Vragen of meer weten? Zo kunt u ons bereiken

Bezoek ons op De Lange West 96, 9201 CH Drachten De koffie staat klaar!
KvK-nummer: 01039137 BTW-nummer: NL 001033943B01

Veelgestelde vragen

Om in beroep te gaan tegen een bekeuring heeft u een machtiging nodig. U kunt deze machtiging bij Friesland Lease aanvragen via hellenvanderveen@frieslandlease.nl o.v.v. kenteken en beschikking-/aanslagnummer. Bij het CJIB kunt u zowel schriftelijk als online in beroep te gaan. Bij Gemeentelijke Belastingen verschilt het per gemeente. Alle informatie betreffende bezwaarschriften staan vermeld op de beschikking. Als u uw boetes in wilt zien, kunt u dit doen via de Friesland Lease app.

Stel uw vraag in het formulier

Heeft u een factuur van Friesland Lease ontvangen over een beschikking via het CJIB? Dan kunt u de originele beschikking downloaden op de website van Friesland Lease. Wij vragen u hierbij om de factuur over te maken aan Friesland Lease. Heeft u een aankondigingsbrief ontvangen van Friesland Lease over een beschikking van het CJIB? Dan kunt u de originele beschikking downloaden op de website van Friesland Lease. Hierbij vragen wij u om de beschikking over te maken aan het CJIB. Gemeentelijke belastingen zijn (nog) niet te downloaden. U ontvangt een kopie van de parkeerbelasting bij de factuur of aankondigingsbrief.

Hiervoor kunt u een mail sturen met het factuurnummer naar administratie@frieslandlease.nl. De factuur wordt dan naar u gemaild.

Bij deze vorm koopt Friesland Lease de auto’s van de klant en de klant least vervolgens de auto’s weer terug conform de gekozen leasevorm. U versterkt hiermee de liquiditeitspositie. U kunt dan kapitaal vrijmaken voor investeringen en u hebt de auto’s niet meer op de balans.

De bon kunt u via de app van MultiTankcard Next of via de website van Travelcard declareren.

Als u drie keer de verkeerde pincode intoetst van uw tankpas dan blokkeert de tankpas voor 24 uur. Hierna is de pas opnieuw bruikbaar.

Helaas is het niet mogelijk om contactloos te betalen met de verstrekte tankpas van Friesland Lease.

U kunt hiervoor een mail sturen naar binnendienst@frieslandlease.nl. Friesland Lease zal dan een nieuwe tankpas aanvragen.

Groen leasen is leasen van op basis van uitsluitend alternatieve brandstoffen, zoals: groengas, waterstof en elektrisch.

 • Nagenoeg CO2-neutraal rijden;
 • Besparing op brandstofkosten;
 • MVO-uitstraling naar uw klanten;
 • Steeds meer merken rijden op Groengas en elektrisch, ook waterstof komt steeds meer aan bod;
 • Landelijk denkend netwerk van Groengas-vulpunten en laadpalen;
 • Lage bijtelling voor elektrische modellen;
 • Verschillende regionale subsidiemogelijkheden, die meegerekend kunnen worden voor een scherp leasetarief.

U kunt de groene kaart ook raadplegen en gebruiken via onze berijderapp. Heeft u de app nog niet? Check dan hier alle informatie over de app.

Heeft u toch een fysieke groene kaart nodig? Stuur dan een mail naar binnendienst@frieslandlease.nl onder vermelding van uw kenteken. Friesland Lease zal dan contact zoeken met de verzekeringsmaatschappij van Friesland Lease.

U mag met uw auto in de landen komen die op de groene kaart vermeld staan.

Een caravan of aanhanger is niet door Friesland Lease verzekerd!

Als de caravan of aanhanger gekoppeld is aan de auto van Friesland Lease en er wordt schade veroorzaakt aan een ander, dan is de schade van de auto wel verzekerd maar de schade aan de caravan/aanhanger niet.

 

De Groene Kaart was tot 1972 het internationale verzekeringsbewijs. U moest deze dan ook altijd bij u hebben. Tegenwoordig bent u niet meer verplicht om de Groene Kaart altijd bij u te hebben wanneer u binnen de EU rijdt.

