Opel Corsa-e: actieradius en snelladen

Opel Corsa-e: actieradius en snelladen

De compleet nieuwe zesde generatie Opel Corsa is geïntroduceerd op de Nederlandse markt. De Corsa is het populairste Opel-model ooit, want sinds de introductie van de Corsa in 1982 zijn er al ruim 13,6 miljoen stuks verkocht. Deze nieuwe Corsa belooft het succes voort te zetten met een 100% elektrische aandrijflijn. Stapt u ook in de elektrische Opel Corsa-E? De auto wordt geleverd met een 50 kWh-accupakket en een actieradius van 337 kilometer (WLTP). Wat is de praktijkactieradius wanneer u met 100 of 130 km/u over de snelweg rijdt? We houden een uitgebreide actieradiustest én zetten het laadverloop voor u uit in een handige grafiek. Zo wordt overstappen op elektrisch wel heel eenvoudig.

Actieradius

De Opel Corsa-e heeft dezelfde elektrische aandrijflijn als de Peugeot 208-e en de e-2008, de DS 3 Crosback E-Tense en de nieuwe Opel Mokka. Maar met een basisprijs van 30.499 euro (exclusief aanschafsubsidie) is het de goedkoopste van allemaal. De actieradius van de Opel Corsa-E is 337 kilometer volgens WLTP.

De 130 km/u test

Tijdens het testen zijn de omstandigheden ideaal: droog, weinig wind en ongeveer 20 graden Celsius. De route begint en eindigt op hetzelfde punt, om de invloed van wind en hoogteverschillen te elimineren. Het is na 19.00 uur als Autoweek in de Opel Corsa-e met 130 km/h over de linkerbaan rijdt. Windgeruis is duidelijk hoorbaar in de cabine, maar het onderstel en de aandrijflijn zijn prima op deze snelheid berekend. De volle accu wordt bijna leeg gereden met een gemiddeld stroomverbruik van exact 23,0 kWh/100 km. Dat betekent een actieradius van 197 bij 130 km/u. Dan is de accu he-le-maal leeg – ga op tijd op zoek naar een snellader. Een stroomverbruik van 23,0 kWh/100 km is fors. De zeer efficiënte Hyundai Ioniq Electric verbruikt maar iets minder: 20,8 kWh per 100 kilometer.

De 100 km/u test

De Opel Corsa-E is een stuk zuiniger bij een snelheid van 100 km/u. Wat dat betreft is de nieuwe maximum snelheid op de Nederlandse snelweg zo gek nog niet. Kijk maar naar de cijfers: een gemiddeld stroomverbruik van 15,4 kWh/100 km. We delen de daadwerkelijk inhoud van de hele accu (45,4 kWh) door 15,4 en vinden een 100 km/h-actieradius van 295 kilometer. Conclusie: met een snelheid van 100 km/u komt u aardig in de buurt van de officiële actieradius (295 versus 337 kilometer). Trapt u het gaspedaal dieper in, dan komt u 100 kilometer minder ver met een volle accu.

Snelladen

Het snelladen van een elektrische auto van leeg naar vol gaat bijna nooit met een constante snelheid. Veel auto’s laden in het begin snel en schroeven het laadvermogen terug zodra de accu voor 50, 60, 70 of 80 procent gevuld is. Als EV-rijder wil u graag weten bij welk percentage uw auto langzamer gaat laden, zodat u daar rekening mee kunt houden. Daarom is een grafiek van het laadverloop een handig hulpmiddel om te bepalen hoe lang (of kort) u moet snelladen. Snelladen met een Opel Corsa-e doet u bij de juiste snellader (100 kW of krachtiger) en met een bijna lege accu, want dan haalt u de hoogste laadsnelheid. We bespreken het laadverloop van linksboven naar rechtsonder.

Laadgrafiek Opel Corsa-e

  1. Het is slim om de accu van de Corsa-e bijna leeg te rijden, want dan profiteert u van de maximale laadsnelheid. Namelijk 98 kW. Dat doen weinig betaalbare EV’s hem na.
  2. De accu is voor een kwart gevuld en de auto schroeft het laadvermogen terug tot 78 kW. Dat is nog steeds geweldig.
  3. De rem gaat er opnieuw op, maar nog altijd laadt de auto met ruim 50 kW. Voor de Mini Electric en Honda E is 50 kW de max. Niets te klagen dus.
  4. 73 procent vol en nog maar 22 kW – nu is snelheid van laden er af.
  5. Vervolg uw reis, rijd de accu leeg en plug verderop opnieuw in om weer met die snelle 98 kW te laden.

Wij helpen u graag op weg

Ook overtuigd? Ga elektrisch onderweg met de Opel Corsa-E. Configureer en bestel uw favoriete Opel Corsa-E via Friesland Lease, al vanaf €520,- per maand o.b.v. 10.000 km en 60 maanden. Heeft u toch nog vragen of wilt u meer informatie? Neem contact op met Friesland Lease. Wij helpen u graag op weg!