Vragen of meer weten? Zo kunt u ons bereiken

Bezoek ons op De Lange West 96, 9201 CH Drachten De koffie staat klaar!
KvK-nummer: 01039137 BTW-nummer: NL 001033943B01

Veelgestelde vragen

Om in beroep te gaan tegen een bekeuring heeft u een machtiging nodig. U kunt deze machtiging bij Friesland Lease aanvragen via hellenvanderveen@frieslandlease.nl o.v.v. kenteken en beschikking-/aanslagnummer. Bij het CJIB kunt u zowel schriftelijk als online in beroep te gaan. Bij Gemeentelijke Belastingen verschilt het per gemeente. Alle informatie betreffende bezwaarschriften staan vermeld op de beschikking. Als u uw boetes in wilt zien, kunt u dit doen via de Friesland Lease app.

Stel uw vraag in het formulier

Heeft u een factuur van Friesland Lease ontvangen over een beschikking via het CJIB? Dan kunt u de originele beschikking downloaden op de website van Friesland Lease. Wij vragen u hierbij om de factuur over te maken aan Friesland Lease. Heeft u een aankondigingsbrief ontvangen van Friesland Lease over een beschikking van het CJIB? Dan kunt u de originele beschikking downloaden op de website van Friesland Lease. Hierbij vragen wij u om de beschikking over te maken aan het CJIB. Gemeentelijke belastingen zijn (nog) niet te downloaden. U ontvangt een kopie van de parkeerbelasting bij de factuur of aankondigingsbrief.

Hiervoor kunt u een mail sturen met het factuurnummer naar administratie@frieslandlease.nl. De factuur wordt dan naar u gemaild.

Bij deze vorm koopt Friesland Lease de auto’s van de klant en de klant least vervolgens de auto’s weer terug conform de gekozen leasevorm. U versterkt hiermee de liquiditeitspositie. U kunt dan kapitaal vrijmaken voor investeringen en u hebt de auto’s niet meer op de balans.

Als ondernemer sta je voor de uitdaging om de kosten van het bezitten van bedrijfswagens zo veel mogelijk te beheersen, terwijl je tegelijkertijd wilt voldoen aan de nieuwe regelgeving omtrent de BPM. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om deze uitdaging aan te gaan:

 1. Kies voor Duurzame Voertuigen: Overweeg om over te stappen op elektrische of hybride voertuigen. Deze voertuigen hebben vaak een lagere CO2-uitstoot en komen in aanmerking voor diverse subsidies en fiscale voordelen.
 2. Maak Gebruik van Subsidies en Fiscale Voordelen: Elektrische voertuigen worden gestimuleerd door de overheid, waardoor er verschillende subsidies en fiscale voordelen beschikbaar zijn zoals de SEBA. Denk hierbij aan subsidies voor de aanschaf van elektrische voertuigen, fiscale aftrekposten voor laadpalen en lagere bijtellingstarieven voor elektrische leaseauto’s.
 3. Investeer in Laadinfrastructuur: Als je overstapt op elektrische voertuigen, is het belangrijk om te investeren in voldoende laadinfrastructuur. Zorg ervoor dat je bedrijf beschikt over voldoende laadpalen op locatie, zodat je medewerkers altijd hun voertuigen kunnen opladen.
 4. Train Personeel in Elektrisch Rijden: Elektrische voertuigen vereisen soms een andere rijstijl en manier van onderhoud. Zorg ervoor dat je personeel goed getraind is in het rijden met elektrische voertuigen en het onderhoud ervan, zodat je optimaal kunt profiteren van de voordelen die deze voertuigen bieden.

Er zijn verschillende subsidies en fiscale voordelen beschikbaar voor elektrische bedrijfswagens, zoals de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s (SEPA) en de Subsidieregeling Aanschaf Elektrische Bedrijfsauto’s (SDEB). Deze subsidies kunnen de overstap naar elektrisch rijden financieel aantrekkelijker maken voor ondernemers.

Ja, een alternatief voor traditionele bedrijfswagens, zijn elektrische voertuigen. Elektrische voertuigen worden gestimuleerd door subsidies en fiscale voordelen, waardoor ze een aantrekkelijke optie kunnen zijn voor ondernemers die willen voldoen aan de nieuwe regelgeving en tegelijkertijd willen bijdragen aan een duurzamere mobiliteit.

