Opel Ampera-e haalt in eerste tests 370 kilometer
Opel Ampera-e haalt in eerste tests 370 kilometer
Tijdens de eerste testritten in Californië noteerde onze verslaggever Rob van Ginneken een praktische actieradius van rond de 370 kilometer voor de Ampera-e. Daarmee maakt Opel zijn toch aardig optimistisch klinkende claims vrijwel waar.
Saillant detail is overigens dat moederbedrijf GM de testsessies in Silicon Valley liet starten, nota bene om de hoek bij het Tesla HQ en de Stanford Universiteit. Broedplaats van de hightech-industrie. Opel wil nog steeds niet capituleren als het gaat over de exacte prijzen, maar we hebben inmiddels wel ‘losgepeuterd’ dat men denkt aan een drietal uitvoeringsniveaus. In tegenstelling tot de ene die in Noorwegen wordt gevoerd en álles standaard aan boord heeft. Dat kan betekenen dat er een aantrekkelijke instapprijs komt.
Ralf Hannappel, verantwoordelijk voor de ‘elektrificatie’ van de mobiliteit bij Opel: ‘We starten als bekend in Noorwegen en daar loopt de Ampera-e zo goed dat we al naar de beschikbaarheid moesten kijken. Inmiddels is duidelijk dat we er meer krijgen dan aanvankelijk gepland. In Nederland komt hij voor de zomer, als een van de vier andere toplanden voor dit model.’
Opel houdt de kaarten aan de borst uit concurrentieoverwegingen, zegt hij. De geheimzinnigheid doet dat je de in eerste instantie al genoemde prijsrange ‘tussen 35- en 40 duizend’ wellicht letterlijk mag nemen dan gedacht. Volgende mediamoment is de autosalon van Genève begin maart, dus wellicht is dat het moment om duidelijkheid te geven. Aan zijn range zal het in elk geval niet liggen. Een eerste energieverbruikstest op de snelweg – Highway 101 met tegen de 120 kilometer per uur wijst bijvoorbeeld op een grote weg range van rond de 300 kilometer.
Intrigerend detail is overigens dat GM en Honda ongeveer in dezelfde periode van de Ampera-launch een samenwerkingsovereenkomst bekrachtigden. Binnen drie jaar start in de buurt van Detroit de volumeproductie van een gezamenlijk ontwikkelde nieuwe generatie brandstofcel. Dat gebeurt in een fabriek waar nu al accupakketten voor (deels) elektrisch rijden worden geassembleerd.
GM zet in op een tweesporenbeleid, waarbij ook rijden op waterstof vanaf 2020 in beeld is. In de tussentijd gaan de twee autoconcerns met overheden en betrokken partijen werken aan de opbouw van een waterstoftankinfrastructuur. (RvG)
Bron: Automobiel Management