H2K Motronics – racen op waterstof

In Frankrijk is het plan ontstaan om een racemotor op waterstof te bouwen. Onder de projectnaam H2K Motronics wordt een motorfiets gebouwd die lichter moet zijn dan een volledige elektrische motorfiets. De K in de naam staat voor Kompakt.

Het belang van een laag gewicht

Minder gewicht betekent bij hetzelfde vermogen sneller accelereren en omgekeerd: sneller stilstaan. Bij motorrijden komt er nog een component bij, die door TestMotor goed wordt omschreven: kom je voorbij het kantelmoment, dan val je onherroepelijk om. En ja, minder gewicht betekent ook minder energie nodig als je aan het racen bent. Ofwel: je kan langer racen. De H2K Motronics weegt 30% minder dan een volledige elektrische motorfiets en heeft een totaalgewicht van 200 kg.

11 rondjes

De motor heeft een vermogen van 100 kW. Daarmee weet hij de prestaties van de Moto 3 te benaderen met een rondetijd van 1’38″7 op het Ricardo Tormo-circuit in Valencia. Zijn topsnelheid is geschat op 237 km/h. Op vol vermogen racen houdt hij met zijn 23 litertank waterstof (helaas is niet bekend hoeveel kilogrammen er aan boord gaat) in ieder geval 11 rondjes vol.

Meer informatie:

Zo lang er nog geen waterstof variant beschikbaar is Elektrische Motorlease verreweg het beste alternatief

 

Bron: www.h2rijders.nl

Door Arjan de Putter