De bon kunt u via de app van MultiTankcard Next of via de website van Travelcard declareren.

Als u drie keer de verkeerde pincode intoetst van uw tankpas dan blokkeert de tankpas voor 24 uur. Hierna is de pas opnieuw bruikbaar.

Helaas is het niet mogelijk om contactloos te betalen met de verstrekte tankpas van Friesland Lease.

U kunt hiervoor een mail sturen naar binnendienst@frieslandlease.nl. Friesland Lease zal dan een nieuwe tankpas aanvragen.

Groen leasen is leasen van op basis van uitsluitend alternatieve brandstoffen, zoals: groengas, waterstof en elektrisch.

 • Nagenoeg CO2-neutraal rijden;
 • Besparing op brandstofkosten;
 • MVO-uitstraling naar uw klanten;
 • Steeds meer merken rijden op Groengas en elektrisch, ook waterstof komt steeds meer aan bod;
 • Landelijk denkend netwerk van Groengas-vulpunten en laadpalen;
 • Lage bijtelling voor elektrische modellen;
 • Verschillende regionale subsidiemogelijkheden, die meegerekend kunnen worden voor een scherp leasetarief.

U kunt de groene kaart ook raadplegen en gebruiken via onze berijderapp. Heeft u de app nog niet? Check dan hier alle informatie over de app.

Heeft u toch een fysieke groene kaart nodig? Stuur dan een mail naar binnendienst@frieslandlease.nl onder vermelding van uw kenteken. Friesland Lease zal dan contact zoeken met de verzekeringsmaatschappij van Friesland Lease.

U mag met uw auto in de landen komen die op de groene kaart vermeld staan.

Een caravan of aanhanger is niet door Friesland Lease verzekerd!

Als de caravan of aanhanger gekoppeld is aan de auto van Friesland Lease en er wordt schade veroorzaakt aan een ander, dan is de schade van de auto wel verzekerd maar de schade aan de caravan/aanhanger niet.

 

De Groene Kaart was tot 1972 het internationale verzekeringsbewijs. U moest deze dan ook altijd bij u hebben. Tegenwoordig bent u niet meer verplicht om de Groene Kaart altijd bij u te hebben wanneer u binnen de EU rijdt.

Via de berijdersapp kunt u uw Groene Kaart overigens altijd inzien en dus ook gebruiken. Ook kunt u inzien in welke landen u verzekerd bent, en ook uw polisnummer en de verzekeringsperiode zijn te vinden in de app.

De deelauto is niet alleen perfect voor particulier gebruik, maar natuurlijk ook voor zakelijk gebruik. Door gebruik te maken van deelauto’s kunnen medewerkers de auto mee nemen wanneer dat nodig is. Nog een voordeel van de deelauto is dat er geen gedoe meer is met bonnetjes en het bijhouden van kilometerstanden.

Ja, dat kan. Wij kunnen een kastje in de auto bouwen waardoor er geen sleutel meer nodig is om de auto te gebruiken. Hierdoor kunnen medewerkers die in de WeGo app zitten zelf de auto inplannen zonder het gedoe van sleuteloverdrachten.

Onze deelauto’s staan op dit moment op de locatie bij Friesland Huur (De Lange West 96, Drachten).

 

 • Het voordeel van een deelauto is dat u deze niet hoeft te reserveren en dus op het laatste moment nog kunt gebruiken.
 • Het verschil met een huurauto is dat er bij een huurauto altijd een dagprijs afgesproken is, er een sleutel overdracht plaatsvindt en dat er altijd een borg aan verbonden is.
 • De deelauto kunt u zelfs al per uur reserveren en na een uur gebruik worden de tijden per kwartier doorberekend!
 • Wanneer u de deelauto een gehele dag in gebruik heeft, is het dagtarief nooit hoger dan het dagtarief bij de huurauto.
 • Dankzij het online systeem van onze deelauto’s is een sleuteloverdracht niet nodig. Met behulp van de WeGo app kunt u de auto ontgrendelen en er mee op pad.

Als particulier betaalt u alleen het gebruik van de deelauto en een extra kilometervergoeding. U heeft dus geen kosten voor een autoverzekering, wegenbelasting of onderhoudskosten. Zo heeft u wel de lusten, maar niet de lasten van een auto. Als u een deelauto voor de zaak wilt inzetten hebben wij hier verschillende abonnementsvormen voor.

