Kleiner dan klein: Opel Rocks-e

Voordelig

De Opel Rocks-e is Nederlands voordeligste elektrische auto op dit moment. Maar, dan is het actieradius nogal wat kleiner dan een VW ID.3 of CUPRA. Een beetje elektrische auto komt al snel zo’n 300 kilometer ver op een volle accu, de Rocks-e haalt maximaal 75 kilometer. Ideaal voor in de stad, daarom wordt het ook als oplossing gezien in de stedelijke gebieden.

Overdwars parkeren

De Rocks-e heeft een lengte van 2,41 meter, hiermee wordt het vinden van een parkeerplek een stuk gemakkelijker. Hoewel de Rocks-e ook een antwoord is op de voornamelijk in Amsterdam razend populaire Biro. Die Biro meet 1,74 meter aan lengte, en kun je dus gemakkelijk in dwarsrichting op een parkeerplek kwijt. Op die manier passen er zomaar twee Biro’s naast elkaar op één in lengte gesitueerde parkeerplaats langs de weg. Overigens mochten dergelijke ‘brommobielen’ langdurig ook op de stoep worden geparkeerd, maar daar heeft bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam een stokje voor gestoken.

Interessant is wel dat parkeerbeheer in Amsterdam een specifiek beleid voor dit soort autootjes heeft ontwikkeld, als deze althans elektrisch zijn. Tegen een gereduceerd tarief van iets meer dan 200 euro per half jaar mag je de 45 km/h wagentjes op elke parkeerplek stallen, zonder dat je daar additionele parkeerkosten voor betaalt.

Less is more

Dat parkeren verloopt bijzonder eenvoudig, simpelweg omdat de Rocks-e een draaicirkel heeft van iets meer dan zeven meter. Keren op de weg is een fluitje van een cent. Wel stuurt de Opel op lage snelheid vrij zwaar. Er zit dan ook geen stuurbekrachtiging op. En er zit meer niet op, onder het motto ‘wat er niet op zit hoeft ook niet ontwikkeld te worden’, en dus is de prijs van de Rocks-e laag. De basisversie kost 8499,- euro. Voor de pizzabezorgers onder ons biedt Opel een Rocks-e Kargo aan. In die versie ontbreekt de passagiersstoel. Daarvoor in de plaats is een kunststof box gemonteerd waarin allerlei spullen kunnen worden opgeborgen. De prijs van de Kargo bedraagt 7399,- exclusief BTW.

Opel voor de Nederlandse markt

Zowel Citroen als Opel levert nu dus dit elektrische concept. Omdat Opel een populairder merk is in Nederland dan Citroen, heeft het management van de Stellantis groep, waartoe onder meer Opel, Citroen, Peugeot, Alfa Romeo en Fiat behoren, besloten de Rocks-e hier het alleenrecht te geven. Fiat gaat de brommobiel ook leveren, hoogstwaarschijnlijk onder de historisch naam Topolino. Vermoedelijk zal de Topolino niet naar Nederland komen. Maar het karretje onder Fiat-label kan het wel eens goed gaan doen in drukke Italiaanse steden als Rome, Turijn en Milaan.

Benieuwd naar de Rocks-e, bekijk dan hier de video:

()

Bron: e-Drivers