Via de berijdersapp kunt u uw Groene Kaart overigens altijd inzien en dus ook gebruiken. Ook kunt u inzien in welke landen u verzekerd bent, en ook uw polisnummer en de verzekeringsperiode zijn te vinden in de app.

De deelauto is niet alleen perfect voor particulier gebruik, maar natuurlijk ook voor zakelijk gebruik. Door gebruik te maken van deelauto’s kunnen medewerkers de auto mee nemen wanneer dat nodig is. Nog een voordeel van de deelauto is dat er geen gedoe meer is met bonnetjes en het bijhouden van kilometerstanden.

Ja, dat kan. Wij kunnen een kastje in de auto bouwen waardoor er geen sleutel meer nodig is om de auto te gebruiken. Hierdoor kunnen medewerkers die in de WeGo app zitten zelf de auto inplannen zonder het gedoe van sleuteloverdrachten.

Onze deelauto’s staan op dit moment op de locatie bij Friesland Huur (De Lange West 96, Drachten).

 

 • Het voordeel van een deelauto is dat u deze niet hoeft te reserveren en dus op het laatste moment nog kunt gebruiken.
 • Het verschil met een huurauto is dat er bij een huurauto altijd een dagprijs afgesproken is, er een sleutel overdracht plaatsvindt en dat er altijd een borg aan verbonden is.
 • De deelauto kunt u zelfs al per uur reserveren en na een uur gebruik worden de tijden per kwartier doorberekend!
 • Wanneer u de deelauto een gehele dag in gebruik heeft, is het dagtarief nooit hoger dan het dagtarief bij de huurauto.
 • Dankzij het online systeem van onze deelauto’s is een sleuteloverdracht niet nodig. Met behulp van de WeGo app kunt u de auto ontgrendelen en er mee op pad.

Als particulier betaalt u alleen het gebruik van de deelauto en een extra kilometervergoeding. U heeft dus geen kosten voor een autoverzekering, wegenbelasting of onderhoudskosten. Zo heeft u wel de lusten, maar niet de lasten van een auto. Als u een deelauto voor de zaak wilt inzetten hebben wij hier verschillende abonnementsvormen voor.

Het voordeel van het privégebruik van een auto van de werkgever is meestal 25% van de catalogusprijs van deze auto. Uw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als u uw loon per maand ontvangt) een evenredig deel van het voordeel op bij uw loon. Dit is de bijtelling.

Voorbeeld

U hebt een auto van uw werkgever met een catalogusprijs van € 24.000. De bijtelling op het loon per kalenderjaar is dan 25% van € 24.000 = € 6.000. Per maand is dat € 6.000 : 12 = € 500.

Ja, mits het betreffende bedrijf BTW kan verrekenen.

Het voordeel van het privégebruik van een auto van de werkgever is meestal 25% van de catalogusprijs van de auto. Uw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als u uw loon per maand ontvangt) een evenredig deel van het voordeel bij uw loon. Dit is de bijtelling.

Voorbeeld

U hebt een auto van uw werkgever met een catalogusprijs van € 24.000. De bijtelling bij het loon per kalenderjaar is 25% van € 24.000 = € 6.000. Per maand is dat € 6.000 : 12 = € 500.

De waarde van de auto vormt de grondslag voor de verrekening van het privégebruik. De waarde van de auto is:

 • de oorspronkelijke cataloguswaarde,
 • inclusief btw en bpm,
 • en inclusief de accessoires die door of namens de fabrikant of de importeur zijn aangebracht vóór het toekennen van het kenteken aan de auto.

Klik hier voor meer informatie.

Groen leasen is leasen van op basis van uitsluitend alternatieve brandstoffen, zoals: groengas, waterstof en elektrisch.

 • Nagenoeg CO2-neutraal rijden;
 • Besparing op brandstofkosten;
 • MVO-uitstraling naar uw klanten;
 • Steeds meer merken rijden op Groengas en elektrisch, ook waterstof komt steeds meer aan bod;
 • Landelijk denkend netwerk van Groengas-vulpunten en laadpalen;
 • Lage bijtelling voor elektrische modellen;
 • Verschillende regionale subsidiemogelijkheden, die meegerekend kunnen worden voor een scherp leasetarief.

