Elektrische auto’s zijn écht schoner dan brandstofauto’s

Elektrische auto’s zijn écht schoner dan brandstofauto’s

Gemiddeld genomen stoot een elektrische auto gedurende zijn levensduur drie keer minder CO2 uit dan een gelijksoortige brandstofauto, is de conclusie van Transport & Environment. En daarbij is gekeken naar alle mogelijke uitstoot: bij het winnen van de nodige grondstoffen, het produceren van het accupakket, de bouw van de auto zelf, het neerzetten van een energiecentrale voor de benodigde stroom, het transporteren van de benzine en diesel, en meer.

EV wint het altijd

De elektrische auto wint het altijd van zijn concurrentie op reguliere brandstoffen, zelfs in een land met veel kolencentrales, zoals Polen. Als slechtste scenario schetsen de onderzoekers een EV die in China is gebouwd en die in Polen rijdt. Die stoot gedurende zijn levenscyclus 22 procent minder CO2 uit dan een dieselauto en 28 procent minder CO2 dan een benzinemodel. Het beste scenario is een in Zweden gebouwde elektrische auto die ook in Zweden rijdt. Dan stoot die 80 tot 81 procent minder CO2 uit. Kijken we naar Nederland, dan komt een EV op 58 procent minder uitstoot uit.

Worden steeds schoner

Bovendien is het mooie aan een elektrische auto dat hij gedurende zijn leven steeds schoner wordt. Dat ligt niet aan het voertuig zelf, maar aan de energiesector in Europa, die steeds meer overgaat op groenere energieopwekking. Iets soortgelijks geldt voor de productie van accu’s. Die gaan steeds langer mee, wat goed is voor de gemiddelde CO2-uitstoot, en worden op een steeds minder schadelijke manier geproduceerd. Wil u zien hoe een bepaald type elektrische auto in welk land presteert? Lees dan het artikel op de website van Transport & Environment.

Wij helpen u graag op weg

Wilt u meer informatie over de elektrische auto’s bij Friesland Lease of heeft u naar aanleiding van het nieuwsartikel nog vragen over het elektrische aanbod? Neem een kijkje op de elektrische vergelijker of neem contact op met Friesland Lease via het contactformulier. Wij helpen u graag op weg!