De Impact van BPM op Bedrijfswagens in 2025

Wat is het effect van de BPM die vanaf 2025 wordt geheven op bedrijfswagens?

De BPM is een aanschafbelasting die wordt geheven op nieuwe auto’s en motorrijwielen in Nederland. In 2025 zullen er wijzigingen zijn in de manier waarop de BPM wordt berekend. Daarnaast zal ook de BPM-vrijstelling die nu voor ondernemers geldt, komen te vervallen. Deze veranderingen hebben tot doel de verduurzaming van het wagenpark te bevorderen. Deze veranderingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kosten van het bezitten van bedrijfswagens.

De BPM-heffing is gebaseerd op de CO2-uitstoot van een voertuig. Per gram CO₂-uitstoot moet er €66,91 worden betaald aan BPM. Dit betekent dat auto’s met een hogere CO2-uitstoot meer BPM zullen moeten betalen dan voertuigen met een lagere uitstoot. Als eigenaar van bedrijfswagens is het daarom belangrijk om bij het kiezen van nieuwe voertuigen rekening te houden met de CO2-uitstoot, aangezien dit direct van invloed zal zijn op de kosten. Over elektrische bedrijfswagens hoeft er geen BPM worden betaald omdat deze geen CO₂ uitstoten.

Hoeveel gaat het kosten met BPM?

Vanaf 2025 worden bestelwagens met een traditionele verbrandingsmotor aanzienlijk duurder door Het verdwijnen van de ondernemersregeling, waardoor de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) wel betaald moet worden. Maar wat betekent dit nu concreet voor de prijs? Hoewel de exacte impact afhangt van het specifieke model en de motorvariant, kunnen we wel alvast een schatting maken.

Als we kijken naar een grotere bestelbus, bijvoorbeeld de Mercedes Sprinter in L2H2-uitvoering met de krachtigste motor, de 190 pk sterke 419 CDI, zonder belastingen komt deze uit op € 50.871. Met een uitstoot van 322 gram per kilometer komt daar € 21.545,02 aan Bpm bovenop. Hierdoor stijgt het prijskaartje naar ruim € 72.400, wat neerkomt op een kostenstijging van meer dan 42%.

Mercedes Sprinters L2H2 419 CDI
Prijs excl. btw & BPM€50.871,00
BPM€21.545,02
Prijs excl. btw | Incl. BPM€72.416,02
Bron:Autoblog.nl
Volkswagen Transporter L1H1
Prijs excl. btw & BPM€29.995,00
BPM€13.047,45
Prijs excl. btw | Incl. BPM€43.042,45

Minder CO₂ door elektrificatie

Elektrificatie leidt tot minder CO₂-uitstoot en lagere bpm-kosten voor bestelwagens. Naast volledig elektrische voertuigen worden plug-in hybride modellen steeds belangrijker. Deze combineren een verbrandingsmotor met een elektromotor en kunnen minstens 50 km elektrisch rijden, waardoor er geen CO₂ wordt uitgestoten. Dit kan (afhankelijk van het gebruik) leiden tot een aanzienlijke vermindering van het brandstofverbruik, ook leidt dit tot een voordeliger bpm-tarief, aangezien bedrijfswagens met een plug-in hybride motor anders belast worden. Dit jaar zijn er al plug-in hybride opties beschikbaar en naar verwachting zullen er dit jaar nog meer modellen op de markt komen. Tot 2024 blijven ze vrijgesteld van bpm en zijn ze ook in 2025 nog relatief voordelig. Maar het voordeel gaat verder: elektrisch rijden met een plug-in hybride is ook opmerkelijk stil en dus buitengewoon comfortabel.

BPM vrij rijden

Bpm-vrij rijden blijft mogelijk in 2025 vanwege de nul CO₂-uitstoot van elektrische bedrijfswagens. Dit biedt ondernemers de kans om kosten te besparen en tegelijkertijd hun wagenpark te verduurzamen. Er zijn steeds meer mogelijkheden om aan de transportbehoeften van jouw bedrijf te voldoen met elektrische voertuigen.

Kan ik mijn bedrijfswagens bij een bestaande leasecontract vervroegd inleveren om voorlopig geen BPM te hoeven betalen?

Veel ondernemers vragen zich af of ze bedrijfswagens eerder kunnen inleveren om nu nog gebruik te kunnen maken van de ondernemersregeling, waardoor ze nog geen BPM verschuldigd zijn bij de inzet van een nieuwe bedrijfswagen. Het antwoord hierop is niet altijd hetzelfde en hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, kilometerstand, resterende tijd van het leasecontract, maar ook wat voor nieuwe bedrijfswagen zal ervoor in de plaats komen.