Financial lease kun je vergelijken met een hypotheek op een huis. Net als bij een huis ben je direct economisch eigenaar, terwijl het voertuig of bedrijfsmiddel het onderpand van de bank blijft. Bij financial lease wordt de leaseauto of het bedrijfsmiddel beschouwd als het onderpand. Na de leaseperiode blijft meestal een restbedrag over, de zogenaamde slottermijn. Zodra je deze hebt afbetaald, wordt de auto of het bedrijfsmiddel volledig jouw eigendom. Op dat moment ben je zowel economisch als juridisch eigenaar van het voertuig.

Ja, als zzp’er kunt ook bij Friesland Lease Financial Leasen. Voor bedrijfswagen tot aan zakenauto kunt u bij ons terecht.

Heeft u een (bedrijfs-)wagen gezien bij de dealer of online? Neem dan contact op met een van onze medewerkers die u verder kunnen adviseren.

Bij financial lease komt het bedrijfsmiddel op de actiefzijde van de balans terecht, wat betekent dat het geactiveerd wordt. Tegelijkertijd wordt de leaseverplichting op de passiefzijde van de balans verwerkt als schuld.

Economisch eigenaar

Bij het kiezen voor financial lease wordt uw droomauto echt van u. Als economisch eigenaar profiteert u van aanzienlijke belastingvoordelen, zoals de mogelijkheid tot afschrijving, investeringsaftrek en renteaftrek. Bovendien kunt u de BTW over de aankoopsom van uw auto terugvorderen.

 

Juridisch eigenaar

De leasemaatschappij is juridische eigenaar, vergelijkbaar met de bank bij het kopen van een huis met een hypotheek, waarbij het huis als onderpand dient. In het geval van leasing is de auto nu het onderpand. Na het voltooien van de leaseperiode en volledige betaling van alle termijnen en slottermijn bent u ook juridisch eigenaar, omdat u de auto hebt afbetaald.

Naast de maandelijkse termijnen van uw financial leasecontract, moet u zelf betalen voor de volgende onderdelen:

 • Onderhoud
 • Reparatie
 • (Winter-)banden
 • Belastingen
 • Verzekering

Het voordeel van het privégebruik van een auto van de werkgever is meestal 25% van de catalogusprijs van deze auto. Uw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als u uw loon per maand ontvangt) een evenredig deel van het voordeel op bij uw loon. Dit is de bijtelling.

Voorbeeld

U hebt een auto van uw werkgever met een catalogusprijs van € 24.000. De bijtelling op het loon per kalenderjaar is dan 25% van € 24.000 = € 6.000. Per maand is dat € 6.000 : 12 = € 500.

Ja, mits het betreffende bedrijf BTW kan verrekenen.

Het voordeel van het privégebruik van een auto van de werkgever is meestal 25% van de catalogusprijs van de auto. Uw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als u uw loon per maand ontvangt) een evenredig deel van het voordeel bij uw loon. Dit is de bijtelling.

Voorbeeld

U hebt een auto van uw werkgever met een catalogusprijs van € 24.000. De bijtelling bij het loon per kalenderjaar is 25% van € 24.000 = € 6.000. Per maand is dat € 6.000 : 12 = € 500.

De waarde van de auto vormt de grondslag voor de verrekening van het privégebruik. De waarde van de auto is:

 • de oorspronkelijke cataloguswaarde,
 • inclusief btw en bpm,
 • en inclusief de accessoires die door of namens de fabrikant of de importeur zijn aangebracht vóór het toekennen van het kenteken aan de auto.

Klik hier voor meer informatie.

Groen leasen is leasen van op basis van uitsluitend alternatieve brandstoffen, zoals: groengas, waterstof en elektrisch.

 • Nagenoeg CO2-neutraal rijden;
 • Besparing op brandstofkosten;
 • MVO-uitstraling naar uw klanten;
 • Steeds meer merken rijden op Groengas en elektrisch, ook waterstof komt steeds meer aan bod;
 • Landelijk denkend netwerk van Groengas-vulpunten en laadpalen;
 • Lage bijtelling voor elektrische modellen;
 • Verschillende regionale subsidiemogelijkheden, die meegerekend kunnen worden voor een scherp leasetarief.

