, dankzij de 21 inch velgen met opvallende fluorescerend groene remklauwen die goed zichtbaar zijn. Het is een mooi gezicht, maar je moet er wel van houden.

 

De EV6 is hét alternatief voor de Tesla Model Y

Deze indrukwekkende machine heeft een fiscale waarde van ongeveer € 70.000, maar je krijgt er wel iets fantastisch voor terug waarmee je zelfs in een bescheiden omgeving goed voor de dag kunt komen. De plezierfactor zit niet alleen in de GT-modus en de launch control, maar ook in het audiosysteem en de details. De Kia EV6 GT is een serieuze optie als je iets anders wilt dan de veelvoorkomende Tesla Model Y.

Kia EV6 GT

Tesla Model Y Performance

Batterij capaciteit

77,4 kWh

78,1 kWh

Bruikbare capaciteit

74,0 kWh

75,0 kWh

Actieradius WLTP

424 km

514 km

Actieradius werkelijk

370 km

415 km

Verbruik werkelijk

200 Wh/km

191 Wh/km

Catalogusprijs

€ 69.295

€ 60.993

Acceleratie (0-100 km/u)

3,5 sec.

3,7 sec.

Topsnelheid

260 km/u

250 km/u

Vermogen

585 pk / 430 kW

534 pk / 393 kW

Koppel

740 Nm

660 Nm

Massa rijklaar

2200 kg

2072 kg

Trekgewicht geremd

1800 kg

1600 kg

Aandrijving

AWD

AWD

Laadsnelheid maximaal (300 kW)

233 kW

250 kW

Laadsnelheid gemiddeld (300 kW)

200 kW

124 kW

Laadtijd (300 kW)

16 min.

27 min.

Accu architectuur

800 V

400 V

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.