Om gebruik te kunnen maken van de ondernemersregeling en zo geen BPM verschuldigd te zijn bij registratie van de bedrijfswagen in 2024, vooral als de voertuigen veel CO₂ uitstoten en daardoor hogere belastingen hebben. Soms is het ook mogelijk om het lopende leasecontract met een aantal maanden/jaren te verlengen, waardoor er nog langer gebruikgemaakt kan worden van het huidige (veelal lagere) leasetarief.

Het is verstandig om nu advies in te winnen bij een van onze adviseurs, zodat je een goed doordachte beslissing kunt nemen die past bij de situatie van jouw bedrijf.

Soms kan het voordelig zijn om bedrijfswagens eerder in te leveren vanwege een lagere BPM-heffing, vooral als de voertuigen veel CO₂ uitstoten en daardoor hogere belastingen hebben.

Het is verstandig om vooraf advies in te winnen bij een van onze adviseurs, zodat je een goed doordachte beslissing kunt nemen die past bij de situatie van jouw bedrijf.

BPM op grijs kenteken (nog) niet helemaal duidelijk

 De nieuwe bpm-regels bevatten nog enige onduidelijkheden. Het exacte berekeningsproces voor bedrijfswagens zonder bekende CO₂-uitstoot en voor die met CO₂-impact door op- en ombouw blijft onbekend. Het is de verwachting dat er later dit jaar meer duidelijkheid komt.

Conclusie

De veranderingen in de BPM-regelgeving vanaf 2025 zullen een directe impact hebben op eigenaren van bedrijfswagens. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en de verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de BPM-heffing. Door tijdig advies in te winnen en de juiste keuzes te maken, kun je als ondernemer de kosten van het bezitten van bedrijfswagens zo veel mogelijk beheersen en je bedrijf toekomstbestendig maken in een veranderend fiscaal landschap.

Heeft u nog vragen over de BPM en de impact ervan op bedrijfswagens? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs of experts. Onze adviseurs en experts kunnen met u meedenken en samen met u kijken naar eventuele subsidie voordelen of andere opties.

FAQ

Als ondernemer sta je voor de uitdaging om de kosten van het bezitten van bedrijfswagens zo veel mogelijk te beheersen, terwijl je tegelijkertijd wilt voldoen aan de nieuwe regelgeving omtrent de BPM. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om deze uitdaging aan te gaan:

  1. Kies voor Duurzame Voertuigen: Overweeg om over te stappen op elektrische of hybride voertuigen. Deze voertuigen hebben vaak een lagere CO2-uitstoot en komen in aanmerking voor diverse subsidies en fiscale voordelen.
  2. Maak Gebruik van Subsidies en Fiscale Voordelen: Elektrische voertuigen worden gestimuleerd door de overheid, waardoor er verschillende subsidies en fiscale voordelen beschikbaar zijn zoals de SEBA. Denk hierbij aan subsidies voor de aanschaf van elektrische voertuigen, fiscale aftrekposten voor laadpalen en lagere bijtellingstarieven voor elektrische leaseauto’s.
  3. Investeer in Laadinfrastructuur: Als je overstapt op elektrische voertuigen, is het belangrijk om te investeren in voldoende laadinfrastructuur. Zorg ervoor dat je bedrijf beschikt over voldoende laadpalen op locatie, zodat je medewerkers altijd hun voertuigen kunnen opladen.
  4. Train Personeel in Elektrisch Rijden: Elektrische voertuigen vereisen soms een andere rijstijl en manier van onderhoud. Zorg ervoor dat je personeel goed getraind is in het rijden met elektrische voertuigen en het onderhoud ervan, zodat je optimaal kunt profiteren van de voordelen die deze voertuigen bieden.

Er zijn verschillende subsidies en fiscale voordelen beschikbaar voor elektrische bedrijfswagens, zoals de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s (SEPA) en de Subsidieregeling Aanschaf Elektrische Bedrijfsauto’s (SDEB). Deze subsidies kunnen de overstap naar elektrisch rijden financieel aantrekkelijker maken voor ondernemers.

Ja, een alternatief voor traditionele bedrijfswagens, zijn elektrische voertuigen. Elektrische voertuigen worden gestimuleerd door subsidies en fiscale voordelen, waardoor ze een aantrekkelijke optie kunnen zijn voor ondernemers die willen voldoen aan de nieuwe regelgeving en tegelijkertijd willen bijdragen aan een duurzamere mobiliteit.