Nee, een leasefiets is geen financieringsvorm. Wij bieden operationele fullservice lease! Of beter gezegd: u betaalt een vast bedrag per maand, wij zorgen voor de rest: onderhoud, reparaties en meerdere verzekeringen. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Het full operational leasecontract is inclusief verzekering, onderhoud en pechhulp. U bent dus uitgebreid verzekerd tegen diefstal en schade. De fietsverzekering is afgesloten via ENRA, een klantvriendelijke verzekeringsmaatschappij met goede 24-uurs pechhulp. U heeft een cascoverzekering met werelddekking en een laag eigen risico. Aanvullende verzekering Ongevallen Opzittenden is ook inbegrepen. Voor elk type fiets bieden wij een passende verzekering. Voor high-speed fietsen sluiten wij een extra WA-verzekering en verhaalsrechtbijstand af.

Ja, dat kan. U heeft eerste recht op koop. Wanneer u hiervan gebruik wilt maken kunt u bij een van onze leaseadviseurs de prijs van de fiets opvragen waartegen u deze kunt overnemen.

Pech onderweg? Met onze 24-uurs pechhulp zorgen we ervoor dat u snel verder kunt. In binnen- en buitenland. Een kwestie van bellen en wij regelen de rest. Elke leasefiets krijgt een servicepas met servicenummer die u kunt bellen als u bijvoorbeeld een lekke band of accuproblemen heeft.

Met Leasefiets kiest u voor een compleet leasepakket. Hierdoor heeft u geen omkijken naar onderhoud, wordt u bij pech snel geholpen en bent u uitstekend verzekerd tegen schade en diefstal. Het leasetarief dat u of uw werknemers maandelijks betaalt bevat:

 • Onderhoud van de leasefiets
 • Afschrijving van de leasefiets
 • Rente – ENRA-verzekering optimaal
 • Een opzittende verzekering
 • 24-uurs pechhulp (ook internationaal)

In ons leasetarief is geen aanbetaling opgenomen. Het is wel mogelijk om alvast maximaal 25% van de catalogusprijs aan te betalen. Hiermee verlaagt u het leasetarief. Houd er wel rekening mee dat u deze aanbetaling niet terugkrijgt bij opzegging of ontbinding van de leaseovereenkomst of bij diefstal van de fiets.

U dient alle accesoires die bij de auto horen, zoals kenteken pasje, reserve sleutels en bijgeleverde en mee geleasede accessoires in te leveren met de auto. Inleveren kan bij een schadenet herstel vestiging tenzij anders met uw mobiliteitsadviseur of wagenparkbeheerder afgesproken.

Neem daarvoor contact op met uw mobiliteitsadviseur. Hij kan u de overnameprijs verstrekken. Zodra deze prijs akkoord is dient het voertuig afgerekend te worden en op uw naam te worden overgeschreven.

Uw leaseauto is bij Friesland lease verzekerd met een ruime dekking in vele landen. Het eigen risico is laag. Zo heeft u bij ons geen eigen risico voor WA schade en een laag eigen risico voor casco schade. Is uw schade op de tegenpartij verhaalbaar, dan regelt Friesland Lease het verhalen voor u. De Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) en Casco verzekering zijn standaard uitgebreid met een Ongevallen Inzittenden Verzekering (OIV) en Verhaalsrechtsbijstand verzekering. Indien gewenst kan de OIV uitgebreid worden met een Schadeverzekering Inzittenden (SVI).

Ja, dat kan. Uw mobiliteitsadviseur helpt u hier graag mee. Friesland Lease heeft een ruim wagenpark met eigen voorloopauto’s.

Ja, dat kan! Voor een vast aantrekkelijk maandbedrag en transparante voorwaarden kunt u bij Friesland Lease onbezorgd een nieuwe of jong gebruikte auto rijden. Zie voor meer informatie: Privé Lease auto.

De auto mag worden ingeleverd bij een vestiging van Schadenet. Wij vragen u om te bellen met de betreffende vestiging van Schadenet voor het maken van een afspraak, of dit te doen via uw wagenparkbeheerder. De auto wordt bij het inleveren gezamenlijk geschouwd met de medewerker van Schadenet. U ontvangt een kopie van het schouwingsformulier.

U kunt aan het eind van de leaseovereenkomst de auto overnemen voor een aantrekkelijke koopprijs. U heeft dan een prima auto, waarvan u nog jaren plezier kunt hebben. U weet zelf het beste wat er in de leaseperiode mee is gebeurd. Overname van de auto is uiteraard niet verplicht. U kunt dan de auto inleveren op een door Friesland Lease aan te geven locatie waar men bekend is met de innameprocedure van Friesland Lease. Wij adviseren u om bij de inname van de auto zelf aanwezig te zijn.

