Comfortabel

Grote actieradius

Gunstige bijtelling en subsidies

Dat biedt (water)stof tot nadenken…

Hét voordeel van rijden op waterstof?

Milieuvriendelijker kan bijna niet. De uitstoot van een waterstofmotor is puur water… Daar komt geen grammetje CO2 aan te pas. Bij Friesland Lease zien we de waterstofauto daarom als een interessant alternatief voor duurzame mobiliteit.

Bekijk ons aanbod

Waterstof is niet nieuw. De industrie maakt bijvoorbeeld al volop gebruik van dit principe. Ook voor de auto is waterstof geen onbekende: de technologie is al enkele jaren beschikbaar. De techniek is nu wel zo ontwikkeld dat u met hetzelfde gemak in een waterstofauto rijdt als in een benzineauto.

Hoe werkt het?

Waterstofauto’s hebben een brandstofcel aan boord. Dat is een apparaat waarin een chemische reactie plaatsvindt tussen waterstof en zuurstof. Hier komt elektriciteit bij vrij. Die wordt vervolgens gebruikt om een elektromotor aan te drijven. Het waterstof wordt in de auto opgeslagen in waterstoftanks. Binnen een paar minuten is uw auto alweer volledig bijgevuld en bent u klaar om uw rit te vervolgen.

Momenteel zijn er al een aantal waterstoftankstations in Nederland en zijn er steeds meer waterstofstankstations in opkomst. Het tanken in Nederland kan helaas nog niet met 1 betaalmiddel. Momenteel heeft u nog verschillende tankpassen nodig. Wellicht een beetje onhandig, maar wij helpen u graag verder. Ook in deze kwesties. Overigens is rijden op waterstof net zo veilig als rijden op benzine, elektriciteit of gas.

Lease een auto op waterstof

De eerste auto’s op waterstof zijn inmiddels op de markt. Momenteel levert Hyundai de NEXO en Toyota de Mirai. Deze auto’s kunt u leasen via Friesland Lease. Andere fabrikanten, zoals Honda en Mercedes, brengen de komende jaren ook waterstofauto’s op de markt.

De vier voordelen van rijden op waterstof

 1. Geen CO2-uitstoot – de waterstofmotor heeft waterdamp als enige uitstoot. Voor het opwekken van waterstof is uiteraard energie nodig, maar dit gebeurt steeds milieuvriendelijker. Zo kan waterstof opgewekt worden met zonne- of windenergie.
 2. Grote actieradius, snel laden én goedkoop tanken – Een waterstofauto kan gemiddeld op een volle tank ruim 500 km rijden. Bij een tankstation vult u de lege tank binnen 5 minuten. Een volle tank kost zo’n €150.
 3. Bijtelling en subsidies – omdat de waterstofauto geen CO2-uitstoot heeft, valt deze in laagste bijtellingsklasse. U leaset deze auto tegen een bijtelling van 8%. Schaft u als ondernemer een waterstofauto aan? Dan komt deze in aanmerking voor de MIA/VAMIL regeling.
 4. Comfortabel – waterstofauto’s rijden dankzij de elektromotor stil en trillingvrij.

Meer weten over rijden op waterstof?

Onze leaseadviseurs willen u van harte te woord staan:

Neem contact op

Meer lezen over waterstof?

Waterstof in de woestijn

Waterstof tot nadenken

Start bouw waterstoftankstation Groningen

Nederland Waterstofland

Eerste fiets op waterstof

BWT van A naar B op waterstof

Ervaringen van onze klanten

Overigens is het waterstof tanken net zo makkelijk als diesel/ benzine tanken en ben je ook in ongeveer 5 minuten alweer klaar.

Herbert Faber / DWMP De Windmaker 
Hyundai-Nexo-Afsluitdijk-Friesland-Lease

Het tanken is alleen soms nog wel een uitdaging, maar gelukkig zijn er meerdere tankstations in aanbouw.

Lammert Dijkstra / Cuby Portions ice cubes

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het rijden op waterstof?

Bij een waterstofauto wordt de waterstof (H2) gebruikt als energiedrager in plaats van een batterij. De waterstof wordt in een brandstofcel met zuurstof (O2) uit de lucht omgezet, waarbij elektriciteit geproduceerd wordt voor de elektromotor. Het enige restproduct is waterdamp en warmte. Er ontstaat geen CO2, waardoor het een zero-emission voertuig is.

