TEAM IKO over gezond eten

TEAM IKO over gezond eten

Voor de schaatsers van Team IKO is gezonde voeding van essentieel belang om goed te kunnen functioneren op het ijs. Maar dit geldt niet alleen voor topsporters. Omdat vitaliteit en gezondheid een belangrijk speerpunt is van zowel Friesland Lease als Team IKO, geven we graag vanuit ons schaatsteam een aantal gezonde voedingstips.

Tip 1: balans

Vergelijk uw voedingspatroon niet met de voeding van onze schaatsers. Omdat wij dagelijks twee keer trainen is daar een heel ander voedginspatroon voor nodig, dan wanneer u kantoorwerk verricht. Na een krachttraining nemen wij bijvoorbeeld extra eiwitten en op een dag dat we hard trainen op de fiets extra koolhydraten. Het gaat uiteindelijk om het vinden van de juiste balans. Er zijn handige apps die u kan gebruiken om bijvoorbeeld uw voeding in bij te houden door enkel de streepjescode te scannen. Zie bijvoorbeeld ‘My Fitness Pal’ in de App Store. Ook kan u hierin trainingen registeren en zo een goede inzage krijgen in uw beweeg- en eetpatronen.

Tip 2: haal plezier uit eten (maken)

De invloed van voeding op uw mentale gestel is erg groot. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van junkfood, kant-en-klaar maaltijden en snacks een negatieve invloed kan hebben op uw mentale staat. Maak van eten een feestje door lekkere verse producten te gebruiken, tijd in te ruimen om zelf te koken en neem ook de tijd om het op te eten. Plan in het weekend de maaltijden die u wil gaan koken de komende week en plan in uw agenda ook echt tijd in om de maaltijden te bereiden. Zeker nu iedereen veel thuis moet werken is het belangrijk om hier tijd voor in uw agenda te blokken.

Team IKO over gezond eten

Tip 3: stop de suikerverslaving

Het aandeel suiker in onze voeding is echt enorm waardoor u snel verslaafd raakt aan suiker. Dit creëert overgewicht en een vergrootte kans op diabetes. Zoals bij elke verslaving is het niet makkelijk om hiervan af te komen. Ga niet in één keer alle suiker vermijden maar bouw het rustig af om zo uw smaakpapillen de tijd te geven om zich aan te passen. U kan al vaak veel suiker uit uw eetpatroon halen door geen cola of andere frisdranken meer te drinken. Ook de light producten zijn geen goed alternatief omdat hier vaak een andere vorm of kunstmatige suikers aan zijn toegevoegd. Neem een kop koffie of thee (zonder suiker uiteraard) of drink een glas water. Neem geen toetjes meer en eet ’s avonds geen snoep of chips maar neem een handje noten.

Tip 4: stel realistische doelen

Al vaker benoemd in onze blogs voor Friesland Lease maar ook nu weer belangrijk: stel realistische doelen. Ga niet aan de super-afslank kuren die u niet de rest van uw leven kan volhouden. Verander uw eetpatroon stap voor stap zodat u er aan went en het echt routine wordt. Stel realistische doelen en geniet van het behalen van uw doelen. Dat motiveert u om door te gaan.

Wij helpen u graag op weg!

Friesland Lease is duurzaam, innovatief, vitaal én trotse sponsor van Team IKO. Wil u ook geen topprestatie missen van de schaatsers van Team IKO? Kijk op de website van Team IKO. Heeft u naar aanleiding van het artikel van Martin en Erwin ten Hove, schaatscoaches van Team IKO, nog vragen? Neem contact op met Friesland Lease. Wij helpen u graag op weg!