Nee, een leasefiets is geen financieringsvorm. Wij bieden operationele fullservice lease! Of beter gezegd: u betaalt een vast bedrag per maand, wij zorgen voor de rest: onderhoud, reparaties en meerdere verzekeringen. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Het full operational leasecontract is inclusief verzekering, onderhoud en pechhulp. U bent dus uitgebreid verzekerd tegen diefstal en schade. De fietsverzekering is afgesloten via ENRA, een klantvriendelijke verzekeringsmaatschappij met goede 24-uurs pechhulp. U heeft een cascoverzekering met werelddekking en een laag eigen risico. Aanvullende verzekering Ongevallen Opzittenden is ook inbegrepen. Voor elk type fiets bieden wij een passende verzekering. Voor high-speed fietsen sluiten wij een extra WA-verzekering en verhaalsrechtbijstand af.

Ja, dat kan. U heeft eerste recht op koop. Wanneer u hiervan gebruik wilt maken kunt u bij een van onze leaseadviseurs de prijs van de fiets opvragen waartegen u deze kunt overnemen.

Pech onderweg? Met onze 24-uurs pechhulp zorgen we ervoor dat u snel verder kunt. In binnen- en buitenland. Een kwestie van bellen en wij regelen de rest. Elke leasefiets krijgt een servicepas met servicenummer die u kunt bellen als u bijvoorbeeld een lekke band of accuproblemen heeft.

Met Leasefiets kiest u voor een compleet leasepakket. Hierdoor heeft u geen omkijken naar onderhoud, wordt u bij pech snel geholpen en bent u uitstekend verzekerd tegen schade en diefstal. Het leasetarief dat u of uw werknemers maandelijks betaalt bevat:

 • Onderhoud van de leasefiets
 • Afschrijving van de leasefiets
 • Rente – ENRA-verzekering optimaal
 • Een opzittende verzekering
 • 24-uurs pechhulp (ook internationaal)

In ons leasetarief is geen aanbetaling opgenomen. Het is wel mogelijk om alvast maximaal 25% van de catalogusprijs aan te betalen. Hiermee verlaagt u het leasetarief. Houd er wel rekening mee dat u deze aanbetaling niet terugkrijgt bij opzegging of ontbinding van de leaseovereenkomst of bij diefstal van de fiets.

U dient alle accesoires die bij de auto horen, zoals kenteken pasje, reserve sleutels en bijgeleverde en mee geleasede accessoires in te leveren met de auto. Inleveren kan bij een schadenet herstel vestiging tenzij anders met uw mobiliteitsadviseur of wagenparkbeheerder afgesproken.

Neem daarvoor contact op met uw mobiliteitsadviseur. Hij kan u de overnameprijs verstrekken. Zodra deze prijs akkoord is dient het voertuig afgerekend te worden en op uw naam te worden overgeschreven.

Uw leaseauto is bij Friesland lease verzekerd met een ruime dekking in vele landen. Het eigen risico is laag. Zo heeft u bij ons geen eigen risico voor WA schade en een laag eigen risico voor casco schade. Is uw schade op de tegenpartij verhaalbaar, dan regelt Friesland Lease het verhalen voor u. De Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) en Casco verzekering zijn standaard uitgebreid met een Ongevallen Inzittenden Verzekering (OIV) en Verhaalsrechtsbijstand verzekering. Indien gewenst kan de OIV uitgebreid worden met een Schadeverzekering Inzittenden (SVI).

Ja, dat kan. Uw mobiliteitsadviseur helpt u hier graag mee. Friesland Lease heeft een ruim wagenpark met eigen voorloopauto’s.

Ja, dat kan! Voor een vast aantrekkelijk maandbedrag en transparante voorwaarden kunt u bij Friesland Lease onbezorgd een nieuwe of jong gebruikte auto rijden. Zie voor meer informatie: Privé Lease auto.