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof bevat net als aardgas of benzine veel energie. En net als bij deze brandstoffen is het gebruik aan voorschriften onderhevig om de veiligheid te garanderen. Waterstof is niet gevaarlijker dan aardgas, maar werkt wel net even anders.

'Knalgas'

De verbranding kan fel verlopen, waterstof brandt 8x sneller dan aardgas (waterstof heet ook wel knalgas!). Het is dus een gas dat we niet zomaar kunnen gebruiken in een gastoestel dat voor normaal aardgas bedoeld is.

Sterke tank

Bij waterstofauto’s is uiteraard veiligheid gewaarborgd. De tanks voor waterstof zijn zeer sterk en bestand tegen de impact van zeer zware crashes. De tank is vele malen sterker dan die van benzine, omdat die immers ook de hoge druk (tot 700 bar) van waterstof moet weerstaan.

Is waterstof een duurzame oplossing?

Waterstof is een schoon alternatief. Bij gebruik veroorzaakt waterstof geen enkele vervuiling: geen broeikasgas, geen fijnstof of een andere vervuiling. Het is daarmee een schoon alternatief voor fossiele energie, bijvoorbeeld ter verwarming van huizen, voor industriële processen of voor het rijden van auto’s of treinen.

Van grijze waterstof…

Waterstof komt van nature niet voor en moet wel eerst gemaakt worden uit andere energievormen, bijvoorbeeld uit biomassa of uit aardgas. Bij deze productie ontstaat naast waterstof ook CO2 en dan spreken we van grijze waterstof.

…naar duurzaam waterstof

CO2 kan afgevangen en opgeslagen worden. Dan spreken we van blauwe waterstof. Wanneer waterstof met elektriciteit wordt gemaakt is het logisch te kiezen voor zonne- en windstroom (groene waterstof). Dan is de duurzame waterstof met oneindig beschikbare energie gemaakt.

Waar kan ik waterstof tanken?

In Nederland kunt u op dit moment op een aantal plekken waterstof tanken:

 • Groningen
 • Delfzijl
 • Amsterdam - west
 • Hoofddorp
 • Den Haag
 • Nieuwegein
 • Rotterdam-Rhoon
 • Helmond
 • Arnhem
Verder zijn er verschillende waterstoftankstations in aanbouw 

Stel uw vraag

Staat uw vraag er niet bij? Wij bellen u binnen 24 uur terug. Of bel ons op: 0512 384 060.

Waterstofauto leasenofferte aanvragen

8.4

beoordeling van onze klanten

Wij staan in de startblokken voor uw mobiliteitsvraagstuk.

Friesland Lease heeft een wagenpark van ruim 10.000 personenauto’s en bedrijfswagens, 750 huurauto’s en 15.000 Leasefietsen.

Als u een flexibele invulling zoekt voor uw mobiliteitsvraagstuk, dan helpen wij u graag verder. Want uw mobiliteitsbehoefte zien wij als ons maatwerk, zodoende kijken wij graag samen met u naar een passende oplossing.

Wij zijn innovatief, duurzaam en hebben de wil om te winnen. Zo is Friesland Lease de eerste geweest die de Leasefiets aanbieden, hebben we al veel ervaring met rijden op waterstof en elektrisch rijden en vullen we jaarlijks onze prijzenkast aan met prachtige prijzen en titels.

Vraag vandaag nog een offerte aan, dan nemen wij spoedig contact met u op om samen te kijken naar een passende oplossing waar u blij van wordt.

Dit mag u van ons verwachten

Mobiliteitsgarantie

Friesland Lease zorgt ervoor dat uw leaseauto altijd in optimale conditie verkeert en biedt 24/7 mobiliteitsgarantie.

Duurzame oplossing

Wij denken met u mee over duurzame oplossingen voor de invulling van uw mobiliteit. Friesland Lease maakt graag het verschil.

Persoonlijk contact

Friesland Lease vraagt actief om uw mening. De lijnen zijn kort en wij spelen adequaat in op uw behoeftes.