Nieuwe brandstof bedrijfswagens provincie Fryslân

Nieuwe brandstof bedrijfswagens provincie Fryslân

Ssynfuel is een volledig biologische dieselbrandstof. De brandstof zorgt voor een flinke emissiereductie. De CO2 uitstoot vermindert met maar liefst 80 procent, de roetemissie is 33 procent lager in vergelijking met gewone diesels. Het Dual-Fuel systeem spuit 40-50 procent aardgas/biogas in een dieselmotor. Dit zorgt voor 50 procent minder dieselverbruik. Ook verlaagt het systeem de CO2 uitstoot met 15 procent en de roetuitstoot met 80 procent.

unnamed-3

Pilot

Gedeputeerde Poepjes: “Wij rijden al langer duurzaam, bijvoorbeeld op groengas of elektrisch. Voor de zwaardere wagens van Provinciale Waterstaat is dit echter niet geschikt. Daarom starten wij samen met Friesland Lease deze pilot. Friesland Lease is na de gunning van de Europese aanbesteding partner geworden van de Provincie Fryslân als eigenaar en beheerder van het wagenpark. Gezamenlijk doen we graag ervaring op met deze nieuwe duurzame technologieën. De komende tijd monitoren wij de wagens op onder andere onderhoud, verbruik en betrouwbaarheid. Zo krijgen wij een goed beeld van hoe de wagens zich verhouden ten opzichte van de wagens die rijden op gewone diesel.”

Wagenpark

Het grootste deel van het provinciale wagenpark rijdt op een milieuvriendelijke brandstof. Van de 95 voertuigen rijden 70 voertuigen op Groengas. Er zijn zeven elektrische auto’s, twee hybride auto’s, één benzine-auto en vijftien dieselwagens. Van die vijftien wagens rijden er nu twee op Dual-Fuel en vier op Ssynfuel.