Met de EV op wintersport
Plan vooruit en rijd veel door Duitsland
Plan thuis in alle rust de route naar je skioord, bijvoorbeeld met de ANWB Routeplanner voor elektrische auto’s. Je kunt instellen met welke auto je reist en hoe vol je batterij moet zijn bij aankomst. De route leidt je langs laadpalen van minimaal 43 kW.
De meeste wintersportbestemmingen bereikt u via Duitsland, een van de gemakkelijkste landen om te doorkruisen met een elektrische auto. Tot aan de Alpen is er een ruime keus aan snelladers. Met andere woorden, u kunt de bergen inrijden met vrijwel een volle accu.
Gaat u naar Frankrijk? Tot de Franse Alpen is de langste afstand tussen twee snelladers, ongeacht de route (Duitsland/Zwitserland of België/Luxemburg), zo’n 150 kilometer.
Neem warme spullen mee voor onderweg
Een enkele keer beland u op weg naar de Alpen in een monsterfile. De verwarming lang aanzetten bij stilstand kan de actieradius sterk verminderen. Daarnaast heeft het gebruik van uw verwarming al een negatief effect op de actieradius. Leg voor de zekerheid dekens achterin, neem thermosflessen met warme drank mee en hou de tas met skikleding, mutsen en handschoenen paraat. Voor het geval dat u wel lang in de kou moet wachten.
Bekijk of u nog veel de auto moet gebruiken op de bestemming
Eenmaal ter plekke heeft u de auto meestal (bijna) niet nodig. Moet u vanaf de accommodatie naar de skilift rijden, dan zijn die afstanden vaak beperkt, zo’n 10 kilometer per dag. Moet u toch veel kilometers ter plekke maken, zoals in het Stubaital in Oostenrijk, check dan vooraf waar u kunt laden. In het Stubaital zal dat nog lastig zijn, want in het dal vind u alleen langzame (22 kW) laders, vaak bij hotels.
Zoek laadplekken in het wintersportdorp
Heeft u op de bestemming de auto toch nog veel nodig, of bent u bang ‘leeg’ te arriveren? Zoek vooraf uit of er bij de accommodatie geladen kan worden of in de omgeving. Dat kan bijvoorbeeld met de ANWB Onderweg app. Let wel op dat de meeste laadfaciliteiten zijn alleen voor Tesla’s of hotelgasten zijn, doe dus een dubbelcheck en vraag bij de accommodatie na wat de laadopties ter plekke zijn. Neem voor noodgevallen het laadsnoer met stopcontactstekker mee.
Neem meerdere laadpassen mee
Neem minimaal twee verschillende soorten laadpassen of ‘druppels’ mee, plus een creditcard. Kies bijvoorbeeld voor de laadpassen van MTC en Shell Recharge: deze combinatie biedt dekking bij een groot aantal Europese laadstations.
Gastladen bij Tesla
Sinds het voorjaar van 2022 kun je bij steeds meer Tesla Superchargers ook met een niet-Tesla laden, onder meer in Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Oostenrijk en Scandinavië. Behalve op twee cruciale plekken voor de wintersport: in Italië en in de Franse Alpen. Sinds het moment van schrijven kan dat veranderd zijn. Raadpleeg voor de zekerheid de Tesla-app.