De auto mag worden ingeleverd bij een vestiging van Schadenet. Wij vragen u om te bellen met de betreffende vestiging van Schadenet voor het maken van een afspraak, of dit te doen via uw wagenparkbeheerder. De auto wordt bij het inleveren gezamenlijk geschouwd met de medewerker van Schadenet. U ontvangt een kopie van het schouwingsformulier.

U kunt aan het eind van de leaseovereenkomst de auto overnemen voor een aantrekkelijke koopprijs. U heeft dan een prima auto, waarvan u nog jaren plezier kunt hebben. U weet zelf het beste wat er in de leaseperiode mee is gebeurd. Overname van de auto is uiteraard niet verplicht. U kunt dan de auto inleveren op een door Friesland Lease aan te geven locatie waar men bekend is met de innameprocedure van Friesland Lease. Wij adviseren u om bij de inname van de auto zelf aanwezig te zijn.

 

Van Friesland Lease mag iedereen met een geldig rijbewijs in de leaseauto rijden. Echter heeft u ook toestemming nodig van uw werkgever. Vraag dit na bij uw wagenparkbeheerder.

Deze kunt u via uw adviseur bij Friesland Lease aanvragen.

De kaart is bedoelt voor een deur tot deur service: Dus niet alleen de trein, maar ook de taxi, de OV fiets of de bus naar de eindbestemming kunnen ermee worden afgerekend.

Ja dat is mogelijk. We kunnen dit combineren met de MTC pas , maar we kunnen de NS Business Card ook los leveren.

Ja dat kan, Friesland lease kan een gecombineerde MTC/NS Business pas aanbieden, 1 pas voor alle mobiliteitsdiensten.

Nee, wanneer u maar af en toe reist volstaat een NS Business Card zonder abonnement.

Dat kan, maar is afhankelijk van de abonnementsvorm die u kunt koppelen aan uw NS Business Card: Dal, Traject vrij, Trein vrij of OV vrij abonnement. Kijk daarvoor op de abonnementwijzer op de website van de NS.

Deze kaart stelt u in staat om zonder voorschot alle kosten voor openbaar vervoer te betalen en daarvan achteraf een overzichtelijke factuur te ontvangen.

De kosten van de NS Business Card bedragen €0.75ct per maand naast de kosten voor de brandstofpas.

Neem contact met ons op, dan kijken wij wat de beste mogelijkheden voor uw situatie zijn.

Ja, in principe zijn alle jaarkilometrages mogelijk.

Dit is door de hogere omloopsnelheid helaas niet mogelijk.

Natuurlijk is dit mogelijk, dit nemen we dan op in de leaseprijs.

Natuurlijk is dit mogelijk. De minimale leaseperiode is 12 maanden.

Voor het onderhoud van uw leaseauto kunt u terecht bij een merkdealer in de buurt. U kunt zelf een afspraak maken voor onderhoud bij de merkdealer, zo kunt u een moment kiezen dat voor u het beste uitkomt.  Zodra u de afspraak maakt, kunt u aangeven dat het om een leaseauto van Friesland Lease gaat. Zo weet de merkdealer dat de rekening naar Friesland Lease gestuurd moet worden.

Doorgaans is het component ‘onderhoud’ in het leasecontract inbegrepen en worden de gemaakte kosten door Friesland Lease betaald. Het kan zijn dat uw werkgever ervoor gekozen heeft om het onderhoud buiten het contract te houden. Dan zal de merkdealer de factuur doorsturen naar uw werkgever. In ieder geval zult u als berijder van een leaseauto van Friesland Lease nooit zelf de factuur hoeven te betalen.

Ja, ook leaseauto’s dienen APK-gekeurd te worden. Als berijder van een leaseauto van Friesland Lease bent u hier zelf verantwoordelijk voor, u moet zelf tijdig een afspraak maken bij de merkdealer. Om te controleren voor welke datum uw auto APK gekeurd moet worden of voor meer informatie over uw auto, adviseren wij u de site van RDW  te raadplegen.

