MVO

CO2-prestatieladder

Friesland Lease denkt met groene, duurzame mobiliteitsoplossingen vandaag al aan de dag van morgen. Met trots hebben wij ons gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder niveau 3.

Wat houd het in

De CO2-prestatieladder is het duurzaamheidsinstrument van Nederland die bedrijven en overheidsinstanties helpt bij het reduceren van CO2-uitstoot en kosten. Binnen de bedrijfsvoering, in projecten én de gehele keten. De prestatieladder wordt als CO2-managementsysteem en als aanbestedingsinstrument gebruikt. De CO2-prestatieladder is in eigendom en beheer van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen.

Onze initiatieven

Koploperproject

Al meer dan een decennia nemen wij deel aan het Koploperproject Duurzaam Ondernemen in
gemeente Smallingerland. Sindsdien stimuleren wij niet alleen onze klanten en ons netwerk om
duurzamere keuzes te maken, maar leren wij ook veel van andere ondernemers en pioniers op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Freonen fan Fossylfrij Fryslân

Sinds 2015 participeren wij actief in de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. Daarbinnen dragen wij ons steentje bij aan de organisatie van de Elfwegentocht met fossielvrije voertuigen. Ook zijn wij uitvoeringspartner van het deelproject Fossielvrij MKB, waarmee Friese bedrijven worden gestimuleerd om hun bedrijfsvoering zo snel mogelijk fossielvrij te maken.

In 2022 zijn Fossielfrij Fryslân, Energie van ons en Friesland Lease samen gaan werken aan het project: Buurtbestuurders. Samen met de locale energiecoöperaties en de buurtbewoners worden er elektrische deelauto’s beschikbaar gesteld voor de wijk. Dit om de buurt duurzamer te maken. Tot nu toe zijn er al verschillende dorpen in Friesland die deze ‘Buurtbestuurder’ actief gebruiken, met als resultaat dat een aantal van de buurtbewoners afscheid heeft genomen van de tweede auto.

Leasefiets

Daarnaast is Friesland Lease de eerste leasemaatschappij die Leasefietsen aanbied. Inmiddels zijn vele andere leasemaatschappijen ons gaan volgen. Voor ondernemers kan soms een fiets een betere oplossing zijn dan een auto. We zien dan ook dat veel zzp’ers gebruik maken van onze Leasefietsen. Daarnaast zien we ook dat meer en meer autoklanten interesse hebben in de fiets. Een mooi voorbeeld is sc Heerenveen, die aan alles spelers en staf een Leasefiets heeft gegeven zodat zij naar trainingen kunnen fietsen.

Ook heeft Friesland Lease inmiddels haar eigen Leasefietsregeling voor haar werknemers. Naast dat werknemers zich fitter fietsen, het de co2 uitstoot naar beneden haalt, lost dit ook een parkeerprobleem op.