Sam gaat op avontuur met Friesland Lease

Eens, in een sprookjesachtige omgeving genaamd Fryslân, woonde een avonturier in een klein huisje aan de rand van een het drop Drachten. De avonturier, genaamd Sam woonde daar samen met vader Thomas, moeder Julia en niet te vergeten Stip de hond.

Op een zonnige ochtend verzamelde de familie zich voor het kleine huisje, vol enthousiasme voor hun langverwachte vakantie. Het was al een hele tijd gelden dat de familie samen op vakantie was geweest, dus besloten ze dit jaar een roadtrip te maken door Europa met de gloednieuwe leaseauto van Friesland Lease.

Vader Thomas had de auto netjes volgeladen en moeder Julia zorgde voor broodjes voor onderweg. Sam was samen met Stip de hond al druk de route aan het bekijken op de landkaart. Samen droomde ze al weg over alle avonturen de ze zouden beleven. Van grootse gebouwen die tot ver in de wolken steken, bergen die het thuis zouden zijn voor draken en een zee zo diep dat er gewoon een dorpje op de bodem ligt… “Sam, Stip! Hup instappen”, luidruchtig werden ze uit hun droom gehaald. Maar het echte avontuur ging nu beginnen.

En daar gingen ze

De route liep dwars door Europa. Via de snelwegen maar ook de kronkelende binnenweggetjes zouden de avonturiers prachtige landschappen en steden gaan ontdekken met z’n vieren. De eerste dag ging vlot, ze waren zomaar in Duitsland waar hier en daar even een stop werd ingepland om te kunnen laden en picknicken. Stip kon dan ook even een plasje doen en een stukje rennen.

Vanuit Duitsland zoemde de familie rustig door de verschillende plaatsen heen met de elektrische auto. Sam en Stip keken hun ogen uit onderweg, zoveel te zien! Bij elke stop werd de omgeving door Sam en Stip uitgebreid onderzocht en maakten ze de mooiste verhalen samen.

Maar toen

Maar zoals dat soms gaat op reis, kwam ook deze familie voor een uitdaging te staan. Op een dag kreeg de auto een lekke band midden in een afgelegen gebeid. Helemaal niemand in de buurt, dat is balen. Toch was de familie positief. “Gelukkig hebben we een leaseauto en kunnen we zorgeloos rijden.. die hebben vast wel een oplossing voor ons probleem” zei vader Thomas. Hij pakte zijn telefoon om met Friesland Lease te bellen, maar daar liep hij tegen nog een probleem aan. Hij had geen bereik met zijn telefoon.

Vader Thomas zag de vakantie al in het water vallen.. gestrand in Niemandsland. Moeder Julia troostte hem met verzachtende woorden, maar dat was nog niet de oplossing voor de vakantie. Sam en Stip zagen de teleurstelling van vader en moeder, waardoor ze zelf ook een beetje verdrietig werden. Sam keek in het rond, zoekend naar een oplossing.

“Wacht! Wij zijn avonturiers” schreeuwde Sam ineens. “Als Stip en ik nou samen op avontuur gaan om hulp te zoeken, dan zijn we vast zo geholpen.” Vader en moeder twijfelden even, maar stemde mee met het idee, mits zij ook mee mocht op avontuur. Het drietal pakte hun rugtas, gaf vader een knuffel en spraken af om voor het donker weer terug te zijn.

Samen op avontuur

Sam, Stip en moeder Julia gingen vervolgens samen op avontuur. Ze liepen langs de kronkelende wegen op zoek naar andere mensen of een klein hutje. Toen ineens, na het vele wandelen zagen ze een hutje in de verte bij een korenveld. Zal dit dan de oplossing zijn?

Stip stak z’n snuit in de lucht en begon te kwispelen. Stip kon de geur van een barbecue ruiken en het vlees dat er op lag te braden. Stip begon enthousiast te blaffen en nam het voortouw. Ze moesten dwars door het korenveld heen. Met Stip voorop ging het drietal het avontuur aan.

Eén, twee.. DRIE! 

Na een lastige tocht door het korenveld stonden ze vlakbij het hutje en was er nog één uitdaging op de route: een kabbelend beekje. Nu was het avonturier Sam die het voortouw nam. Sam nam een aanloop en sprong op één van de platte stenen die net boven het water uitstak. Nog twee van zulke spongen en Sam is aan de overkant. Stip volgt Sam direct en springt ook via de stenen naar de overkant. Moeder Julia aarzelt even, is dit wel verstandig? Haalt ze wel de overkant? “Je kunt het! Geloof in jezelf” roept Sam. Moeder Julia haalt diep adem telt tot drie en neemt dan een aanloop en springt.

Hop op de steen, en nog één en nog één. Het is haar gelukt. Sam en Stip juichen en op dat moment komt er een klein oud mannetje in een tractor aangereden. Daar is de hulp waar het drietal naar opzoek was. Ze vertellen het verhaal aan de oude man, die vervolgens een belletje voor ze maakt naar de lokale wegenwacht. Zo, dat is geregeld, hulp is onderweg. Wat een opluchting. Het oude mannetje stelt voor om wat hapjes van de barbecue in te pakken en met z’n allen in de tractor te klimmen om naar vader Thomas te rijden.

Na een tijdje rijden zien ze vader Thomas in de verte zwaaien. De lokale wegenwacht is al druk bezig met de band van de leaseauto. “Zo dat was nogal een avontuur” zegt moeder Julia als ze weer bij de leaseauto zijn. Maar gelukkig is alles geregeld en kan de familie verder met de roadtrip.

Vakantie om nooit te vergeten

Uiteindelijk na een lange vakantie waarin vele landen zijn bezocht reden ze terug naar het kleine huisje in Drachten. Vol met verhalen en herinneringen die ze voor altijd zouden koesteren. De vakantie met de leaseauto mocht dan voorbij zijn, maar de avonturen die Sam had beleefd in deze vakantie gaf nog jaren van plezier!