De volgende termijnen zijn hierbij van toepassing:

Voertuigen tot en met 3500 kg:

Benzinevoertuigen, benzine+ elektrisch (MHEV, PHEV) en elektrische auto’s: Eerste APK na 4 jaar, de tweede APK is na de 2 jaar en daarna weer naar 2 jaar. Vanaf het 8ste jaar moet het voertuig elk jaar gekeurd worden voor een APK.
Bijvoorbeeld een auto uit 2022:
1e keuring is dan in 2026 – de 2e in 2028 – de 3e in 2030 – 4e in 2031 – 5e in 2032 enz.

Diesel, diesel+ elektrisch (MHEV, PHEV), CNG, LPG en waterstof voertuigen: Eerste APK na 3 jaar, daarna jaarlijks.
Bijvoorbeeld een auto uit 2022:
1e keuring is dan in 2025 – de 2e in 2026 – 3e in 2027 enz.

Voertuigen boven de 3500 kg:

Voertuigen boven de 3500 kg moeten jaarlijks een APK- keuring ondergaan.

 

 

U kunt een schadevrijverklaring ontvangen d.m.v. het sturen van een mail naar binnendienst@frieslandlease.nl. Hierbij vragen wij u het kenteken/de kentekens en uw adresgegevens door te geven.

Gedurende de looptijd van een leasecontract kunt u gebruik maken van de winterbandenregeling als deze is opgenomen in de leaseovereenkomst. Er zit geen limiet aan het aantal winterbanden.

Denk in het eerste geval aan uw eigen veiligheid. Mocht de auto niet meer verder kunnen rijden of u twijfelt hierover dan kunt u contact opnemen met Friesland Lease 0512 – 384060. Wij ontvangen graag zo spoedig mogelijk uw schademelding. Eenzijdige schade kunt u het beste via onze berijdersapp of via onze website melden.

Voor ruitschade mag u een afspraak maken met Autotaalglas of Carglass. Bij deze twee partijen kunt u terecht voor herstel en vervanging van uw ruit. Herstel van de ruit wordt voor u kosteloos uitgevoerd, maar indien vervanging noodzakelijk is, wordt er eigen risico bij onze contractant in rekening gebracht.

Denk in het eerste geval aan uw eigen veiligheid en die van uw tegenpartij. U vult samen met de tegenpartij een Europees schadeformulier in en ondertekent dit beide. Na deling van het formulier neemt ieders zijn of haar deel mee. Stuur het formulier graag zo spoedig mogelijk naar Friesland Lease per post of gescand via de mail naar schade@frieslandlease.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op over het repareren van de schade. Als u niet meer verder kunt rijden neemt u contact op met Friesland Lease te bereiken op 0512 – 384060. Buiten kantoortijden wordt u door onze alarmcentrale Eurocross geholpen.

Zodra wij uw schademelding hebben ontvangen, informeren wij u over waar u de auto kunt laten herstellen.

Voor onderhoud aan uw leaseauto kunt u terecht bij de merk-dealer. U kunt zelf bij de dealer een afspraak maken. De dealer regelt vervolgens alles met ons.

Voor het schadeherstel werkt Friesland Lease samen met een aantal landelijk dekkende schadeherstellers. U kunt naar de gewenste locatie bij u in de buurt zoeken via de pagina Schadeherstel.

Bij pech onderweg kunt u 24/7 contact opnemen met Friesland Lease op 0512-384060. Buiten kantooruren wordt u doorverbonden met onze alarmcentrale Eurocross. Zij zullen er voor zorgen dat u zo snel mogelijk weer op weg bent met uw eigen auto of met passend vervangend vervoer.

Mocht de Tesla niet willen laden via een regulier stopcontact, probeer dan eens om de stekker om te draaien. De Tesla stekker kan namelijk maar op één manier laden. Blijft het probleem zich voordoen? Neem dan contact op met Friesland Huur. Wij helpen u graag op weg.

Mocht de Tesla niet willen laden via de laadpaal dan heeft u mogelijk de stekker niet goed aangesloten. Haal de stekker er uit en probeer opnieuw de stekker te koppelen. Heeft dit geen effect? Mogelijk is er een defect aan de laadpaal. Bel het alarmnummer op de laadpaal om in contact te komen met de organisatie van het oplaadstation.

