Snelle rijders opgelet

Maar eerst nog even dit

Voordat we deze data delen, willen we melden dat harder rijden dan de maximale snelheid op de Nederlandse wegen natuurlijk nooit verstandig is. We snappen dat het soms aantrekkelijk kan zijn, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Dus ook met een Lease- of huurauto is het altijd beter om gewoon de maximumsnelheid aan te houden. Deze verstandige tip willen we graag even vooraf met u delen.

Actieve flitspalen en trajectcontroles

De meest actieve flitspaal van Nederland staat momenteel in Gouda. Deze flitspaal aan de Goudse Poort richting de A12 ging in 2021 namelijk 46.264 keer af en is daarmee dé flitspaal die vorig jaar de meeste snelheidsovertredingen van Nederland registreerde. Op plek twee staat een flitspaal in de gemeente Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland. Ter hoogte van hectometerpaal 23,9 op de N57 staat deze flitspaal die vorig jaar 32.582 automobilisten een brief van het CJIB op de mat opleverde. De meeste actieve flitspalen staan overigens ook in de provincie Zuid-Holland.

Nederlandse trajectcontroles leveren de Nederlandse automobilist overigens nog grotere zorgen op. Op de traject controle (beide richtingen) op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht gingen in 2021 met afstand de meest automobilisten de fout in. Daar werden vorig jaar maar liefst 544.458 snelheidsovertredingen geregistreerd.

Dik 6 miljoen boetes

In totaal zijn vorig jaar 6,69 miljoen boetes voor te hard rijden uitgedeeld. De gemiddelde snelheidsoverschrijding bedroeg op landelijk niveau 8 km/h. Van de bijna 6,7 miljoen uitgeschreven boetes voor te hard rijden werden er in Zuid-Holland 1,74 miljoen uitgedeeld en daarmee is Zuid-Holland de provincie waarin de meeste snelheidsovertredingen zijn begaan. Op plek twee staat de provincie Utrecht (1,25 miljoen), gevolgd door Noord-Holland (1,03 miljoen) en Noord-Brabant (ruim 800.000). In de provincie Flevoland trapt de Nederlandse weggebruiker het gas gemiddeld genomen het diepst in. De gemiddelde snelheidsoverschrijding was in Flevoland vorig jaar 9,7 km/h.

Benieuwd naar hoeveel snelheidsovertredingen er vorig jaar in uw gemeente zijn geregistreerd en op welke andere wegen vaak geflitst worden? Bekijk dan de infographic van Independer of het artikel van Autoweek.