Dit is de nieuwe Volvo 40-serie in conceptvorm

Dit is de nieuwe Volvo 40-serie in conceptvorm

Afijn, allemaal achteraf gepraat en kennelijk had Volvo zo haar redenen om eerst een comeback te maken in het topsegment. Nu dat zo goed als klaargespeeld is, is het alsnog tijd voor die langverwachte X1-, Q3- en GLA-concurrent. In 2017 moet de nieuwe XC40 er zijn. Als derde lid, naast de huidige V40 en V40 Cross Country.

X-factor

Eén ding zullen zelfs de Duitsers Volvo nageven: het Zweedse merk heeft zichzelf de laatste jaren meester gemaakt in het tekenen van fraaie studiemodellen. Of wil je soms beweren dat de Concept Coupé, Concept XC Coupé en Concept Estate je niets doen? Kortom, en of er over smaak valt te twisten! Prachtig zijn ze, met stuk voor stuk de zo gewilde X-factor. En Volvo doet het nog een dunnetjes over met de Concept 40. Nou ja, over? Eigenlijk is haar nieuwste primeur net een vierdeurs Concept XC Coupé maar dan een maatje kleiner. Maar hé, laten we niet geen klagen. Wauw!

Volvo V40 concept - Friesland Lease

CMA-platform

Op technisch vlak biedt de studie meer nieuws. Zo is Concept 40 de eerste Volvo op het nieuwe CMA-platform. Op dit hypermoderne modulaire platform, dat lichter, stijver en veelzijdiger is dan het oude, komt de ganse 40-serie van de volgende generatie te staan. ‘Met de nieuwe 40-serie kunnen we een groter aandeel veroveren in een belangrijk en groeiend marktsegment’, vertelt Håkan Samuelsson, Volvo’s President. ‘Een gamma elektrische aandrijflijnen – waaronder de Twin Engine plug-inhybride en de volledig elektrische aandrijflijn – stond centraal bij de ontwikkeling van de CMA-voertuigarchitectuur.’

Plug-in hybride en EV

Motorisch zal Volvo in eerste instantie inzetten op haar Twin Engine plug-in hybride-aandrijflijn, bekend uit de XC90 en V60, en nieuwe dan wel sterk vernieuwde viercilindermotoren. Zelfs een driecilinder wordt overwogen. Over een geheel elektrische variant is de knoop al doorgehakt; die komt er. Sterker, Volvo zegt als ambitie te hebben tegen het jaar 2025 jaarlijks een miljoen auto’s met enige vorm van elektrische aandrijving te verkopen.

Comeback S40

Volvo toont ons echter niet enkel een voorproefje van de nieuwe XC40, maar geeft ook meteen een hint naar de nieuwe S40. Officieel rept Volvo hier met geen woord over, maar het design van de 40.2 spreekt eigenlijk boeldelen. En waarom ook niet? De compacte sedan is aan een behoorlijk comeback bezig. Zie immers het succes van bijvoorbeeld de Audi A3 Limousine en Mercedes CLA.

Bron: Autowereld