“We verkopen gezondheid, geen leasecontracten”

Jan Baljeu van Friesland Lease
Een kleine vier jaar biedt de Friese leasemaatschappij al de leasefiets aan. In eerste instantie ‘gewoon’ als middel om de klanten een bredere mobiliteitspropositie te geven dan alleen de auto. Het werd de eerste jaren een matig succes. De fiscaal interessante regeling voor een fiets van de zaak was toen net afgeschaft, de werkkostenregeling (wkr) kwam ervoor in de plaats. Maar die biedt geen heldere fietsregeling. Tot op de dag van vandaag worstelen werkgevers met een fietsregeling vanwege die onduidelijke regels rondom de belastbaarheid van het privégebruik van een fiets.
Maar dat weerhield Friesland Lease er dus niet van om leasefietsen te gaan aanbieden. Als middelgrote leasemaatschappij is het snel schakelen, benadrukt Baljeu. Bovendien: Nederland is fietsland. Zo’n 40 procent van het woon-werkverkeer is minder dan 15 kilometer. Fietsafstand dus. Helemaal voor de immens populaire (en kostbare) e-bike. Daar moest markt voor zijn. “Werkgevers adviseren we altijd een eigen bijdrage te vragen voor het privégebruik van de fiets, gemiddeld tussen de 5 a 10 procent. Dan zit je voor de fiscus altijd wel goed.”
Vitaliteitsproduct
Het werd uiteindelijk een intensieve leerschool, benadrukt de directeur. Van meet af aan stond vast dat Baljeu een kwaliteitsproduct wilde met alle servicecomponenten erop zoals ook gebruikelijk in autolease. Dus een leasefiets met verzekering, pechhulp, vervangende fiets, onderhoud inclusief vervangen van onderdelen en noem maar op. Al snel kwam er de samenwerking met de BOVAG. Die heeft immers zo’n 350 BOVAG-erkende fietswinkels die Friesland Lease in een klap een landelijke dekking zou geven. Fietswinkels die zowel de fietsen – veelal e-bikes – zouden leveren en servicen. Diezelfde fietswinkels bieden nu ook het leaseproduct van Friesland Lease aan, onder het label BOVAG Leasefiets. Daarvoor hebben ze allen een training gehad van Friesland Lease. Want van leasing had de fietsdetailhandel geen kaas gegeten.
“Toen we begonnen waren we twee keer zoveel tijd kwijt aan het managen van een fietsleasecontract dan aan een leaseautocontract”
Maar wat de leasefiets echt vleugels gaf, was dat het niet zozeer als groen mobiliteitsproduct werd verkocht, maar als vitaliteitsproduct. “We verkopen gezondheid, geen leasecontracten. De fiets is helemaal ontdekt door HR. Mensen die fietsen, bewegen al snel een half uur per dag. Dan werk je 60 procent effectiever, blijkt uit onderzoek. Bovendien hebben veel bedrijven programma’s om de gezondheid van medewerkers te bevorderen. De fiets past daar prima in”, aldus Baljeu.
ROB-net voor fietsen

Marketingmanager Mirjam Marinus van Friesland Lease: “De leasefiets is een sympathiek product”
Anno 2016 blijkt de leasefiets een gat in de markt. Waarbij Friesland Lease niet alleen rechtstreeks de fietsen levert via BOVAG Leasefiets, maar het ook als white label product in de markt zet.
Friesland Lease wordt dan als backoffice gebruikt, bijvoorbeeld door enkele grote fietsretailers en zelfs overheidsprogramma’s zoals Maastricht Bereikbaar. Zo is de Friese maatschappij in korte tijd uitgegroeid tot de grootste aanbieder van fietslease. Bang voor nieuwe concurrentie is Baljeu niet. Want het lijkt allemaal zo eenvoudig om fietsen te gaan opnemen als leaseproduct, maar is dat allerminst. “In ieder geval niet in die omvang zoals wij dat doen. Andere leasemaatschappijen hebben soms één bepaalde fiets in de aanbieding, gezamenlijk op touw gezet met een fabrikant. Dat is dan leuk voor erbij…”
Wat het geheim dan is van een goed operationeel fietsleaseproduct? Baljeu noemt allereerst de grootste valkuilen op. Zo is er in tegenstelling tot de autowereld geen ROB-net voor fietsen waar bijvoorbeeld facturen elektronisch worden aangeleverd. Handgeschreven bonnen van fietswinkels krijgt Friesland Lease daarentegen binnen. “Toen we begonnen waren we twee keer zoveel tijd kwijt aan het managen van een fietsleasecontract dan aan een leaseautocontract. Inmiddels zijn we er ongeveer net zoveel tijd aan kwijt.”
Onderhoudskosten
Daarnaast: wat zijn de onderhoudskosten van een e-bike? Een band verwisselen kost bijvoorbeeld meer dan een wissel van een Peugeot 108. Die laatste kost zeventig euro, als een band van een e-bike moet worden vervangen moet de computer opnieuw worden ingeregeld. Dan ben je meer kwijt. Bovendien gaat een fietsband 4000 kilometer mee, een autoband 30.000 kilometer. En hoe schat je het aantal kilometers dat met een fiets wordt gereden eigenlijk in, bij gebrek aan een kilometerteller? Baljeu: “Standaard gaan we uit van jaarlijks 2500 kilometer. Maar er zijn mensen die dagelijks 30 kilometer heen en terug van hun werk rijden. Op een goede e-bike is dat prima mogelijk. Maar je maakt dan wel 15000 kilometer.”
Deelfietsen
Daarnaast zijn er fietsen en fietsen. Waarmee Baljeu maar wil zeggen dat de kwaliteit enorm kan verschillen. Kortom, het geheim zit hem erin om de processen zo efficiënt mogelijk te doen en de risico’s te beheren. Dat levert zelfs lessen op die de autoleasetak ten goede komen. Hoewel nog dagelijks een leerproces, staat het product inmiddels als een huis. Momenteel wordt ook een pilot gehouden met deelfietsen binnen een ‘gesloten systeem’ van een bedrijf. De sloten kunnen met een app worden geopend. En de private leasefiets komt eraan. Deze zomer wil Baljeu het uitrollen. “Voor mensen met een mobiliteitsbudget en die eventueel kiezen voor een kleinere auto waardoor er ruimte is voor een leasefiets. Het is voor mensen best wel een investering zo’n e-bike. Als je het least en verder helemaal wordt ontzorgd, dan heeft dat grote voordelen. Waarbij een werkgever uiteindelijk ook profiteert.”
Bron: Trends in Autoleasing