Honda gaat EV’s produceren op 3 verschillende platformen

Grote investering

Honda is van plan om tegen 2030 meer dan twee miljoen EV’s per jaar te produceren en verkopen. Dit maakte het een aantal weken terug bekend tijdens een speciaal hiervoor georganiseerde persconferentie. Om deze plannen te realiseren investeert de Japanse autofabrikant een slordige 37 miljard euro. Daarnaast wordt er in de komende 8 tot 10 jaar maar liefst 30 elektrische auto’s verwacht.

Nieuwe platformen vormen de basis

Deze 30 elektrische auto’s worden gebouwd op geheel nieuwe, volledig elektrische platformen. Shinji Aoyama, een van Honda’s directeurs, legt uit dat het bedrijf in 2024 de eerste van deze 30 EV’s hoopt te introduceren. De EV in kwestie is een elektrische ‘mini-utility’ vehicle die waarschijnlijk alleen in Azië op de markt zal komen en gebouwd wordt op een nieuw, compact EV-platform.

Daarnaast brengt Honda in 2026 een “grote” elektrische auto op de markt in Noord-Amerika. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid een forse SUV zijn die op een groter platform gebouwd wordt. Aoyama legt uit dat beide platforms tevens de basis zullen vormen voor toekomstige Honda EV’s.

General Motors

Dan is er nog de samenwerking met het Amerikaanse General Motors. Samen met GM ontwikkelt Honda een “wereldwijd” platform dat de basis vormt voor betaalbare elektrische voertuigen. Dit platform, een platform voor “middelgrote voertuigen”, zal zijn debuut maken in 2027, waardoor de teller op een totaal van 3 elektrische platformen komt te staan.

Weinig bekend

Vooralsnog zijn er verder weinig details bekend. Zo werd er niet gerept over modellen die naar Europa komen en is ook nog niet bekend welke EV’s en platform waar geproduceerd gaan worden. Wel weten we dat General Motors vanaf 2024 de productie van twee Honda EV’s in de Verenigde Staten voor zijn rekening neemt. Deze elektrische SUV’s staan echter op GM’s Ultium-platform en niet op een van de hier genoemde Honda platformen.

Wij zijn benieuwd hoe deze plannen zich verder zullen ontwikkeling.

Bron: e-Drivers