Nieuws

Laaddekking in Europa

De landsgrenzen over met een elektrische auto klinkt soms een heel stuk spannender dan dat het daadwerkelijk is. Want op wintersportvakantie met een elektrische auto kan prima! Voor de populairste wintersportbestemmingen hebben wij de laaddekking voor u opgezocht, wel zo handig.

Friesland Lease
3 december 2023

Frankrijk 

Snelladen langs de snelwegen gaat in Frankrijk steeds beter en beter. Vooral langs de Route du Soleil, komt u aardig wat snelladers tegen.  

Wanneer u hooggelegen wintersportbestemmingen als Tignes, Les Deux Alpes en Val Thorens wilt bezoeken, raden wij aan vooraf goed de laadlocaties te checken. Vooral in het wintersportseizoen zijn dit drukbezochte plaatsen en kunt u kleine laadfiles verwachten.  

Duitsland

Het laadnetwerk van Duitsland wordt steeds beter. In Duitsland zit u goed bij alle grote aanbieders: EnBW, Ionity, Eon en Fastned. Vaak biedt Tesla haar Superchargers ook aan voor andere EV voertuigen, extra mogelijkheden om te laden.  

Vlak voor de Oostenrijkse en Zwitserse grens treft u bij een aantal Raststätten grote snellaadstations aan. Let er wel op dat het hier vaak druk kan zijn, maar is zeker een aanrader als u de auto volgeladen mee wilt nemen over de grens. 

Oostenrijk 

Via de Raststätten  in Duitsland en dan volgeladen de grens over van Oostenrijk. Maar wees niet getreurd als dat niet is gelukt. Het aantal snellaadstations in Oostenrijk groeit namelijk erg goed, zowel direct aan de snelweg als erbuiten. Slechts weinig skidorpen zijn meer dan 50 kilometer verwijderd van het dichtstbijzijnde snellaadstation, waaronder een aantal Tesla-locaties. Zeker een aanrader dus. 

Zwitserland 

Zwitserland is een droom voor iedereen die met een elektrische auto op wintersport gaat: langs de snelwegen staan snelladers bij vrijwel elk tankstation. Soms van meerdere aanbieders, zoals Ionity en de lokale aanbieder GoFast. Dan zijn er ook Rastplatzen (verzorgingsplaatsen zónder tankstation) met snelladers direct aan de snelweg en ‘gewone’ tankstations buiten de snelweg met geregeld een of twee snelladers. Zelden is de afstand tussen twee snellaadstations meer dan 30 kilometer. De afstand van de snelweg of doorgaande route naar een skigebied is zelden meer dan 40 kilometer retour, in een enkel geval zo’n 80 kilometer, zoals Gstaad of Zermatt.  

Italië 

Inmiddels staan er ruim 700 snelladers in Italië, waarvan ruim 300 HPC snelladers. Zo’n 200 van deze laders staan bovendien in het noorden. Dat was een paar jaar terug nog al een stuk lastiger.  

Let er wel op dat veel Italiaanse skigebieden verder van de snelweg gelegen zijn, en dus een strakke planning vragen met betrekking tot actieradius en de batterij van uw elektrische auto.  

Onze tip:  

Download de Onderweg app van ANWB voor alle tank- en laadpunten in Europa.

Apple gebruikers

Android gebruikers