 

Van Friesland Lease mag iedereen met een geldig rijbewijs in de leaseauto rijden. Echter heeft u ook toestemming nodig van uw werkgever. Vraag dit na bij uw wagenparkbeheerder.

Neem contact met ons op, dan kijken wij wat de beste mogelijkheden voor uw situatie zijn.

Ja, in principe zijn alle jaarkilometrages mogelijk.

Dit is door de hogere omloopsnelheid helaas niet mogelijk.

Natuurlijk is dit mogelijk, dit nemen we dan op in de leaseprijs.

Natuurlijk is dit mogelijk. De minimale leaseperiode is 12 maanden.

Voor het onderhoud van uw leaseauto kunt u terecht bij een merkdealer in de buurt. U kunt zelf een afspraak maken voor onderhoud bij de merkdealer, zo kunt u een moment kiezen dat voor u het beste uitkomt.  Zodra u de afspraak maakt, kunt u aangeven dat het om een leaseauto van Friesland Lease gaat. Zo weet de merkdealer dat de rekening naar Friesland Lease gestuurd moet worden.

Doorgaans is het component ‘onderhoud’ in het leasecontract inbegrepen en worden de gemaakte kosten door Friesland Lease betaald. Het kan zijn dat uw werkgever ervoor gekozen heeft om het onderhoud buiten het contract te houden. Dan zal de merkdealer de factuur doorsturen naar uw werkgever. In ieder geval zult u als berijder van een leaseauto van Friesland Lease nooit zelf de factuur hoeven te betalen.

Ja, ook leaseauto’s dienen APK-gekeurd te worden. Als berijder van een leaseauto van Friesland Lease bent u hier zelf verantwoordelijk voor, u moet zelf tijdig een afspraak maken bij de merkdealer. Om te controleren voor welke datum uw auto APK gekeurd moet worden of voor meer informatie over uw auto, adviseren wij u de site van RDW  te raadplegen.

De volgende termijnen zijn hierbij van toepassing:

Voertuigen tot en met 3500 kg:

Benzinevoertuigen, benzine+ elektrisch (MHEV, PHEV) en elektrische auto’s: Eerste APK na 4 jaar, de tweede APK is na de 2 jaar en daarna weer naar 2 jaar. Vanaf het 8ste jaar moet het voertuig elk jaar gekeurd worden voor een APK.
Bijvoorbeeld een auto uit 2022:
1e keuring is dan in 2026 – de 2e in 2028 – de 3e in 2030 – 4e in 2031 – 5e in 2032 enz.

Diesel, diesel+ elektrisch (MHEV, PHEV), CNG, LPG en waterstof voertuigen: Eerste APK na 3 jaar, daarna jaarlijks.
Bijvoorbeeld een auto uit 2022:
1e keuring is dan in 2025 – de 2e in 2026 – 3e in 2027 enz.

Voertuigen boven de 3500 kg:

Voertuigen boven de 3500 kg moeten jaarlijks een APK- keuring ondergaan.

 

 

Nee, dit is niet mogelijk.

Het is mogelijk dat de dienst ‘OV Reizen’ niet op uw pas is geactiveerd. Vraag aan uw wagenparkbeheerder om OV Reizen te activeren op uw pas.

 1. Kies de optie Registreren onderaan het inlogscherm.
 2. Vul uw e-mailadres in
 3. Vervolgens ontvangt u op dat e-mailadres een link om de registratie te voltooien
 4. Mail niet ontvangen? Kijk in uw spamfolder
 5. Klik op de link in deze e-mail om uw nieuwe wachtwoord aan te maken
 6. Ga nu terug naar de MultiTankcard Next-app en login met uw e-mailadres en wachtwoord
 7. Koppel uw tankpas aan de app door het pasnummer (zonder streepjes en spaties) in te vullen. Het pasnummer bestaat uit 19 cijfers. Als u een pas heeft met 18 cijfers zet u een nul ervoor. U valideert uw pasnummer met behulp van uw pincode.
 8. Alle historische gegevens van de pas staan ook in de nieuwe app
 9. Let op: er kan maar één tankpas per app geregistreerd worden
 • Bus, tram en metro tickets zijn ongeveer 2 uur geldig vanaf het moment dat de e-ticket geldig is (Groen in de app)
 • Trein tickets zijn de hele dag geldig tot de volgende ochtend 04:00.

