Laaddekking in Europa

Met je EV naar Duitsland

Laadpassen werken in Duitsland bij alle grote aanbieders: EnBW, Ionity, Eon en Fastned. Sinds afgelopen zomer kunt u ‘gastladen’ bij veel Tesla Superchargers. Vlak voor de Oostenrijkse en Zwitserse grens treft u bij een aantal Raststätten grote snellaadstations aan. Daar volladen is vooral verstandig als de eindbestemming Oostenrijk of Italië is.

Frankrijk

Snelladen langs de Franse snelwegen gaat steeds beter. Vooral langs de Route du Soleil, de snelweg die u tot Lyon onderweg naar veel grotere Franse skigebieden volgt. Daarnaast heeft Tesla een aantal Superchargers opengesteld voor gastladers.

Helaas zijn de Franse Alpen nog een blinde vlek. Dat maakt vooral het laatste deel van de rit tot een uitdaging: u moet goed plannen en een plan B hebben. Vooral wanneer u hooggelegen skistations als Tignes, Les Deux Alpes en Val Thorens op wil zoeken. Deze skioorden liggen 80 kilometer of verder van het dichtstbijzijnde Ionity-station. Op spitsdagen (bijvoorbeeld zaterdagen in de vakanties) kunt u hier kleine laadfiles verwachten.

Het voordeel in Frankrijk: veel dorpen zijn autovrij, ter plekke hoeft u amper kilometers te maken.

Italië

De Italiaanse Alpen vormen de grootste uitdaging met een elektrische auto. Snellaadstations zijn nog zeer dun gezaaid in Italië, zelfs in het ‘rijke’ noorden. Aan de snelweg zijn ze amper te vinden en de Autostrada verlaten door de tolpoortjes kost tijd en kilometers. Gastladen bij Tesla kan er vooralsnog niet.

De grootste uitdaging is de afstand van veel Italiaanse skigebieden tot de snelweg. Ook moet u vanuit de dalen vaak een pittige klim maken naar populaire gebieden als Cortina d’Ampezzo of Madonna di Campiglio. Het skigebiedje San Martino di Castrozza ligt meer dan 100 kilometer van het dichtstbijzijnde Ionity-laadstation. Goed plannen en rekenen dus.

Zoek vooraf uit waar u wel en niet kunt laden, en met welke laadpas. Moet je de beruchte Brennerpas over, probeer dan ervóór in Oostenrijk of direct erna in Italië zoveel mogelijk te laden. Aan het Oostenrijkse begin van de pas zit een klein snellaadstation bij verzorgingsplaats Europabrücke en nét in Italië vind je een onhandige Ionity in een parkeergarage in het dorp Brennero. De volgende Ionity zit pas 125 kilometer verder in Trento; dat is ná de afslagen naar de meeste skigebieden.

Oostenrijk

Snellaadstations zijn nog zeldzaam in Oostenrijk, zowel direct aan de snelweg als erbuiten. Er zijn maar een paar Ionity-stations in heel Tirol en Vorarlberg, dus volladen in Duitsland is het advies. Toch zal u weinig laadstress ondervinden als y naar de bekende skidorpen vertrekt, deze zijn meer dan 50 kilometer verwijderd van het dichtstbijzijnde snellaadstation, waaronder een aantal Tesla-locaties.

 Zwitserland

Zwitserland is een droom voor iedereen die met een elektrische auto op vakantie gaat: langs de snelwegen staan snelladers bij vrijwel elk tankstation. Soms van meerdere aanbieders, zoals Ionity en de lokale aanbieder GoFast. Dan zijn er ook Rastplatzen (verzorgingsplaatsen zónder tankstation) met snelladers direct aan de snelweg en ‘gewone’ tankstations buiten de snelweg met geregeld een of twee snelladers. Zelden is de afstand tussen twee snellaadstations meer dan 30 kilometer. De afstand van de snelweg of doorgaande route naar een skigebied is zelden meer dan 40 kilometer retour, in een enkel geval zo’n 80 kilometer, zoals Gstaad of Zermatt.

Onze tip: neem altijd meerdere laadpassen mee

Met uw MTC Laadpas kunt u in Nederland laden bij alle openbare laadpalen en snellaadstations. In het buitenland verschijnen steeds meer openbare laadpalen en (snel)laadstations. Het aantal beschikbare laadpunten kan echter per land sterk verschillen. Dit heeft deels te maken met de dekking van het aantal laadstations, maar ook met het feit dat deze aanbieders nog niet allemaal met elkaar samenwerken. Daarom is het op dit moment helaas nog niet mogelijk om met één laadpas bij alle verschillende laadstations in het buitenland af te kunnen rekenen. Voor een bredere dekking in het buitenland adviseren wij u om zelf een laaddruppel van bijv. Plugsurfing aan te schaffen. U heeft dan een back-up laaddruppel bij de hand voor het geval uw laadpas niet wordt geaccepteerd. Meer tips over het laden in het buitenland, en welke apps wij aanraden vindt u in ons eerdere bericht over Laden in Nederland & Europa.

Bron: Met een elektrische auto op wintersport 2022-2023 | ANWB, Je elektrische auto opladen in Europa: dit moet je weten | ANWB