Comfortabel

Grote actieradius

Gunstige bijtelling en subsidies

Dat biedt (water)stof tot nadenken…

Hét voordeel van rijden op waterstof?

Milieuvriendelijker kan bijna niet. De uitstoot van een waterstofmotor is puur water… Daar komt geen grammetje CO2 aan te pas. Bij Friesland Lease zien we de waterstofauto daarom als een interessant alternatief voor duurzame mobiliteit.

Bekijk ons aanbod

Waterstof is niet nieuw. De industrie maakt bijvoorbeeld al volop gebruik van dit principe. Ook voor de auto is waterstof geen onbekende: de technologie is al enkele jaren beschikbaar. De techniek is nu wel zo ontwikkeld dat u met hetzelfde gemak in een waterstofauto rijdt als in een benzineauto.

Hoe werkt het?

Waterstofauto’s hebben een brandstofcel aan boord. Dat is een apparaat waarin een chemische reactie plaatsvindt tussen waterstof en zuurstof. Hier komt elektriciteit bij vrij. Die wordt vervolgens gebruikt om een elektromotor aan te drijven. Het waterstof wordt in de auto opgeslagen in waterstoftanks. Binnen een paar minuten is uw auto alweer volledig bijgevuld en bent u klaar om uw rit te vervolgen.

Momenteel zijn er al een aantal waterstoftankstations in Nederland en zijn er steeds meer waterstofstankstations in opkomst. Het tanken in Nederland kan helaas nog niet met 1 betaalmiddel. Momenteel heeft u nog verschillende tankpassen nodig. Wellicht een beetje onhandig, maar wij helpen u graag verder. Ook in deze kwesties. Overigens is rijden op waterstof net zo veilig als rijden op benzine, elektriciteit of gas.

Lease een auto op waterstof

De eerste auto’s op waterstof zijn inmiddels op de markt. Momenteel levert Hyundai de NEXO en Toyota de Mirai. Deze auto’s kunt u leasen via Friesland Lease. Andere fabrikanten, zoals Honda en Mercedes, brengen de komende jaren ook waterstofauto’s op de markt.

De vier voordelen van rijden op waterstof

 1. Geen CO2-uitstoot – de waterstofmotor heeft waterdamp als enige uitstoot. Voor het opwekken van waterstof is uiteraard energie nodig, maar dit gebeurt steeds milieuvriendelijker. Zo kan waterstof opgewekt worden met zonne- of windenergie.
 2. Grote actieradius, snel laden én goedkoop tanken – Een waterstofauto kan gemiddeld op een volle tank ruim 500 km rijden. Bij een tankstation vult u de lege tank binnen 5 minuten. Een volle tank kost zo’n €50.
 3. Bijtelling en subsidies – omdat de waterstofauto geen CO2-uitstoot heeft, valt deze in laagste bijtellingsklasse. U leaset deze auto tegen een bijtelling van 8%. Schaft u als ondernemer een waterstofauto aan? Dan komt deze in aanmerking voor de MIA/VAMIL regeling.
 4. Comfortabel – waterstofauto’s rijden dankzij de elektromotor stil en trillingvrij.

Meer weten over rijden op waterstof?

Onze leaseadviseurs willen u van harte te woord staan:

Neem contact op

Meer lezen over waterstof?

Waterstof tot nadenken

Nederland Waterstofland

Eerste fiets op waterstof

Klantverhalen

 

Ervaringen van onze klanten

Overigens is het waterstof tanken net zo makkelijk als diesel/ benzine tanken en ben je ook in ongeveer 5 minuten alweer klaar.

Mobiliteitsexpert Marcel Hollen / Herbert Faber (DWMP)
Hyundai-Nexo-Afsluitdijk-Friesland-Lease

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het rijden op waterstof?

Bij een waterstofauto wordt de waterstof (H2) gebruikt als energiedrager in plaats van een batterij. De waterstof wordt in een brandstofcel met zuurstof (O2) uit de lucht omgezet, waarbij elektriciteit geproduceerd wordt voor de elektromotor. Het enige restproduct is waterdamp en warmte. Er ontstaat geen CO2, waardoor het een zero-emission voertuig is.