Aan de rechterzijde van het stuur zit een hendel. Hiermee kunt u de Tesla Model 3 bedienen. De D is Drive (vooruit) de R staat voor Reverse (achteruit) en bij het parkeren gebruikt u P. De N staat voor Neutral, ofwel de Tesla kan hiermee in zijn vrij worden gezet. Het rijden in een 100% elektrische auto is stil en volledig geruisloos, hou hiermee rekening tijdens het wegrijden en uw snelheid.

 

Via het touchscreen op het scherm in de Tesla kunt u de laadpoort openen. Links onderaan ziet u een bliksemschicht, klik hierop en het laadklepje aan de linker achterzijde van de Tesla Model 3 gaat open. Nu kunt u de stekker aansluiten op de laadpaal om het opladen te starten.

De Tesla heeft geen reguliere handgreep. Om de portieren van de Tesla Model 3 te openen drukt u op het brede stukje van de handgreep. De hangreep komt dan naar voren zodat u het portier kunt openen om in te stappen.

Met de geleverde keycard kunt u de Tesla gemakkelijk openen. Houd deze onder de camera in de deurstijl en de auto zal gemakkelijk openen.

De Tesla Model 3 gaat automatisch uit wanneer u de auto in de P van parkeren zet met de hendel aan de rechterzijde van uw stuur. Vervolgens kunt u uitstappen en gaat de Tesla automatisch op slot wanneer u wegloopt bij de huurauto.

Via het touchscreen scherm in de Tesla Model 3 kunt u via de zoekbalk ‘supercharger’ intypen. Hierna verschijnt een overzicht Supercharger netwerken op uw route of bij u in de buurt.

Bij een waterstofauto wordt de waterstof (H2) gebruikt als energiedrager in plaats van een batterij. De waterstof wordt in een brandstofcel met zuurstof (O2) uit de lucht omgezet, waarbij elektriciteit geproduceerd wordt voor de elektromotor. Het enige restproduct is waterdamp en warmte. Er ontstaat geen CO2, waardoor het een zero-emission voertuig is.

Waterstof is een schoon alternatief. Bij gebruik veroorzaakt waterstof geen enkele vervuiling: geen broeikasgas, geen fijnstof of een andere vervuiling. Het is daarmee een schoon alternatief voor fossiele energie, bijvoorbeeld ter verwarming van huizen, voor industriële processen of voor het rijden van auto’s of treinen.

Waterstof komt van nature niet voor en moet eerst geproduceerd worden uit andere energievormen, zoals biomassa of aardgas. Bij deze productie ontstaat naast waterstof ook CO2 en dan spreken we van grijze waterstof.

CO2 kan afgevangen en opgeslagen worden. Dan spreken we van blauwe waterstof. Wanneer waterstof met elektriciteit wordt gemaakt is het logisch te kiezen voor zonne- en windstroom (groene waterstof). Dan is de duurzame waterstof met oneindig beschikbare energie gemaakt.

Waterstof bevat net als aardgas of benzine veel energie. En net als bij deze brandstoffen is het gebruik aan voorschriften onderhevig om de veiligheid te garanderen. Waterstof is niet gevaarlijker dan aardgas, maar werkt wel net even anders.

De verbranding kan fel verlopen. Waterstof brandt 8x sneller dan aardgas (waterstof wordt daarom ook wel knalgas genoemd). Het is dus een gas dat we niet zomaar kunnen gebruiken in een gastoestel dat voor normaal aardgas bedoeld is.

Bij waterstofauto’s is uiteraard veiligheid gewaarborgd. De tanks voor waterstof zijn zeer sterk en bestand tegen de impact van zeer zware crashes. De tank is vele malen sterker dan die van benzine, omdat deze ook de hoge druk (tot 700 bar) van waterstof moet weerstaan.

In Nederland kunt u op dit moment op een aantal plekken waterstof tanken:

 • Groningen
 • Delfzijl
 • Amsterdam – west
 • Hoofddorp
 • Den Haag
 • Nieuwegein
 • Rotterdam-Rhoon
 • Helmond
 • Arnhem

Verder zijn er verschillende waterstoftankstations in aanbouw

 

Nog geen antwoord gevonden?

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.