Een rond stuurwiel in uw nieuwe Tesla Model S of Model X? Helaas pindakaas..

Een rond stuurwiel in uw nieuwe Tesla Model S of Model X? Helaas pindakaas..

Het ziet er in het begin een beetje gek uit de ‘Yoke’. Alsof een stuurknuppel van een vliegtuig in een auto is gezet. Volgens Elon Musk is het halve stuurtje de enige optie in de nieuwe modellen. Wie Twitter een beetje volgt heeft dat een tijdje terug kunnen ontdekken. Musk reageerde namelijk op een vraag van een volger. “Komt er ook een optie voor een normaal stuurwiel?”, waarop Musk simpelweg antwoorde: “Nee.”

Elon Musk: Half stuurtje Tesla Model S en Model X heeft voordelen

De Tesla-baas is van mening dat het halve stuurtje belangrijke voordelen heeft. “U kunt de instrumentencluster beter zien”, zei hij. Al heeft de gemiddelde berijder bij een rond stuur nog nooit het probleem gehad dat het zicht op de meters wordt geblokkeerd. Mocht dat wel een issue zijn, dan zou de fabrikant altijd nog gebruikmaken van een head-up display. Maar Tesla is eigenzinnig en kijk naar andere oplossing.

 “In een racewagen werkt het perfect”

Wat Musk ook beweert: “In een gewone auto is een rond stuur de enige logische oplossing. U kunt gemakkelijk overpakken en u hoeft nooit te kijken waar u uw handen moet plaatsen. Een racewagen heeft ook een half stuurtje, dat is ook geen probleem.” Maar nu hoeft een coureur zijn handen op het circuit nooit verder te draaien dan 90 graden. Maar ja, wij zien de Tesla’s meer op de openbare weg rijden dan op het TT Circuit Assen of CM.com Circuit Zandvoort.

 Geen steer-by-wire met variabele stuuroverbrenging

Tesla had het probleem kunnen oplossen door gebruik te maken van een steer-by-wire-systeem, dat de stuuroverbrenging continu aanpast zodat je nooit hoeft over te pakken. Tesla werkt eraan, maar zegt dat de invoering ervan nog jaren op zich laat wachten. De nieuwe Model S en Model X hebben een normale overbrenging.

Dus, geen normaal stuurwiel in de nieuwe Model S en Model X. Even relaxt met één hand boven op het stuur rijden zit er dus niet in, maar ja gelukkig is het rijden in een Tesla altijd al ontspannend. Maar is de kans groot dat u straks in bochten met uw armen in de knoop zit.