Tips en trucs voor een geslaagde vakantie

We hebben nog wat handige tips en trucs voor een geslaagde autovakantie voor u opgezocht.

Zwarte zaterdagen: 2 en 9 augustus

Files van meer dan 50 kilometer lengte zijn allesbehalve uitzonderingen. De populaire    doorreis- en vakantielanden Frankrijk en Duitsland ontkomen er niet aan in de drukke  zomerperiode. In plaats van de vrijdag of zaterdag is het daarom verstandiger om op donderdag of zondag te reizen.

Extreem hoge boetes

Sommige landen hanteren extreme verkeersboetes. Te hard rijden in Noorwegen kost altijd minimaal €430. Het negeren van het rode verkeerslicht of een inhaalverbod wordt daar bestraft met een boete van €630. Wie in Italië in de zomer op winterbanden rijdt, kan een bekeuring krijgen van maximaal €1682. En brildragende bestuurders die in Spanje geen reservebril in de auto hebben, riskeren een boete van    €300. Wie in Frankrijk een navigatiesysteem gebruikt dat waarschuwt voor flitspalen, kan een bekeuring krijgen van maximaal €1500.

Slim inpakken voor veiliger wegligging

Wie goed nadenkt bij het inladen van de vakantieauto, wordt beloond met een beter en veiliger weggedrag. Verder kan losliggende bagage bij een noodstop de inzittenden levensgevaarlijk verwonden. Wie alle koffers, tassen en dozen zo strak mogelijk tegen elkaar plaatst, zal minder gauw verrast worden door schuivende bagage. Vuistregel bij het inpakken is dat zware bagage zo veel mogelijk onderop ligt, en lichte bagage bovenop. Streef er ook naar dat de bagage niet boven de rugleuning van de achterbank uitsteekt, met het oog op plotseling krachtig remmen. Leg de zwaarste spullen zo dicht mogelijk bij de achteras, ook dat komt de wegligging ten goede. Let verder op het maximaal toegestane gewicht. In menig vakantieauto wordt dit fors overschreden.

En om zorgeloos met uw auto op pad te gaan, check nog de volgende zaken

Oliepeil, koelvloeistof en remolie
Check het olieverbruik voor vertrek. Iedereen kan zelf olie bijvullen en neem desnoods een fles als reserve mee. Controleer de koelvloeistof en remolie. Vooral in heuvelachtige omgevingen vergen meer van de remmen.

Zomerbanden

Zorg ervoor dat je de winterbanden (mocht je dat nog niet gedaan hebben) verwisseld worden voor all season banden of zomerbanden. Als je met een beladen auto op reis gaat, check of de bandenspanning juist staat. De juiste spanning staat vaak in de binnenkant van de autodeuren. Loop ook even het loopvak van de banden na. Voldoende profiel is essentieel.
En neem gereedschap en hulpmiddelen mee. Zoals een sleepkabel, reservelampjes, gevarendriehoek en controleer of het reservewiel in orde is. En vergeet niet de bandenspanning van de reservewiel te checken.

Airco

Voor het vullen of bijvullen van de airco ga je naar de garage. Gebruik de airco met mate, want het slurpt benzine je levert best wat vermogen in.