Onderzoek naar de ‘nieuwe’ oudste auto ter wereld

Oldtimer verstop in de garage

In een villawijk in Leipzig in voormalig Oost-Duitsland hebben leden van de Ost-Klassiker Klub uit Wolkramshausen dit voorjaar een bijzondere vondst gedaan. In een donkere hoek van een garage, tussen een hoop rommel, ontdekten ze een voertuig met een verbrandingsmotor en drie wielen. De Duitser Hubert Rein kocht het voertuig voor een paar honderd euro van de weduwe die in de villa woonde. De auto in kwestie is mogelijk veel ouder dan gedacht. Volgens experts is het model ouder dan de Benz-patentauto. Forensische experts gaan nu met koolstofdatering onderzoeken uit welk jaar het model precies stamt, schrijft de Duitse omroep MDR.

Oudste auto Duitsland

Foto: A. Otto

Hout en staal komen samen

Eén van de aanwijzingen dat de auto nog ouder zou zijn dan de Benz, is dat het chassis van dit voertuig van hout is gemaakt, terwijl het frame van de Patent-Motorwagen van Carl Benz al een frame van stalen buizen heeft. Omdat gerenommeerde experts op het gebied van klassieke auto’s er niet uitkomen, nemen natuurkundigen en forensische experts nu de driewieler onder de loep. Sporenelementen in het metaal zouden de tijd van verwerking kunnen onthullen. Ook restanten van stof en leer worden onder de loep genomen. Deze koolstofdatering – ook wel C14 genoemd – werd onder meer ook gebruikt om te ontdekken hoe lang geleden de in de Alpen gevonden oermens ‘Ötzi’ leefde.

Volgens het Duitse Bild is een team van vijf wetenschappers met de auto bezig. Wij zijn benieuwd of deze ‘oldtimer’ daadwerkelijk de oudste is.