Dit is de nieuwe Skoda Octavia (2020)

Dit is de nieuwe Skoda Octavia

Terwijl maandagavond de kinderen Sint Maarten vierden, werd in de Tsjechische hoofdstad Praag de nieuwe Skoda Octavia onthuld. De gloednieuwe Skoda Octavia komt in 2020 naar Nederland en is naar verwachting in de zomerperiode beschikbaar. De prijzen en overige specificaties worden tegen die tijd bekend gemaakt.

Nieuwe Octavia ontgroeit het Golf-segment

Doordat elementen uit het ontwerp van de Skoda Scala terugkeren in het uiterlijk van de nieuwe Skoda Octavia, is de nieuwkomer misschien geen heel verrassende verschijning. Maar eigentijds, herkenbaar en aantrekkelijk is het nieuwe model in onze ogen beslist. Plus deze Skoda Octavia is een stuk ruimer! Net als de drie eerdere generaties wordt de nieuwe Octavia opnieuw gebouwd als vijfdeurs hatchback en als riante stationwagon. Het is een lel van een auto geworden, met een lengte van 4,69 meter (+1,9 cm). Daarmee ontstijgt de nieuwe Octavia haast het Golf-segment, en flirt hij met (zakelijke) rijders die anders voor een Volkswagen Passat of Ford Mondeo zouden kiezen. De wielbasis van de Octavia bleef met 2,69 meter onveranderd. Voor de gigantische bagageruimte geldt een groei van 10 liter voor de hatchback (600 liter) en 30 liter voor de Combi (640 liter).

Bedieningsgemak

Het interieur is een oase van rust en zakelijkheid. Geen uitspattingen, maar doordachte oplossingen – simply clever, noemt Skoda dat zelf. Het aantal fysieke knoppen is tot een minimum beperkt, de bediening van de auto gaat nu grotendeels via het losstaande aanraakscherm in het midden van het dashboard. Het digitale instrumentarium kan worden aangevuld met een head-up display. Opvallend zijn de korte keuzeknop voor de DSG-transmissie op de middentunnel, die nu niet meer mechanisch in verbinding staat met de versnellingsbak maar elektronisch de gekozen richting inschakelt. Andere opvallende elementen zijn het tweespaaks stuurwiel en de V-vormige hendels voor het ontgrendelen van de portieren.

Benzine, diesel, aardgas, plug-in hybride én mild hybrid

Op motorisch vlak volgt de nieuwe Skoda Octavia het model waarmee hij zijn platform deelt, de Volkswagen Golf 8. De keuzes zijn zeer veelzijdig. Naast de gebruikelijke benzine- en dieselmodellen (beide in drie vermogensvarianten), zal de Octavia als G-TEC op aardgas leverbaar worden. Daarnaast is er de Octavia iV, die als plug-in hybride met 204 pk een elektrisch bereik heeft van 55 kilometer. Onder de noemer eTEC verschijnen de nieuwe Octavia 1.0 TSI en 1.5 TSI ook als mild hybrid.

Nieuwe Octavia in zomer 2020 bij de dealer

Nu Skoda de nieuwe Octavia heeft onthuld, begint het wachten op de dealerintroductie. De auto verschijnt in de zomer van 2020 op de markt. Over de prijsstelling van de nieuwe Octavia zullen we je dan ook in een later stadium moeten berichten.