Privé leasen

Elektrisch rijden met subsidie?

Subsidie brengt elektrisch rijden dichterbij, ook voor u als Privé Lease klant van Friesland Lease. Jaarlijks stelt de Nederlandse Overheid een maximum budget beschikbaar voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). We leggen u kort uit aan welke criteria een auto moet voldoen, hoe u aanvraag kunt doen op de subsidie en delen graag de nodige informatie.

Beoordelingscriteria subsidie

Bij een nieuwe leaseauto

De leaseauto moet volledig elektrisch zijn en moet daarnaast aan de volgende punten voldoen:

  • De vermelding van het kentekenregister van de RDW moet gelijk zijn: datum van toelating, datum kentekenregistratie én eerste tenaamstelling.
  • De catalogusprijs (ook wel fiscale waarde genoemd) van de leaseauto moet tussen de €12.000 en €45.000 euro liggen. 
  • De actieradius moet minimaal 120 kilometer zijn.

Wanneer u een nieuwe elektrische leaseauto leaset bij Friesland Lease voldoet de privéleaseauto aan bovenstaande criteria.

Bij een occasion leaseauto

Om in aanmerking te komen voor SEPP bij een elektrische Occasion voldoet deze aan de volgende criteria:

  • Oorspronkelijke cataloguswaarde moet ook hier tussen de €12.000 en de €45.000 liggen.
  • Minimale actieradius 120 km.
  • Tenaamstelling op aanvrager.

Bespreek met de privé leaseadviseur van Friesland Lease of de elektrische Occasion voldoet aan de bovenstaande criteria om in aanmerking te komen voor SEPP.

Criteria voor de leaseovereenkomst

Ook aan de leaseovereenkomst zijn een aantal voorwaarden verbonden.

  • De looptijd is minimaal van het leasecontract is minimaal 48 maanden.
  • De leaseauto staat 48 maanden onafgebroken op uw naam.

De leasemaatschappij moet daarnaast het Keurmerk Private Lease dragen. Friesland Lease draagt dit keurmerk vol trots. Meer over het Keurmerk Private Lease leest u hier

Subsidieverlening 

U vraagt binnen 60 dagen na het tekenen van de leaseovereenkomst van Friesland Lease zelf de subsidie aan via de website van de Rijksoverheid:

Ga naar de website

Subsidievaststelling

De vaststelling van de SEPP voor de nieuwe elektrische leaseauto vindt binnen 18 maanden plaats en voor een elektrische occasion binnen 6 maanden. De uitbetaling van de subsidieregeling geschiedt via een maandelijkse uitbetaling op uw bankrekening direct aan u als lessee.

Subsidieregeling 2023

Update oktober:
De subsidiepot van 2023 is nog niet leeg, u kunt dus in 2023 nog altijd gebruikmaken van de SEPP regeling. Vraag onze private leaseadviseurs of er nog budget over is.

Subsidieregeling 2024

SEPP subsidiebedrag nieuwe auto’s 2024 blijft €2.950,-
Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de tegenvallende subsidieaanvragen SEPP (Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren) voor nieuwe auto’s.

Per 9 oktober is nog 50% van het budget voor dit jaar beschikbaar. Er is besloten het bedrag per nieuwe auto voor 2024 ongewijzigd te laten op €2.950,-.

Het ministerie verwacht dit jaar 35% van het subsidiebudget voor nieuwe elektrische auto’s (€67 mln.) over te houden. Daarom is besloten om binnen de bestaande regeling de geplande verlaging van het subsidiebedrag voor nieuwe auto’s in 2024 uit te stellen. Dat houdt in dat het subsidiebedrag voor nieuwe auto’s in 2024 niet daalt naar €2.550,- maar blijft staan op €2.950. Het budget dat dit jaar overblijft, gaat mee naar 2024 en komt dus niet te vervallen. Hiermee hoopt de staatssecretaris de regeling voor nieuwe EV’s aantrekkelijker te houden.
Het budget voor gebruikte elektrische auto’s (€32,4 mln.) loopt dit jaar wel op schema en is naar verwachting medio december uitgeput.

Voor de regeling SEPP ‘nieuw’ is 2024 het laatste jaar. De regeling voor ‘gebruikt’ wordt verlengd tot en met 2029. Dit moet nog nader vorm gegeven worden.

Goed om te weten

Voor de volgende modellen van ons aanbod kunt u de SEPP regeling aanvragen, aangezien deze aan alle voorwaarden voldoen.