Bonus voor de Fransen als ze hun auto inruilen voor een e-bike

Parijs heeft al een snelheidsbeperking van 30 km/u ingevoerd. Omdat dat niet voldoende is, heeft men besloten om een enorm netwerk aan fietspaden in de Franse hoofdstad aan te leggen. Uit studies is namelijk gebleken dat de gemiddelde snelheid van fietsers in Parijs namelijk zo’n vijftien kilometer per uur bedraagt, wat sneller is dan de gemiddelde automobilist in het spitsuur.

Inkomensafhankelijke premie

Niet alleen Parijs is bezig om het fietsen te promoten. De Franse regering heeft nu namelijk een interessant subsidieprogramma gelanceerd. Met dit programma wil men autobezitters door middel van een premie overhalen om hun oude voertuig te laten slopen. Die premie kan dan alleen gebruikt worden voor de aankoop van een fiets. Dit kan een normale tweewieler zijn maar de premie is vaak zo hoog dat je er zelfs een duurdere elektrische fiets mee kunt aanschaffen. Theoretisch kunnen automobilisten die op het fietsen overstappen van de Franse overheid namelijk een premie tot 4.000 euro krijgen. De hoogte van de premie is niet voor iedereen even hoog, zij is inkomensafhankelijk. Bovendien wordt de premie in delen uitgekeerd. Niettemin kan deze regeling bijzonder interessant zijn.

Lokale initiatieven

Ook de mensen die nog geen afstand willen doen van hun, zullen niet geheel met lege handen komen te staan. De Franse regering geeft namelijk ook een premie voor de ‘gewone’ aankoop van een elektrische fiets. Die bedraagt met 400 euro.

Parijs doet hier nog een schepje bovenop, daar geeft men een subsidie van 500 euro voor de aankoop van een elektrische fiets. Ook andere steden en gemeenten hebben soortgelijke subsidieprogramma’s opgezet.

Door middel van die massale promotie van het fietsen kan men enerzijds de verkeerssituatie verlichten, anderzijds wordt er door fietsen aanzienlijk minder uitstoot veroorzaakt. En laten we ook niet vergeten dat de gezondheid van de bevolking niet alleen door de schonere lucht, maar ook door de extra beweging wordt verbeterd.

Bron: e-Drivers