De actieradius van uw EV in de winter

Ideale temperatuur voor de accu

De accu is een onmisbaar onderdeel van elke auto. In de winter krijgt de accu er flink van langs en kan het gebeuren dat de auto niet wil starten. Elektrische auto’s hebben hier minder last van, maar ook het accupakket van de elektrische auto heeft te lijden onder de kou. Dat komt, doordat het pakket een ideale bedrijfstemperatuur heeft. Deze temperatuur ligt over het algemeen rond de twintig graden. Hoe kouder het wordt, hoe minder energie dit accupakket kan leveren en dus neemt de actieradius van uw EV af in de winter.

Let op met het gebruiken van de verwarming.

Voertuigen met een verbrandingsmotor gebruiken de energie die als warmte verloren gaat om het interieur van de auto te verwarmen, maar elektrische auto’s hebben een elektromotor en deze produceert amper warmte. Met andere woorden: wanneer u de verwarming gebruikt in uw EV, moet de warmtepomp worden aangezet. Dat kost natuurlijk extra energie. De energie die daar in gestoken wordt, kan niet gebruikt worden voor het voortduwen van de auto. Met het gevolg dat de actieradius afneemt.

Een paar tips voor het verstandig gebruiken van uw EV in de kou

Gebruik alleen de stoelverwarming

De lucht in een auto verwarmen is niet efficiënt en zeker als je al rustig aan moet doen met die verwarming, is het gebruiken van de stoelverwarming een beter idee. Stoelverwarming warmt heel snel op en staat in direct contact met je lichaam, zodat je zelf ook sneller warm wordt.

Verwarm de auto voor

Vele elektrische auto’s kunnen voorgeprogrammeerd worden om op een bepaald tijdstip helemaal opgewarmd te zijn. Door een vertrektijd in te stellen, warmt de auto alvast op terwijl hij nog aan de stekker ligt. Zo vertrekt u met een warme, volle accu en een aangenaam interieur.

Houd de auto wat langer aan de stekker

Zorg ervoor dat uw auto de hele nacht aan de stekker hangt als u hier de mogelijkheden voor heeft. Dan begint u uw rit in ieder geval met een volle accu.

Bereid u goed voor op uw rit

Wil u toch een langere route gaan maken met uw EV in de kou? Bereid uw route dan goed voor, door rekening te houden met de actieradius van uw EV in deze weersomstandigheden en waar mogelijke laadpunten zijn onderweg.

Bron: Invloed van het weer op actieradius elektrische auto | ANWBHoe kun je het beste elektrisch rijden in de winter? (autoweek.nl)