13 januari 2022

Het is een terugkerend event in het begin van het nieuwe jaar: de Dakar Rally. Inmiddels is de rally al bijna ten einde, maar dat weerhoud ons niet om te kijken naar de eerste waterstof voertuigen die mee rijden. Een mijlpaal binnen de rally waarin de organisatie tracht dat alle teams minder emissie uitstoten.

Emissievrije Dakar Rally

Een emissievrije Dakar Rally is een must. In 2030 wil de organisatie de rally volledig ‘groen’ hebben. “Dakar is altijd al avontuur geweest”, aldus Yann Le Moënner, A.S.O.’s General Manager. “Die spirit is in toenemende mate noodzakelijk nu we een cruciale fase naderen op weg naar een transitie in gemotoriseerde sport. Bedrijven die het ‘Dakar Future’ plan onderschrijven en nieuwe technologie blootstellen aan extreme omstandigheden zien wij als partner. Hun enthousiasme en betrokkenheid spreekt ons aan. De technische kennis en de research-capaciteit zijn van grote waarde om onze doelstelling te bereiken.”

H2 Racing Truck

De Franse onderneming Gaussin heeft in deze 2022-editie van de Dakar Rally de eerste truck op waterstof ingezet, met sponsoring van Aramco, een oliemaatschappij in Saoedi-Arabië. Deze H2 Racing Truck® moet volgens de makers de opmaat zijn naar emissievrij rallyrijden met trucks.

Gaussin waterstoftruck

800 km op waterstof

Gaussin maakt gebruik van een truck met twee brandstofcellen met een vermogen van 380 kW. Aan boord is 80 kg waterstof, goed voor een range tot aan 800 km. Tanken duurt circa 20 minuten. De truck heeft een nieuw, ultralicht chassis en dient volgens Gaussin als platform voor meer trucks die in de loop van 2022 worden gepresenteerd. Op dit moment levert het bedrijf al voertuigen voor containertransport in havens.

Wilt u meer weten over het rijden op waterstof? Kijk gerust eens op onze waterstofpagina of neem direct een kijkje in het aanbod!

Bron: Autorai, Dakar Rally

Volg nieuwe ontwikkelingen op de voet. Laat u inspireren.