Prinsjesdag: impact op de autoleasesector

Prinsjesdag: impact op de autoleasesector

Op Prinsjesdag zijn de plannen van het kabinet voor 2020 gepubliceerd. Uit de Troonrede komen een aantal maatregelen naar voren die van impact zijn op het fiscaal stimuleren van elektrisch rijden.

Aanschafsubsidie elektrisch rijden voor particulieren

Aankomende maanden gaat het kabinet (in samenwerking met de autosector) de subsidieregeling voor de aanschaf van een elektrische auto voor particulieren verder uitwerken. Zo zal het kabinet tot 2024 €100 miljoen beschikbaar stellen voor de aanschafsubsidieregeling en laadtegoed. Hiermee wordt de balans in het gebruik van elektrische auto’s tussen de particuliere en zakelijke markt gestimuleerd. De definitieve aanpak voor de subsidieregeling wordt uiterlijk 1 juli 2010 bekend gemaakt.

BPM- en MRB-vrijstellingen

Als onderdeel van de Troonrede is in het Belastingplan de BPM en MRB toegelicht. Elektrische auto’s zullen tot 2024 vrijgesteld blijven van het betalen van de BPM en MRB. De BPM-tabel gaat per 1 juli 2020 in. Hiermee krijgt de autoleasesector de gelegenheid zich gezamenlijk met partners en klanten te kunnen voorbereiden.

Bijtelling elektrische auto’s

In 2020 stijgt het bijtellingspercentage van 4% naar 8%. Vanaf 2020 zal de bijtelling voor elektrisch rijden in stappen stijgen, overeenkomend met het Klimaatakkoord. Zo staat in de stijging van het bijtellingspercentage de voorspelbaarheid van de marktontwikkelingen ter discussie. Maatregelen vanuit de overheid zijn een ‘hand aan de kraan’ – principe en een evaluatiemoment. Beide maatregelen geven ruimte aan de overheid om indien nodig de stijging van het bijtellingspercentage aan te passen. VNA is kritisch op de uitwerking: ‘’Het is goed dat het kabinet kritisch wil monitoren op stimuleringsmaatregelen, maar voor eventuele wijzigingen is anticipatietijd nodig.’’ Friesland Lease sluit zich aan bij de mening van het VNA en zet daarom vol in op de maximale beschikbaarheid van elektrische auto’s voor dit jaar (2019).

Lees verder op: BOVAG voor meer informatie over Prinsjesdag met betrekking tot de autosector.

Contact

Kijk op het actuele overzicht van beschikbare elektrische auto’s: Tesla en overige voorraad waar u dit jaar nog een fiscale bijtelling van 4% voor de komende 5 jaar kunt veiligstellen.

Benieuwd wat Friesland Lease nog meer voor u kan betekenen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.

Elektrisch laden