Renault Clio R.S. 16: 300 pk en racegenen

Renault Clio R.S. 16: 300 pk en racegenen

Het idee voor het ontwikkelen van een nog snellere Clio R.S. ontstond in oktober 2015. Mede doordat Renault Sport uit ervaring, opgedaan in de rallysport, weet dat het chassis van de Clio R.S. een vermogen tot 300 pk aan kan begon het balletje te rollen. Vervolgens is gekeken of de 275 pk en 360 Nm sterke 2,0-liter turbomotor uit de Mégane R.S. 275 Trophy-R in een Clio R.S. zou passen. En ja, dat lukte. Maar Renault Sport wilde nog een stap verder gaan en de krachtigste auto die ze ooit hebben gemaakt op de weg zetten. Het is weliswaar (nog) een conceptcar, maar het doel is bereikt.

Vijf maanden

In januari 2016 stelde Renault Sport een team van tien experts samen die in het Prototype Build Centre van Renault Sport het project op zich namen. In slechts vijf maanden moest de auto worden voltooid. Niet alleen de beperkte tijd maar ook het vinden van technische oplossingen vormden een grote uitdaging, zoals het realiseren van goede motorkoeling, het installeren van een ander uitlaattraject en aanpassingen in het motormanagement.

Renault Clio - Friesland Lease

Race-onderdelen

De Clio R.S.16 is daarbij grondig onder handen genomen. De motorkoeling en een ander uitlaattraject vormden daarbij de grootste uitdagingen. Verder heeft de Clio R.S. 16 onder meer het remsysteem en de dempers van de Mégane R.S. 275 Trophy-R. De achterwielophanging is afkomstig van de Clio R3T: de rallyversie van de Clio R.S. Van deze versie zijn ook carrosserieversterkingen overgenomen. Ten opzichte van een reguliere Clio R.S. is de Clio R.S.16 liefst 60 mm breder dankzij verbrede wielkasten. De auto heeft bovendien sportiever vormgegeven bumpers, een andere frontsplitter ter verbetering van de motorkoeling en een forse achterspoiler die 40 kilogram downforce genereert bij een snelheid van 200 km/h. Een lithium-ion accu zorgt voor 15 kilogram gewichtsbesparing.

Mag het een inch meer zijn?

De naam Clio R.S.16 is een directe verwijzing naar de F1-racer R.S.16. Ook de kleur Jaune Sirius komt overeen met de R.S.16. De R.S. Vision LED-verlichting heeft de vorm van een ‘chequered flag’, het kenmerk van Renault Sport. Rode remklauwen van Brembo zorgen samen met zwarte 19 inch Speedline Turini-wielen met Michelin Pilot Sport SP2-banden voor een sportief contrast. Onder een reguliere Clio R.S. passen maximaal 18 inch wielen en om die reden werden de wielkasten aangepast en carbon wielkastverbreders gemonteerd om plaats te bieden voor de inch extra. Veel aandacht ging ook naar het geluid van de auto. Renault Sport monteert daarom een Akrapovič-uitlaatsysteem met twee uitlaatuiteinden. Nu maar duimen dat we die ooit te horen krijgen op de openbare weg!

Bron: Autowereld