Service & contact

Onderhoud

Natuurlijk gaat u onbezorgd en veilig op pad. Als berijder bent u bij Friesland Lease zelf verantwoordelijk voor het (periodieke) onderhoud aan uw leaseauto. Hiervoor vragen wij u tijdig een afspraak te maken bij de merkdealer bij u in de buurt. 

Voor vragen over het onderhoud aan uw auto kunt u contact opnemen met uw merkdealer.

 

Onderhoud en reparatie

Als berijder van een leaseauto bent u zelf verantwoordelijk voor het tijdig laten uitvoeren van onderhoudsbeurten. De regels en instructies kunt u teruglezen in het onderhoudsboekje van uw leaseauto. Om de bedrijfszekerheid en veiligheid van uw auto te garanderen, is het belangrijk dat uw banden, motorolie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof regelmatig worden gecontroleerd.

APK-keuring

Voor het tijdig laten uitvoeren van de APK-keuring bent u zelf verantwoordelijk. De volgende termijnen zijn hiervoor van toepassing:

Voertuigen tot en met 3500 kg:

Benzinevoertuigen, benzine+elektrisch (MHEV, PHEV) en elektrische auto’s: Eerste APK na 4 jaar, de tweede APK is na de 2 jaar en daarna weer naar 2 jaar. Vanaf het 8ste jaar moet het voertuig elk jaar gekeurd worden voor een APK. 
Bijvoorbeeld een auto uit 2022:
1e keuring is dan in 2026 – de 2e in 2028 – de 3e in 2030 – 4e in 2031 – 5e in 2032 enz.

Diesel, diesel+elektrisch (MHEV, PHEV), CNG, LPG en waterstof voertuigen: Eerste APK na 3 jaar, daarna jaarlijks. 
Bijvoorbeeld een auto uit 2022:
1e keuring is dan in 2025 – de 2e in 2026 – 3e in 2027 enz.

Voertuigen boven de 3500 kg:

Voertuigen boven de 3500 kg moeten jaarlijks een APK- keuring ondergaan.

Om te controleren voor welke datum uw auto APK gekeurd moet worden of voor meer informatie over uw auto, adviseren wij u de site van RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer) te raadplegen.

Autobanden

Wettelijk moeten banden voldoen aan een minimum restprofiel van 1,6 mm, maar dat vinden wij aan de lage kant. Laat hierom regelmatig de conditie van uw banden controleren. Ook willen wij graag de tip geven om de bandenspanning regelmatig te meten om uw veiligheid te verhogen en uw brandstofverbruik te verlagen. 

Alle informatie over de autobanden van uw leaseauto leest u op de volgende pagina:

Bandenservice

Veel gestelde vragen over onderhoud en reparatie

Voor het onderhoud van uw leaseauto kunt u terecht bij een merkdealer in de buurt. U kunt zelf een afspraak maken voor onderhoud bij de merkdealer, zo kunt u een moment kiezen dat voor u het beste uitkomt.  Zodra u de afspraak maakt, kunt u aangeven dat het om een leaseauto van Friesland Lease gaat. Zo weet de merkdealer dat de rekening naar Friesland Lease gestuurd moet worden.

Doorgaans is het component ‘onderhoud’ in het leasecontract inbegrepen en worden de gemaakte kosten door Friesland Lease betaald. Het kan zijn dat uw werkgever ervoor gekozen heeft om het onderhoud buiten het contract te houden. Dan zal de merkdealer de factuur doorsturen naar uw werkgever. In ieder geval zult u als berijder van een leaseauto van Friesland Lease nooit zelf de factuur hoeven te betalen.

Ja, ook leaseauto’s dienen APK-gekeurd te worden. Als berijder van een leaseauto van Friesland Lease bent u hier zelf verantwoordelijk voor, u moet zelf tijdig een afspraak maken bij de merkdealer. Om te controleren voor welke datum uw auto APK gekeurd moet worden of voor meer informatie over uw auto, adviseren wij u de site van RDW  te raadplegen.

De volgende termijnen zijn hierbij van toepassing:

Voertuigen tot en met 3500 kg:

Benzinevoertuigen, benzine+ elektrisch (MHEV, PHEV) en elektrische auto’s: Eerste APK na 4 jaar, de tweede APK is na de 2 jaar en daarna weer naar 2 jaar. Vanaf het 8ste jaar moet het voertuig elk jaar gekeurd worden voor een APK.
Bijvoorbeeld een auto uit 2022:
1e keuring is dan in 2026 – de 2e in 2028 – de 3e in 2030 – 4e in 2031 – 5e in 2032 enz.

Diesel, diesel+ elektrisch (MHEV, PHEV), CNG, LPG en waterstof voertuigen: Eerste APK na 3 jaar, daarna jaarlijks.
Bijvoorbeeld een auto uit 2022:
1e keuring is dan in 2025 – de 2e in 2026 – 3e in 2027 enz.

Voertuigen boven de 3500 kg:

Voertuigen boven de 3500 kg moeten jaarlijks een APK- keuring ondergaan.