Team IKO voorbereiden op het WK

Team IKO voorbereiden op het WK

Met het WK afstanden hebben we een bijzonder seizoen afgesloten. Zoals voor iedereen in Nederland heeft het covid-virus gezorgd voor een situatie waar we een dik jaar geleden niets bij konden voorstellen. Friesland Lease staat voor vitaliteit en om die reden geeft Team IKO graag een kijkje achter de schermen: hoe is het om in corona tijd te sporten en hoe was dit voor ons?

Topsport

Toen wij in maart 2020 de World Cup Finale reden en daarmee het seizoen 2019-2020 afsloten, deden we dat nog in een uitverkocht Thialf. Corona ging al wel rond in Europa maar was in Nederland nog geen groot thema. Een week later was dat heel anders: Nederland ging gedeeltelijk op slot.

Omdat het seizoen al was afgesloten raakte het Team IKO niet gelijk. De vakanties konden niet doorgaan, maar dat is het ergste niet. Onze schaatsers nemen normaal gesproken ± 2 weken rust en gaan daarna toch weer een beetje fietsen. Ondanks de lockdown, kon dat gewoon doorgaan.

Fietsen

Fietsen is een belangrijke trainingsmethode voor de schaatsers van Team IKO. Dankzij Leasefiets, onderdeel van Friesland Lease fietsen wij elk jaar op de nieuwste fietsen van Trek. Tijdens de lockdown zijn ze goed van pas gekomen en intensief gebruikt. Fietsen is een goed en veilig alternatief om corona-proof te sporten, zolang u niet in te grote groepen op pad gaat.

Met de tacx-neo is het ook mogelijk om in de winter het gevoel te krijgen alsof u buiten fietst. Dit is voor de meer of minder fanatieke wielrenner dan ook een absolute aanrader. De tacx-neo is een hometrainer waar u uw eigen fiets in zet en kan aansluiten op bijvoorbeeld een laptop. Zo kunt u virtueel met anderen fietsen, parcoursen selecteren en zelfs wedstrijden fietsen. De tacx-neo vertaalt het parcour vanuit de software naar de fiets. Zo krijgt u bijvoorbeeld echt het gevoel dat u op een klinkerweg fietst.

Vervolg zomer

Al snel gingen de trainingslocaties voor topsport weer open en hebben wij ons deze zomer goed kunnen voorbereiden. Fietsen doen we in kleine groepen. Zo kunnen we de benodigde kilometers op onze Leasefietsen van Trek maken. Looptrainingen, krachttrainingen en sprongtrainingen kunnen prima op 1,5 meter. Behalve het skeeleren en schaatsen, tijdens deze trainingen mogen we de 1,5 meter tijdelijk even loslaten, maar we worden dan ook elke week getest en we moeten verder met zo weinig mogelijk mensen in aanraking komen.

De schaatsbubbel

Om die reden hebben we afgelopen 5 weken in een schaatsbubbel geleefd. Met wekelijkse testen en een verblijf in een hotel waarbij we met niemand in aanraking konden komen behalve dan andere deelnemers en coaches die ook allemaal negatief zijn getest, konden we op een veilige manier de verschillende internationale wedstrijden verrijden. Perfect georganiseerd, veilig en zonder positieve corona testen. Zie bijvoorbeeld de vlogs van Louis en Esmee om te zien hoe het leven in de schaatsbubbel is verlopen.

Wij helpen u graag op weg!

Friesland Lease is duurzaam, innovatief, vitaal én trotse sponsor van Team IKO. Wil u ook geen topprestatie missen van de schaatsers van Team IKO? Kijk op de website van Team IKO. Heeft u naar aanleiding van het artikel van Martin en Erwin ten Hove, schaatscoaches van Team IKO, nog vragen? Neem contact op met Friesland Lease. Wij helpen u graag op weg!