 

U ziet aan de achtergrond van de e-ticket of deze geldig is.

 • Groen: de etiket is geldig
 • Geel: de ticket is geboekt voor een later moment. De ticket is 15 minuten voor de aanvang van de reis geldig.
 • Rood: de e-ticket is verlopen

In de Next app kunt u alleen een enkele reis boeken.

Nee, het niet mogelijk om een 1e klas reis te boeken in de app.

Het is niet mogelijk om gebruik te maken van kortingsproducten of abonnementen.

 • NS Treinen
 • Arriva bussen
 • Connexion, Breng, Bravo en Hermes bussen.
 • RET bussen (inclusief BOB-bus), tram, metro en fast ferry
 • GVB bussen, tram en metro (uitgezonderd de nachtbus)
 • EBS bussen
 • UOV bussen en tram
 • Services en Waterbus

De e-ticket wordt geaccepteerd in de bus, metro, tram en trein. Met de QR-code op de e-ticket opent u de toegangspoortjes op de treinstations.

De e-ticket blijft tot de volgende ochtend om 04:00 uur groen. U hebt deze al eerder gebruikt, dus u kunt deze niet nog een keer gebruiken.

De e-ticket is persoonsgebonden. Het is daarom belangrijk dat uw naam klopt op de e-ticket met de naam op uw identiteitsbewijs in het geval van een controle.

U kunt een schadevrijverklaring ontvangen d.m.v. het sturen van een mail naar binnendienst@frieslandlease.nl. Hierbij vragen wij u het kenteken/de kentekens en uw adresgegevens door te geven.

Gedurende de looptijd van een leasecontract kunt u gebruik maken van de winterbandenregeling als deze is opgenomen in de leaseovereenkomst. Er zit geen limiet aan het aantal winterbanden.

Denk in het eerste geval aan uw eigen veiligheid. Mocht de auto niet meer verder kunnen rijden of u twijfelt hierover dan kunt u contact opnemen met Friesland Lease 0512 – 384060. Wij ontvangen graag zo spoedig mogelijk uw schademelding. Eenzijdige schade kunt u het beste via onze berijdersapp of via onze website melden.

Voor ruitschade mag u een afspraak maken met Autotaalglas of Carglass. Bij deze twee partijen kunt u terecht voor herstel en vervanging van uw ruit. Herstel van de ruit wordt voor u kosteloos uitgevoerd, maar indien vervanging noodzakelijk is, wordt er eigen risico bij onze contractant in rekening gebracht.

Denk in het eerste geval aan uw eigen veiligheid en die van uw tegenpartij. U vult samen met de tegenpartij een Europees schadeformulier in en ondertekent dit beide. Na deling van het formulier neemt ieders zijn of haar deel mee. Stuur het formulier graag zo spoedig mogelijk naar Friesland Lease per post of gescand via de mail naar schade@frieslandlease.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op over het repareren van de schade. Als u niet meer verder kunt rijden neemt u contact op met Friesland Lease te bereiken op 0512 – 384060. Buiten kantoortijden wordt u door onze alarmcentrale Eurocross geholpen.

Zodra wij uw schademelding hebben ontvangen, informeren wij u over waar u de auto kunt laten herstellen.

Voor onderhoud aan uw leaseauto kunt u terecht bij de merk-dealer. U kunt zelf bij de dealer een afspraak maken. De dealer regelt vervolgens alles met ons.

Voor het schadeherstel werkt Friesland Lease samen met een aantal landelijk dekkende schadeherstellers. U kunt naar de gewenste locatie bij u in de buurt zoeken via de pagina Schadeherstel.

Bij pech onderweg kunt u 24/7 contact opnemen met Friesland Lease op 0512-384060. Buiten kantooruren wordt u doorverbonden met onze alarmcentrale Eurocross. Zij zullen er voor zorgen dat u zo snel mogelijk weer op weg bent met uw eigen auto of met passend vervangend vervoer.

Bij een waterstofauto wordt de waterstof (H2) gebruikt als energiedrager in plaats van een batterij. De waterstof wordt in een brandstofcel met zuurstof (O2) uit de lucht omgezet, waarbij elektriciteit geproduceerd wordt voor de elektromotor. Het enige restproduct is waterdamp en warmte. Er ontstaat geen CO2, waardoor het een zero-emission voertuig is.

