De EV van 2022, volgens Nederlandse rijders

Compacte klasse

Binnen de compacte klasse werd de Dacia Spring verkozen tot winnaar. Hij wordt door de stemmers gezien als een ‘echte betaalbare EV, die waard is voor zijn geld’. De Spring is een volledige elektrische stadsauto die door zijn SUV-stijl stoer oogt en met zijn actieradius van 235km en fiscale waarde van 18.550 een goed ‘instapmodel’. De Dacia versloeg overigens de Fiat 500e en de Peugeot e-208.

  1. Dacia Spring – 5.514 stemmen
  2. Fiat 500e – 4.127 stemmen
  3. Peugeot e-208 – 3.536 stemmen

Midden klasse

In de middenklasse lagen de uitslagen iets dichterbij elkaar, maar alsnog wist de Hyundai IONIQ 5 de KIA EV6 en Ford Mach-e te verslaan. De IONIQ 5 is opvallend en combineert zeer goede prestaties met milieuvriendelijke materialen en slimme technologieën. Het is dan ook geen verassing dat de IONIQ 5 (net als de EV6 en Mach e) ook mee doet aan de internationale ‘Auto van het jaar 2022’ verkiezing. Maar terug naar de verkiezing vanuit e-Drivers. Vooral de ruimte, kracht en laadtechniek waren pluspunten volgens de stemmers.

  1. Hyundai IONIQ 5 – 5.249 stemmen
  2. KIA EV6 – 5.069 stemmen
  3. Ford Mach-e -2.588 stemmen

Topklasse

Binnen de topklasse kan Mercedes zich als een winnaar voelen als het aan de stemmers ligt. De EQS werd uitgeroepen tot de favoriet. ‘Pure luxe, innovatie, en comfort’ zijn veelgenoemde pluspunten. Met die 108 kWh accu haalt de EQS in theorie 770 kilometer actieradius. Bij een actieve rijstijl haal je in Nederland vermoedelijk relatief eenvoudig meer dan 600 kilometer rijbereik. Interessant om te vertellen is dat het Autonoom rijden wellicht volgend jaar binnen dit model mogelijk wordt.

  1. Mercedes EQS – 8.821 stemmen
  2. Lucid Air Pure – 7.390 stemmen
  3. BMW iX – 2.314 stemmen

Hyundai IONIQ 5 overall winnaar

Los van de drie verschillende klassen is de Hyundai door de deelnemers gekozen tot de ijzersterke winnaar. Het is nog even wachten op de internationale verkiezing, maar wij denken dat de IONIQ 5 een zeer goede kans maakt.

EV van het jaar verkiezing

Het is de eerste editie van een nieuwe verkiezing van het platform e-Drivers.com. e-Drivers.com richt zich op iedereen die interesse heeft in elektrische auto’s en alle randzaken rondom elektrische mobiliteit. Het platform is in 2018 opgericht en heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot dé autoriteit op het gebied van elektrisch rijden. De bezoekers van het platform (veelal bezitters van een elektrische auto) konden de afgelopen maanden hun stem uitbrengen voor de verkiezing.

Bron: e-Drivers