In de afgelopen jaren zijn er in Nederland flink wat schommelingen geweest op het gebied van fiscale bijtelling op voertuigen die zakelijk worden geleaset. We kennen percentages van 0, 4, 7, 14, 15, 20, 21, 22 en 25, en dat alles in een tijdspan van zo’n vier jaar.
Echter sinds de jaarwisseling van 2019 – 2020 is er meer duidelijkheid gekomen en zijn er nog slechts twee categorieën. Wetende de 8% en 22% bijtelling.De 8% bijtelling geldt voor alle voertuigen die géén directe CO2-uitstoot hebben, dus auto’s die rijden op waterstof en elektriciteit. Wij focussen op deze categorie, zij met de fiscale voordelen!
Voertuigen die géén CO2-uitstoot hebben zijn fiscaal aantrekkelijk voor zowel de werkgever en de werknemer, wanneer deze door het bedrijf zelf wordt aangeschaft. Dit kan middels een Financial Leaseconstructie, maar ook gewoon zo betaald. Dezelfde voertuigen zijn enkel fiscaal aantrekkelijk voor werknemers wanneer deze worden geleaset via een Operational Lease. Immers, over een voertuig die via het werk ter beschikking gesteld wordt aan een medewerker, dient de fiscale waarde hiervan te worden bijgeteld op het salaris indien hier méér dan 500 kilometer per jaar privé mee gereden wordt. Vervolgens wordt er 8% van deze fiscale waarde als bruto bijtelling ingehouden op het salaris van de berijder, maar mag deze hier nog zijn of haar loonbelasting voordeel rekenen.
Let wel: op voertuigen aangedreven door elektriciteit geldt een fiscaal limiet van € 50.000 waarover 8% bijtelling gerekend mag worden, alles boven deze grens wordt belast met 22% bijtelling. Op voertuigen aangedreven door waterstof geldt de volledige fiscale waarde voor de 8% bijtelling.