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof bevat net als aardgas of benzine veel energie. En net als bij deze brandstoffen is het gebruik aan voorschriften onderhevig om de veiligheid te garanderen. Waterstof is niet gevaarlijker dan aardgas, maar werkt wel net even anders.

'Knalgas'

De verbranding kan fel verlopen, waterstof brandt 8x sneller dan aardgas (waterstof heet ook wel knalgas!). Het is dus een gas dat we niet zomaar kunnen gebruiken in een gastoestel dat voor normaal aardgas bedoeld is.

Sterke tank

Bij waterstofauto’s is uiteraard veiligheid gewaarborgd. De tanks voor waterstof zijn zeer sterk en bestand tegen de impact van zeer zware crashes. De tank is vele malen sterker dan die van benzine, omdat die immers ook de hoge druk (tot 700 bar) van waterstof moet weerstaan.

Is waterstof een duurzame oplossing?

Waterstof is een schoon alternatief. Bij gebruik veroorzaakt waterstof geen enkele vervuiling: geen broeikasgas, geen fijnstof of een andere vervuiling. Het is daarmee een schoon alternatief voor fossiele energie, bijvoorbeeld ter verwarming van huizen, voor industriële processen of voor het rijden van auto’s of treinen.

Van grijze waterstof…

Waterstof komt van nature niet voor en moet wel eerst gemaakt worden uit andere energievormen, bijvoorbeeld uit biomassa of uit aardgas. Bij deze productie ontstaat naast waterstof ook CO2 en dan spreken we van grijze waterstof.

…naar duurzaam waterstof

CO2 kan afgevangen en opgeslagen worden. Dan spreken we van blauwe waterstof. Wanneer waterstof met elektriciteit wordt gemaakt is het logisch te kiezen voor zonne- en windstroom (groene waterstof). Dan is de duurzame waterstof met oneindig beschikbare energie gemaakt.

Waar kan ik waterstof tanken?

In Nederland kunt u op dit moment op een aantal plekken waterstof tanken:

 • Groningen
 • Delfzijl
 • Amsterdam - west
 • Hoofddorp
 • Den Haag
 • Nieuwegein
 • Rotterdam-Rhoon
 • Helmond
 • Arnhem
Verder zijn er verschillende waterstoftankstations in aanbouw 

Stel uw vraag
Staat uw vraag er niet bij? Wij bellen u binnen 24 uur terug. Of bel ons op: 0512 384 060.

Waterstofauto leasenofferte aanvragen

8.3

beoordeling van onze klanten

Friesland Lease is een ondernemende leasemaatschappij voor al uw mobiliteitsoplossingen.

Friesland Lease heeft een wagenpark van ruim 8000 personenauto’s en bedrijfswagens, 350 huurauto’s en 13.000 Leasefietsen. Als u voordelig wilt leasen of huren en daar flexibel mee om wilt gaan, dan is Friesland Lease de enige juiste keuze. Uw mobiliteitsbehoefte zien wij als maatwerk.

Wij zijn innovatief, duurzaam en hebben de wil om te winnen. Zo zijn wij de eerste die de Leasefiets aanbieden en hebben we al veel ervaring met rijden op groen gas en elektrisch rijden. Friesland Lease is erg ondernemend en probeert altijd het beste maatwerk aan te bieden voor elk mobiliteitsvraagstuk.

Friesland Lease denkt mee. Wij zetten onze kennis en ervaring in om invulling te geven aan uw wens. Vraag vandaag nog een offerte aan.

Dit mag u van ons verwachten

Mobiliteitsgarantie

Friesland Lease zorgt ervoor dat uw leaseauto altijd in optimale conditie verkeert en biedt 24/7 mobiliteitsgarantie.

Duurzame oplossing

Wij denken met u mee over duurzame oplossingen voor de invulling van uw mobiliteit. Friesland Lease maakt graag het verschil.

Persoonlijk contact

Friesland Lease vraagt actief om uw mening. De lijnen zijn kort en wij spelen adequaat in op uw behoeftes.