Waterstof is een schoon alternatief. Bij gebruik veroorzaakt waterstof geen enkele vervuiling: geen broeikasgas, geen fijnstof of een andere vervuiling. Het is daarmee een schoon alternatief voor fossiele energie, bijvoorbeeld ter verwarming van huizen, voor industriële processen of voor het rijden van auto’s of treinen.

Waterstof komt van nature niet voor en moet eerst geproduceerd worden uit andere energievormen, zoals biomassa of aardgas. Bij deze productie ontstaat naast waterstof ook CO2 en dan spreken we van grijze waterstof.

CO2 kan afgevangen en opgeslagen worden. Dan spreken we van blauwe waterstof. Wanneer waterstof met elektriciteit wordt gemaakt is het logisch te kiezen voor zonne- en windstroom (groene waterstof). Dan is de duurzame waterstof met oneindig beschikbare energie gemaakt.

Waterstof bevat net als aardgas of benzine veel energie. En net als bij deze brandstoffen is het gebruik aan voorschriften onderhevig om de veiligheid te garanderen. Waterstof is niet gevaarlijker dan aardgas, maar werkt wel net even anders.

De verbranding kan fel verlopen. Waterstof brandt 8x sneller dan aardgas (waterstof wordt daarom ook wel knalgas genoemd). Het is dus een gas dat we niet zomaar kunnen gebruiken in een gastoestel dat voor normaal aardgas bedoeld is.

Bij waterstofauto’s is uiteraard veiligheid gewaarborgd. De tanks voor waterstof zijn zeer sterk en bestand tegen de impact van zeer zware crashes. De tank is vele malen sterker dan die van benzine, omdat deze ook de hoge druk (tot 700 bar) van waterstof moet weerstaan.

In Nederland kunt u op dit moment op een aantal plekken waterstof tanken:

 • Groningen
 • Delfzijl
 • Amsterdam – west
 • Hoofddorp
 • Den Haag
 • Nieuwegein
 • Rotterdam-Rhoon
 • Helmond
 • Arnhem

Verder zijn er verschillende waterstoftankstations in aanbouw

 

De omgevingsdiensten houden toezicht op de rapportages en de naleving van voorschriften. Het toezichttraject zal grotendeels administratief zijn, zonder fysieke locatiebezoeken.

Toezichtproces

Jaarlijks controleert de omgevingsdienst of werkgevers hun rapportage voor het voorgaande kalenderjaar vóór 30 juni hebben ingediend. De kwaliteit van deze rapportages wordt geautomatiseerd gecontroleerd, en er worden ook willekeurige handmatige controles uitgevoerd.

Het doel is om werkgevers binnen een maand na indiening van de rapportage te laten weten of ze aan hun verplichtingen hebben voldaan. Als er serieuze twijfels zijn over de betrouwbaarheid van de gegevens, kan er een controle op basis van de administratie van de werkgever worden uitgevoerd.

Dwangsom

Indien een werkgever, zelfs na herinneringen, niet tijdig voldoet aan de rapportageverplichtingen, kan een dwangsom worden opgelegd. Dit kan gebeuren als er geen rapportage wordt ingediend of als de rapportage niet aan de basisnormen voldoet. De dwangsom kan ook worden toegepast als er twijfels bestaan over de juistheid van de verstrekte gegevens.

Er zijn twee opties voor het berekenen van de zakelijke kilometers:

Ritregistratie:

Door middel van een rittenregistratie weet u exact hoeveel kilometers voor zakelijk/ woon-werk of privé zijn gereden.
De privégereden kilometers hoeft u niet te rapporteren.

Forfaitaire methode:

Kunt u de diverse ritten niet goed registreren? Dan kunt u gebruikmaken van de forfaitaire methode. Om de zakelijk gereden kilometers te berekenen, moet u eerst de totale jaarkilometers per vervoermiddel weten. Daarna trekt u de woon-werkkilometers en de privékilometers af, deze kunt u indien er geen rittenregistratie is door een enquête achterhalen. Voor de privékilometers kunt u een vast aantal gebruiken dat afhangt van het type vervoermiddel.

