Problemen met verwerking Belgische verkeersboetes

Belgische verkeersboetes

Veel van onze leden ervaren problemen met de verwerking en betaling van in België opgelopen verkeersboetes. Daarnaast blijkt dat sinds kort de gegevens van de berijder vereist zijn. De VNA is samen met Renta, de Belgische branchevereniging voor autolease- en verhuurmaatschappijen, in gesprek met het Belgische ministerie van Justitie.

Veel van onze leden ervaren problemen met de verwerking en betaling van in België opgelopen verkeersboetes. Daarnaast blijkt dat sinds kort de gegevens van de berijder vereist zijn. De VNA is samen met Renta, de Belgische branchevereniging voor autoleasemaatschappijen, in gesprek met het Belgische ministerie van Justitie.

Eerst was er het probleem dat de Belgische autoriteiten de betaling van de boete niet herkende. Dat bleek te komen doordat het betalingskenmerk een ‘backslash’ bevatte die de overdracht van Nederland naar België niet overleefde. Het probleem is inmiddels opgelost; België accepteert ook liggende streepjes en alle cijfers achterelkaar.

België heeft een nieuwe wet die stelt dat bij elke verkeersboete de identiteit van de berijder bekend gemaakt moet worden. Als niet aan deze voorwaarde wordt voldoen, dan wordt er een boete in rekening gebracht van 300 euro. Daar wordt echter in de initiële beschikking niet om gevraagd. De gegevens zijn vooralsnog alleen in te vullen in het betwistingsformulier – wat een leasemaatschappij niet snel zal gebruiken. De VNA en Renta hebben het ministerie met klem gevraagd om te wachten met handhaven totdat alle processen, automatisering en procedures klaar zijn.

Naar aanleiding van vragen van leden, hebben we een aantal aanvullende opmerkingen en adviezen:

  • U bent volgens de Belgische wet verplicht om de identiteit op te geven van de leaserijder. Als de gegevens niet bij u bekend zijn, geeft u dan de adresgegevens van de lessee op. De autoriteiten achterhalen de identiteit van de berijder in dat geval via de werkgever.
  • Voor zover wij kunnen nagaan zijn de adresgegevens van berijder/lessee nu alleen via het betwistingsformulier van de beschikking op te geven. Zolang dat zo is, is ons advies om de beschikking niet te betalen en het betwistingsformulier ingevuld te retourneren.
  • De Belgische autoriteit hanteert krappe deadlines; snel reageren dus. In dat kader is ons advies om de beschikking van een datumstempel te voorzien, zodat te zien is wanneer u de beschikking heeft ontvangen.

Contactpersoon

Helaas kunnen we op dit vlak nog geen vorderingen melden; de VNA blijft proberen een Nederlandstalig contactpunt voor grootzakelijke relaties te verkrijgen.
Bron: vna-lease