 • Voor leaseauto’s en motoren is dat 8.900 kilometer per jaar, tenzij er minder dan 500 kilometer privé is gereden.
 • Voor fietsen, bromfietsen en scooters is dat 7% van het totaal.

In de handleiding van het RVO vindt u exacte berekeningen en voorbeelden.

De gegevens kunt u op verschillende manieren verzamelen:

 • Friesland Lease vragen naar de rapportage over de afgelegde kilometers en verbruik per voertuig.
 • Enquête afnemen bij uw personeel voor het woon-werkverkeer.
 • Mobiliteitsdeclaraties registreren.

Vaak kunt u data over woon-werkverkeer en mobiliteitsdeclaraties uit uw eigen financiële en hr softwarepakketen halen.

Mochten deze functionaliteiten niet in uw softwarepakketten zitten, dan helpen wij graag. Onze lease experts adviseren en helpen u graag. Wij hebben een voorbeeld enquête voor u klaar staan, zodat u de woon-werkkilometers van uw werknemers kunt opvragen.

Het berekenen van de CO₂-uitstoot bij zakelijke en woon-werkmobiliteit vereist reisgegevens van werknemers. Werkgevers worden echter niet verplicht om een volgsysteem voor individuele werknemers in te stellen. Tijdens de controle van de jaarlijkse rapportages zal nooit om persoonlijke gegevens worden gevraagd.

Er zijn voorlopig nog geen vaste normen vastgelegd. Dit was eerder wel het voorstel, maar is voorlopig vervallen. De overheid wil werkgevers eerst de kans geven om zelf de CO₂-uitstoot te verlagen.

In 2025 staat een evaluatie gepland op basis van meetgegevens uit 2024. Hieruit zal een ‘emissieplafond’ worden vastgesteld dat een geleidelijke weg aangeeft naar het bereiken van het doel in 2030. Als de collectieve uitstoot boven dit plafond ligt, zullen er alsnog verplichte normen worden opgelegd aan individuele werkgevers. Als de uitstoot daarentegen onder het plafond blijft, zullen er aanvullende collectieve maatregelen worden genomen om het reductiedoel van 1,5 Megaton in 2030 te bereiken.

Nee, de afgelegde kilometers met bedrijfsauto’s of speciaal aangepaste voertuigen hoeven niet te worden gerapporteerd.

Dit zijn voertuigen met zo genoemde grijze kentekens. Dit zijn bijvoorbeeld bestelbussen en bakwagens. De kilometers die u met de personenauto die u zakelijk rijdt moet u wel registreren.

In 2026 evalueert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de behaalde CO₂-reductie in 2024 en 2025. Als organisaties op schema liggen, blijft het bij rapporteren. Mocht dit niet het geval zijn, kan er uiteindelijk een wettelijke norm worden ingesteld om slimmer en zuiniger reizen te bevorderen.

Dankzij onze uitgebreide kennis over de Rapportageverplichting WPM zijn wij in staat u te adviseren en te begeleiden en u van de benodigde informatie te voorzien. U kunt hiervoor contact opnemen met Friesland Lease.

In de rapportage moet u de volgende gegevens vermelden:

 1. Alle genomen maatregelen om CO₂  te reduceren.
 2. Type vervoermiddel, type brandstof, totaal jaarkilometrage zakelijke ritten en woon-werkmobiliteit. Zie de tabel eerder op deze pagina.

Als een werkgever, ondanks herinneringen, niet tijdig aan de rapportageplicht voldoet, kan er een dwangsom worden opgelegd. Deze dwangsom kan in twee situaties van toepassing zijn:

 1. Als er helemaal geen rapportage wordt ingeleverd.
 2. Als de ingeleverde rapportage niet voldoet aan de gestelde basiseisen.

Daarnaast kan de omgevingsdienst ook een dwangsom opleggen als er twijfels zijn over de juistheid van de verstrekte gegevens. Het is dus van essentieel belang dat werkgevers tijdig en nauwkeurig aan hun rapportageverplichtingen voldoen om mogelijke dwangsommen te voorkomen. Als u meer wilt weten over het rapportageproces of vragen heeft over de vereisten, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn er om te assisteren en te begeleiden bij uw inspanningen voor duurzame mobiliteit.

Alle werkgevers met meer dan 100 werknemers per KvK geregistreerde entiteit zijn verplicht de werkgebonden personenmobiliteit te rapporteren.

Nog geen antwoord gevonden?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.